REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos apskrities darbdavių asociacija kritiškai vertina Europos Komisijos (EK) priimtas naująsias Tabako gaminių direktyvas, kuriomis stengiamasi numatyti griežtesnes tabako gaminių gamybos, pateikimo ir pardavimo taisykles.

REKLAMA
REKLAMA

Direktyvomis siūloma visiškai pakeisti cigarečių pakelių ženklinimą, t. y. nuo pakelių dings visi reklaminiai ženklai ir 75 proc. jų užims vaizdinis ir tekstinis įspėjimas apie rūkymo grėsmę sveikatai, be to, norima iš rinkos išimti ir mėtines cigaretes. Pasak Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos vadovo Aro Mileškos, svarstant tokias ekstremalias ribojimo galimybes, nepateikiami moksliškai pagrįsti įrodymai, ar tai duos norimą efektą ir ar tai netaps nereikalinga našta šalies ekonomikai. Neabejojama, kad nepamatuoti draudimai bei ribojimai gali atsisukti priešingai - dėl to gali padidėti kontrabandinių rūkalų mastai, o valstybės biudžetas gali prarasti milijonus litų nesumokėto akcizo ir PVM pajamų.

REKLAMA

"Šios direktyvos nesukeltų tiek audrų ir diskusijų, jeigu būtų pateikiami konkretūs skaičiavimai, tyrimai, kurie įrodytų, kad pakelių suvienodinimas, kai kurių rūkalų rūšių išnykimas prisidės prie rūkančiųjų skaičiaus mažinimo. Dabar, deja, vadovaujamasi nuostata, kad draudimais galima pasiekti tikslą, ir jokių ekonomiškai pagrįstų faktų nepateikiama. Nėra apskaičiuota, kaip tai atsilieps šalių ekonomikai, investicinei aplinkai, darbo vietų mažėjimui. Su rūkymu reikia pradėti kovoti ne drastiškais draudimais. Kurdami naujus ribojimus mes tik atveriame platesnes galimybes kontrabandai plisti", - svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacija kartu su teisėsaugininkais, muitininkais, mokesčių inspekcijos pareigūnais, politikais, Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusiomis bendrovėmis, užsienio investuotojais šiais metais paskelbė kovą su šešėline ekonomika savivaldos lygmeniu ir inicijavo tęstinę akciją "Klaipėda - miestas be šešėlio".

Lietuvos laisvosios rinkos instituto atlikta analizė rodo, kad kontrabandos mastas auga, o žmonių, pateisinančių kontrabandą, nemažėja. Tyrimas atskleidžia, kad Lietuvoje 61 proc. gyventojų visiškai pateisina arba greičiau pateisina kontrabandinių ir nelegalių prekių vartojimą.

"Ar cigarečių pakelių suvienodinimas ir reklaminių ženklų išnykimas atgrasys nuo rūkymo? Vargu. Legaliai parduodamų cigarečių pakeliai bus bauginantys, keliantys pasibjaurėjimą, kai tuo pat metu kontrabandinių rūkalų pakuotės liks tokios pat. Todėl kontrabandinės cigaretės taps patrauklesnės ne tik dėl mažesnės kainos, bet ir dėl patrauklesnės, nebauginančios išvaizdos. Todėl valstybė turėtų pirmiausia mąstyti ne apie naujus ribojimus, o susitvarkyti su įsisenėjusiu skauduliu - kontrabandinių prekių paplitimu mūsų šalies teritorijoje", - teigė A. Mileška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų