REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 20 d. LR Seime surengta spaudos konferencija „Apie „bambalius“ ir energinius gėrimus“. Joje dalyvavo Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto ekspertas dr. Aurelijus Veryga, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian, 2013-ųjų – Sveikatingumo metų iniciatorius, interneto vartų Tikiu.lt redaktorius Juozas Dapšauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje buvo aptartos paskutinė aktualijos - alaus „bambalių“ ir energetinių gėrimų ribojimas bei galimybės 2013-aisiais – Sveikatingumo metais žengti abiem kojomis – priklausomybių kontrolės ir sveikatingumo švietimo.

REKLAMA

Dar vykstant spaudos konferencijai iš Seimo numatytos darbotvarkės buvo išbrauktas įstatymo priėmimas uždraudžiantis asmenims iki 18 m. pardavinėti energetinius gėrimus ir juos reklamuoti paaugliams skirtuose leidiniuose bei renginiuose. Į spaudos konferenciją atskubėjusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė sakė, kad tai lobistų darbas, kurie darbuojasi, kad šis įstatymas esantis paskutinėje – priėmimo stadijoje būtų išimtas. Jį, anot D. Mikutienės, bus siekiama priimti artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų pabaigoje Seimas priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, pagal kurias nuo 2013 m. sausio 1 d. bus visiškai uždrausta prekyba alkoholiniais kokteiliais, alumi, alaus mišiniais ir sidru, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršija 7,5 procento, bei pakuoti ir pardavinėti juos didesnėje nei 1 litro taroje. Kitaip tariant, vadinamieji „bambaliai“ su stipriu alumi nuo Naujųjų metų turėtų visiškai išnykti.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, siekdama užtikrinti, kad vartotojams parduodami alkoholiniai gėrimai atitiktų Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas, ragina gaminti, pilstyti ir tiekti į rinką tik teisingai paženklintus alkoholinius gėrimus, nurodant jų pavadinimą, sudėtį ir kitą privalomą informaciją. Bendradarbiaujant su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu, bus tiriami atvejai, kai alkoholinių gėrimų pavadinimas neatitiks teisės aktų ir Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų dėl išpilstymo į didesnę nei 1 l tarą. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian sakė, kad departamentas yra pasiruošęs kontroliuoti, kad įsigaliosiančio įstatymo būtų laikomasi. Beje, iš Europos Komisijos buvo gautas raštas, kad tokios tūrio ir stiprumo ribojimo priemonės prieštarauja „laisvam prekių judėjimui“ , tačiau anot NTAKK prezidento A. Verygos: „Tai nėra tiesiog verslo reguliavimo priemonė. Tai priemonė, skirta apsunkinti verslą, padaryti jį sudėtingesnį, brangesnį ir kartu sumažinti alkoholio vartojimą. Tačiau aludariai nesikreipė į Europos Komisijos direktoratą, atsakingą už visuomenės sveikatą, jie kreipėsi į ekonomikos, verslo reguliavimo padalinį. Direktoratas, atsakingas už visuomenės sveikatą, net nebuvo supažindintas su šiuo kreipimusi. Esame rašę į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad ši dėl to klausimo kreiptųsi į minėtą Europos Komisijos direktoratą. Jeigu ji to nepadarytų, kreipsis patys visuomenininkai“, – sakė dr. A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja G. Belian kalbėdama apie energetinių gėrimų ribojimą atkreipia dėmesį, kad mūsų šalyje pamirštamas vadinamasis atsargumo principas.

„Europos Sąjungos teisės aktuose tas principas įtvirtintas, juo leidžiama taikyti specialiąsias priemones, siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą, net jei galimai žalai tvirtai įrodyti mokslinių tyrimų nepakanka. Taigi šiuo įstatymu pasirenkamas labai civilizuotas kelias, siekiant apsaugoti vaikus nuo galimos žalos“, – sakė G. Belian.

REKLAMA

Dr. A.Veryga sakė, kad mokslinių tyrimų yra daugiau nei pakankama, kad būtų energetiniai gėrimai ribojami, tų tyrimų yra šimtais.

„Daugelis ne visai supranta šių dviejų klausimų svarbą. Klausiama, ar tikrai draudimai gali išgelbėti Lietuvą nuo alkoholizmo, ar energiniai gėrimai tikrai kenkia sveikatai. Galiu patikinti, kad visi klausimai, susiję su psichoaktyvių medžiagų vartojimu ir piktnaudžiavimu, yra svarbūs. Aišku, bambalių draudimas neišblaivins visos Lietuvos, bet teigiamą efektą tikrai turės. Jeigu neturėtų, tikriausiai nesulauktume didžiulio alkoholio pramonės ir energinius gėrimus gaminančiųjų pasipriešinimo“, – kalbėjo dr. A. Veryga.

Sveikatingumo metų paskelbimo iniciatorius J. Dapšauskas atkreipė dėmesį, kad šie ribojimai ir sveikatingumo praktikos turi ne tik sveikatos, moralinę naudą, bet ir ekonominę, nes nesveika visuomenė, ligoti žmonės valstybei labai daug kainuoja, yra nedarbingi. „Tad Sveikatingumo metais turėtų būti ryžtingai dirbama abiejose srityse – tiek priklausomybių kontrolės, tiek sveikatingumo, kaip gyventi sveikai rezultatyvaus propagavimo, švietimo. Šių sričių negalima supriešinti – jos kaip dvi kojos, kurių nei vienos negalima atsisakyti ir nuvertinti. Tokio darbo ir rezultatų reikia palinkėti 2013-iesiems – Sveikatingumo metams“, – sakė J. Dapšauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų