REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos (ES) Tarybai 2013 m. antrąjį pusmetį turi būti ambicingas ir koncentruotis pirmiausia ties bendrais Europos, o ne vietiniais Lietuvos reikalais, ir jo rezultatai privalo turėti išliekamąją vertę.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pabrėžta penktadienį Seime vykusiame neformalaus Seimo Europos reikalų komiteto ir Lietuvos Europos Parlamento (EP) narių susitikime.

REKLAMA

Seimo komiteto ir EP nariai sutarė, kad išskirtinį dėmesį savo pirmininkavimo metu Lietuva turėtų skirti Ukrainai ir jos sėkmingam tapimui asocijuotąja ES nare.

Seimo narys Petras Auštrevičius tvirtino, kad pirmininkavimo metu Lietuva turi nestokoti ambicijų, vengti pasyvaus vaidmens ir siekti proveržio savo pirmininkavimo prioritetinėse srityse. EP narė Vilija Blinkevičiūtė sakė pastebėjusi tendenciją, kad senosios ES valstybės narės paprastai pirmininkauja gerai, o naujosios - ne taip gerai, nebent išskyrus Lenkiją, ir būtent dėl to Lietuva privalo pasistengti išsiskirti gera pirmininkavimo kokybe.

REKLAMA
REKLAMA

Europarlamentarai Vytautas Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Seimo narys P. Auštrevičius teigė, kad per pirmininkavimą Lietuva turi telktis ties opių visos Europos, o ne Lietuvos klausimų sprendimu bei nedemonstruoti savo vidaus politikos problemų. Anot EP nario Algirdo Saudargo, "pirmininkavimas yra pats blogiausias laikas spręsti savo nacionalines problemas, bet tai yra pats geriausias laikas prižiūrėti, kaip jos yra sprendžiamos europiniu lygiu".

Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas pasiūlė Seimo komitetą paversti diskusijų, kuriose aktyviai dalyvautų ir Lietuvos EP nariai, apie Europos ateitį centru Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EP narys Valdemaras Tomaševskis akcentavo, kad pirmininkavimo rezultatai turi turėti išliekamąją vertę, o P. Auštrevičius tokį siekį įvardijo kaip nacionalinę ambiciją. V. Landsbergis pirmininkavimą pavadino garbinga užduotimi Lietuvai propaguoti Europos solidarumo idėją apskritai ir padėti Europos Sąjungai spręsti svarbiausias problemas, ypač susijusias su kebliais tarpvalstybiniais santykiais tokiuose regionuose kaip Kaukazas, į kuriuos yra orientuota ES kaimynystės politika.

Tiek EP, tiek Seimo nariai pritarė požiūriui skirti ypatingą dėmesį Ukrainai, su kuria Lietuvos pirmininkavimo metu Vilniuje ketinama pasirašyti ES Asocijuotosios narės sutartį. Seimo narė Vilija Aleknaitė-Abramikienė siūlė sklandžius ES santykius su Ukraina padaryti Lietuvos pirmininkavimo sėkmės ženklu bei išnaudoti tai, kad 2013 m. Ukraina pradeda metus trunkantį pirmininkavimą ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje). Europarlamentaras Zigmantas Balčytis pabrėžė energetinio saugumo ir Baltijos jūros regiono strategijos svarbą.

REKLAMA

EP nariai taip pat pateikė savo pasiūlymus, susijusius su organizaciniais pirmininkavimo reikalais ir susitikimų darbotvarke. V. Blinkevičiūtė pasiūlė atgaivinti EP narių dalyvavimą Europos reikalų komiteto penktadienio posėdžiuose. Be to, ji pranešė, kad EP pirmininkas Martinas Šulcas neformaliai pažadėjo, jog būtinai apsilankys Lietuvoje jos pirmininkavimo ES Tarybai metu.

Seime vykusiame susitikime taip pat dalyvavo Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka, Europos reikalų komiteto nariai, Seimo kancleris Jonas Milerius ir Seimo pasirengimo Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai koordinatorė Loreta Raulinaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų