REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažniausiai manoma, kad seksas – tai viena nepatogiausių temų, kuriomis tenka kalbėtis su paaugliu. Vis tik dažnai tai būna tik išankstinė nuomonė, nes paaugliams kalbėtis apie seksą reikia. Jie gyvena seksualinį gyvenimą arba turi seksualinių fantazijų.    Galvojimas apie intymų gyvenimą ir eksperimentavimas yra labai svarbūs paauglystėje, nes šis tarpsnis – tai savęs kaip suaugusiojo suvokimas, savo tapatybės, taip pat ir seksualinės, ieškojimas. Kada paaugliai yra  pasiruošę tapti seksualiai aktyvūs ir kaip tėvams priimti savo vaikų seksualinį aktyvumą? Tai turbūt bene aktualiausias klausimas tėvams, kurie šiuo metu augina paauglius.

REKLAMA
REKLAMA

  Kvailų klausimų nėra

Norėdami pažinti savo paauglį, pirmiausia mokykitės jį išklausyti, atsakyti į jo užduotus klausimus, kad ir kokie kvaili jie jums atrodytų. Tai, ką paauglys išgirs iš jūsų, bus daug informatyviau ir teisingiau nei internete surasta informacija ar nuogirdos. Svarbu, kad neduotumėte daugiau informacijos nei reikia, bet visada atsakytumėte į jų klausimus. Nesišaipykite ir  nenuvertinkite, esą jiems tai turėtų nerūpėti, ir prisiminkite, kad paaugliams nepatinka anekdotai apie seksą tol, kol jie patys jų nepasakoja. Apie intymius santykius pradėkite kalbėtis iš lėto, neskubėdami.

REKLAMA

Jei jūsų vaikai paaugliai jums neužduoda klausimų apie seksualumą, galite pasinaudoti tomis akimirkomis, kai jie netiesiogiai kalba šia tema su jumis ar šalia jūsų. Pavyzdžiui, kai paauglė dukra garsiai išsako savas mintis  „aš kažkokia nenormali: jau pusė klasės merginų tai darė, o man – jokio poreikio“ arba „nesuprantu aš tos savo draugės: ji kaip išprotėjusi nori prarasti nekaltybę, kvaila kažkokia, kam to reikia“, jūs galite paskatinti ją daugiau apie tai pasisakyti, išsakyti savo fantazijas ir supratimą paprasčiausiai atspindėdamas pasakytas mintis. Tokiu atveju būtų gerai, jei tiesiog paklaustumėte: „Jautiesi nenormali, nes neturėjai lytinių santykių?“ Vien pasiteiraudamas, ar teisingai išgirdote, paaugliui parodote, kad iš tiesų jo klausotės, o tai leis jam atsiverti daugiau. Neutralus išsakytų minčių atkarojimas, arba, psichologiniais terminais, atspindėjimas, duoda prielaidą, kad mintis ta tema dera tęsti toliau.

REKLAMA
REKLAMA

Pokalbiai apie seksualumą anaiptol neskatina ankstyvų lytinių santykių, jie suteikia paaugliams saugumą bei tikėjimą, kad apie tai galima kalbėtis su tėvais. Kada pradėti? Kai vaikai užduota jiems rūpimus klausimus. Paprastai tai tęsiasi nuo ankstyvos vaikystės. Vaikai patys jums duoda žinią, kada jiems tai rūpi. Jei apie seksualinius dalykus kalbatės ramiai ir suprantamai su keturmečiu (pasakant tai, ką dera žinoti tokiame amžiuje), tikėtina, kad jam tapus paaugliui šia tema kalbėtis irgi nebus itin sudėtinga. Vaikas žinos, kad šia tema su tėvais kalbėtis galima. Suprasdami, kas vyksta su jų vaiku, ir gerbdami pokyčius tėvai leidžia paaugliui ne tik išgyventi savo sunkumus, abejones, geismus, bet ir tapti savarankiškam. Išmokęs iš savo tėvų pagarbos individualumui, jis atsidėkos su lygiai tokia pačia pagarba toliau palaikydamas nuoširdžius santykius su jais.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip kalbėti su paaugliu apie seksą?

Amerikiečių psichiatrė profesorė Lynn Ponton pataria: 1.  Kalbėkite tiesiai, neišsisukinėdamas, naudokite paprastą, suprantamą kalbą. 2.  Prieš pradėdamas kalbėti apie seksą, padiskutuokite su paaugliu apie tai, ką jis jau žino, pavyzdžiui, ką yra skaitęs internete, laikraščiuose ar girdėjęs per televizorių. 3.  Atminkite, kad seksualumo tema paaugliui yra gana paini. Pasikalbėkite su juo apie mūsų kultūroje vyraujančius seksualinius kraštutinumus, nuo Viktorijos laikų seksualinio suvaržymo iki seksualinio išnaudojimo. 4.  Kalbėkite apie savo jausmus ir patirtį, kaip jūs tai sužinojote. Papasakokite istorijų apie kitus paauglius ir paklauskite savo vaiko, ką jis apie tai galvoja. 5.  Nenutraukite dialogo, išsakykite ir savo moralines nuostatas bei vertybes.  6.  Supraskite, kad visi paaugliai gyvena seksualinį gyvenimą ar turi fantazijų. Tai labai svarbu paauglystėje, kai jie bando išsiaiškinti savo seksualinę tapatybę, kuri yra viena iš esminių paauglio tapatumo dalių. 7.  Pripažinkite, kad paauglystėje tenka daug rizikuoti ne tik įvairiose gyvenimo situacijose, bet ir seksualinėje srityje, kai susiduriama su nepageidaujamomis pasekmėmis, tokiomis kaip nusivylimas, pasitikėjimo savimi praradimas, nepageidaujamas nėštumas. Skatinkite paauglį kalbėti apie seksualumą su kitais suaugusiaisiais, kuriais jis pasitiki. 8.  Ypač atkreipkite dėmesį į pavojingai rizikingą seksualinį elgesį, kalbėkitės tokiomis temomis, kaip nesaugūs lytiniai santykiai, persekiojantys seksualiniai partneriai ir neleistinas seksualinis elgesys su kitais. Taip pat verta pasikalbėti apie kitas psichologines problemas, kurios gali būti susijusios su ankstyvais lytiniais santykiais, tokias kaip depresija, nerimas,  žema savivertė, savęs žalojimas. 9. Patys domėkitės ir švieskitės apie paauglių seksualinį gyvenimą apskritai. Griežta ir vienpusė nuomonė apie lyčių vaidmenis ir seksualinę orientaciją gali būti labiau žalinga nei naudinga. Iš anksto nuspręskite, kaip jūs kalbėsitės su savo paaugliu sekso ir lyčių lygybės klausimais. Paaugliai geriausiai reaguoja į pasiūlymus, o ne į griežtus nurodymus. Pabrėžkite, kad jis gali remtis į tėvus, jei iškilo kokių klausimų, ir kad jūs visada jam padėsite.  Psichologės Ramunė Žumbakienė ir Birutė Kasputytė, "Aš ir psichologija"  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų