REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ekonomikos augimas, bandymai demonopolizuoti energetikos sektorių ir referendumas dėl Ignalinos atominės elektrinės – trys 2012-ųjų įvykiai, kuriuos kaip vienus svarbiausių įvardijo banko „Citadele“ valdybos pirmininkė Alma Vaitkunskienė.

REKLAMA
REKLAMA

- Kokius tris svarbiausius 2012 metų įvykius galėtumėte įvardyti? – Balsas.lt pasiteiravo A. Vaitkunskienės.

REKLAMA

- Svarbiausi trys įvykiai ir faktai, mano nuomone, buvo susiję su ekonomika. Pirmiausia, šiemet Lietuvos ekonomika toliau augo, nors kai kurių analitikų prognozės dėl 2012-ųjų praėjusių metų pabaigoje buvo blogesnės. Antra, puiku tai, kad šiemet Lietuva žengė pirmuosius žingsnius demonopolizuodama energetikos sektorių. Trečiu neabejotinai svarbiu įvykiu laikau surengtą referendumą dėl Ignalinos AE rezultatus.

- Metų pabaigoje atsirado įtampa dėl itin didelių bankų paslaugų įkainių. Kaip vertinate tą situaciją?

REKLAMA
REKLAMA

- Mano nuomone, bankų sektoriuje, kaip ir kitose ūkio šakose, įkainių lygį nulemia paklausos ir pasiūlos santykis bei bankų kaštai. Jau ne pirmą dešimtmetį bankai, siūlydami klientams aukštos kokybės elektronines paslaugas ir kasmet investuodami į interneto banko ir kitų paslaugų tobulinimą, siekia, kad paprastomis kasdienėmis paslaugomis klientai naudotųsi elektroninėje erdvėje.

Siekiama, kad mažėtų žmogaus darbui ir kitiems kaštams imlių operacijų grynaisiais pinigais. Todėl bankininkystėje jau visą dešimtmetį vyrauja bendra diferencijuotos pagal skirtingus naudojimosi paslaugomis kanalus strategija, t.y. elementarią kasdienę elektroninėmis priemonėmis galima atlikti netgi nemokamai arba už žymiai mažesnę kainą, nei už įkainį, kurį klientas turėtų sumokėti, jei tą pačią operaciją norėtų atlikti grynaisiais pinigais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokia buvo situacija su kreditų verslui išdavimu 2012-siais?

- Kreditai verslui buvo pasiekiami, bankai turėjo išteklių. Smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms, jei trūksta paskolų grąžinimo užtikrinimo priemonių, pagalba teikiama išduodant kreditus su fondo garantijomis. Tačiau visi turi suprasti, kad bankai patikėjimo teise disponuodami indėlininkų lėšomis, privalo skolinti atsakingai įvertinę asmens arba įmonės gebėjimą įvykdyti skolinius įsipareigojimus laiku. Šiemet bankų paskolų portfelis augo. Manau, kad augimas vyks ir kitais metais.

- Kokie yra verslo lūkesčiai 2013 metams?

Svarbiausi verslo lūkesčiai - kad būtų gerinamos verslo sąlygos ir mažinami administraciniai suvaržymai smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms. Tik tada tokioms įmonėms atsiras ir daugiau galimybių augti, o bankams – kredituoti verslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų