REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Seimas ketvirtadienį sugrįžo prie trijų Darbo partijos (DP) atstovų Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės atėmimo klausimo. Antradienį šio klausimo išsręsti nepavyko po to, kai „darbiečiai“ sėkmingai išnaudojo procedūrines spragas.

Seimas ketvirtadienį sugrįžo prie trijų Darbo partijos (DP) atstovų Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės atėmimo klausimo. Antradienį šio klausimo išsręsti nepavyko po to, kai „darbiečiai“ sėkmingai išnaudojo procedūrines spragas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesioginę Seimo posėdžio transliaciją galite stebėti čia.

(Papildyta 15:32 val.) Seimas yra paskelbęs petrauką, po kurios bus svarstomas V. Vonžutaitės ir V. Gapšio imuniteto klausimas.

REKLAMA

(Papildyta 15:00 val.) V. Uspaskicho teisinis imunitetas yra atimtas. Už tokį nutarimą balsavo 86 Seimo nariai, prieš balsavo 29 Seimo nariai, 15 susilaikė.

Už V. Uspaskicho teisinės neliečiamybės atėmimą balsavo visi 38 socialdemokratų frakcijos atstovai.

Ta pati procedūra dar laukia V. Vonžutaitės ir V. Gapšio.

(Papildyta 14:58 val.) Seimas balsavo prieš slaptą balsavimą.

(Papildyta 14:56 val.) Jauniausias Seimo narys darbietis Viktoras Fiodorovas teigė, kad nei prezidentas, nei kiti politikai negali nei traktuoti, nei komentuoti, nei kitaip kištis į šią bylą.

REKLAMA
REKLAMA

„Prokuroras – ne teisėjas, jo teiginiai ne visada gali būti teisingi, įrodymų, kad byla politinė, šiandien buvo, bet tam, kad išgirstumėte, reikia klausytis, kaip naujokas įsitikinau, kad čia klausymosi nėra. Tai politinė byla, esu tuo įsitikinęs”, – sakė jis.

(Papildyta 14:40 val.) Petras Gražulis iš Seimo trūnos klausė, ar bent kažkam iš susirinkusiųjų gali būti abejonių, kad byloje yra politinis atspalvis. Jis tvirtino, kad kiekviena partija turi tokią pačią buhalteriją, kokią turėjo ir DP.

„Šiandien teismais žmonės nepasitiki. Tautą balsavo už Viktorą ir Viktoro partiją“, – tvirtino jis. „Tautos balsas – Dievo balsas. Tauta suteikė imunitetą, ne aš“, – tvirtino P. Gražulis. Jis pareiškė, kad prieš rinkimus ir pats būtų atėmęs „darbiečių“ teisinį imunitetą, tačiau dabar to padaryti nebegalima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balsuokime slaptai ir tuomet balsuosime kiekvienas pagal savo sąžinę“, – pasiūlė P. Gražulis. Jis „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos balsu paprašė balsuoti dėl tokio nutarimo.

(Papildyta 14:32 val.) Aršiausias DP ir jos pirmininko kritikas parlamentaras Kęstutis Masiulis teigė, kad Seimo nario imuniteto neturėtų būti demokratinėse valstybėse, nes labai abejotina, kad gali būti politinių bylų ir sunku rasti tokią valstybę, kad joje tokių būtų. Jis piktinosi, kad bandoma įrodyti, kad Lietuva nėra demokratinė ir yra artimesnė rytams.

REKLAMA

„Trečią kartą klausydamas V. Uspaskicho kalbos, bandžiau atrasti bent mažiausią užuominą, kuri galėtų sukelti man abejonių, bet mačiau tik šou, kurį pavadinčiau komediniu farsu. Farsas – nes faktai išverčiami į kitą pusę, turinys į priešingybę paverčiamas, komedija – pažiūrėjus į viską, juokinga, bet tragedija – šantažuojami partneriai, klaidinamas Seimas”, – tikino jis.

(Papildyta 14:28 val.) Arvydas Anušauskas akcentavo, kad DP bylos eiga buvo stabdoma 26 kartus dėl kaltinamųjų, 7 kartus objektyviai dėl neliečiamybės, daugiau kaip dvejus metus byla nebuvo tiriama. „Tai noras, ka byla išbis nebūtų išnagrinėta. Partija legaliai naudojo tik trečdalį pajamų ir iki dabar slepia finansavimo šaltinius”, – teigė jis.

REKLAMA

Politikas tikino, kad tai yra politinės korupcijos byla.  „Ryt skelbiama pasaulio pabaiga, bet tai tikrai nesusiję su šios partijos byla”, – pabrėžė jis.

(Papildyta 14:18 val.) „Darbietė“ Dangutė Mikutienė pareiškė, kad visa DP frakcija solidarizuojasi su pirmininku, ir jei bus panaikintas teisinis imunitetas V. Uspaskichui, V. Gapšiui ir V. Vonžutaitei, visi DP frakcijos nariai prašo atimti imunitetą ir jiems.

Ji pažadėjo, kad toks pareiškimas bus pateiktas oficialiai dar tą pačią dieną.

(Papildyta 14:00 val.) V. Uspaskichas: imkit mane, palikit V. Gapšį ir V. Vonžutaitę ramybėje

„Prieš jus stovi nusikaltėlis, o jus visi tokie švarūs...“, – ironizavo V. Uspaskischas savo kalbos pradžioje. „Ar reikalinga kalba, jau viskas nuspręsta be balsavimo. Prispausti Seimo nariai, prispausti taip, kad net dreba veidas pasikeitęs“ , – tvirtino jis, pareikšdamas, kad yra išduotas net tų, su kuriais yra „kėlęs čierką“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskichas dar kartą ramiu tonu pradėjo vardinti tariamus argumentus, kad DP byla yra politinė. „Jeigu partijos priima sprendimą laisvai nebalsuoti savo Seimo nariams, varžo Seimo mandatą laisvą, tai yra politinė byla“, – pareiškė DP pirmininkas.

DP lyderis daug kalbėjo apie Valstybės saugumo departamento (VSD) bei prezidento Valdo Adamkaus vaidmenį DP byloje, apeliavo į savo koalicijos partnerius socdemus, kurie tvirtina, kad byla nėra politinė. Jis tvirtino, kad bylos tikslas buvo ir yra likviduoti jį patį ir visą DP.

V. Uspaskichas kelis kartus tvirtino, kad bylą kuravo pats V. Adamkus. „Norėčiau, kad koalicijos partneriai klausytų, gal sąžinė prabils...“, – skambių frazių nevengė V. Uspaskichas.  

REKLAMA

„Esu įsitkinęs, kad esu tikintis, savo kasdieninėje maldoje prašau palaiminimo ir savo oponentams. Kaip sako ezoterikai, pasiųsta gera žinia visą laiką galės grįšti dvigubai tau ir tavo artimiesiems. Todėl gerą žinią reikia siųsti ir savo priešams“, – pareiškė V. Uspaskichas.

V. Uspaskichas pareiškė, kad tikisi su socialdemokratais dirbti visus ketverius metus, tačiau prašė nedaryti perversmų jo partijoje. Pasak jo, dabartinėje situacijoje susipynė daug interesų konfliktų, tvirtindamas, kad socialdemokratai turėtų balsavimo metu susilaikyti, ir taip būtų daug sąžiningiau.  

REKLAMA

Jis nepamiršo priminti ir apie, tai, kad kaltinimai DP byloje buvo perkvalifikuoti prieš pat antrą Seimo rinkimų turą. „Tai yra politinė byla, aiškiai suprantama“, – vis tvirtino V. Uspaskichas, nevengęs šmaikštavimo. Jis klausė Seimo pirmininko, ar jis neskuba, ramiai toliau tęsdamas savo pasakojimą. Atsigėręs ant tribūnos pastatyto vandens, jis klausė: „Ar nėra užnuodytas? Buvo atidarytas.“

„Tai, kas galima jums, niekaip negalima kitiems“, – Seimo nariams sakė V. Uspaskichas. Jis tvirtino, kad jam ir kitiems yra taikomi dvigubi standartai. Jis tvirtino, kad niekam nelinkėtų tokio proceso, į kurį pats buvo įveltas, nes dėl bylos kenčia net ir jo vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis tvirtino, kad ne mažiau nukentėjo ir V. Gapšys bei V. Vonžutaitė: „Juos norit juos papjauti, Imkit mane, bet palikit juos.“

(Papildyta 13:18 val.) Seimo laikinosios tyrimo komisijos rezoliucijas pristatymą pradėjo komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis. Jis pasiaiškino dėl antradienio posėdžio situacijos, kurios metu dėl jo ranka padaryto rezoliucijos pavadinimo pakeitimo neliečiamybės klausimo svarstymo klausimas buvo nukeltas į kitą posėdį.

A. Mazuronis, konstatuodamas faktą, kad komisija darbą baigė savaitę anksčiau, nei buvo planuota, pranešė apie komisijos sprendimą Seimui siūlyti leisti patenkinti prokuroro prašymą ir leisti atimti teisinį „darbiečių“ imunitetą.

REKLAMA

(Papildyta 13:13 val.) Neliečiamybės klausimo nagrinėjamas startuoja. Jo pradžioje konservatoriai ir liberalai pareikalavo nuo pirmininkavimo posėdžiui pasišalinti Seimo pirmininką Vydą Gedvilą. Gintaras Steponavičius citavo premjero A. Buktevičiaus žodžius, kai jis teigė, kad V. Gedvilas turėtų nusišalinti.

V. Gedvilas atsisakė nusišalinti nuo pirmininkavimo, tvirtindamas, kad yra nešališkas, sustabdęs savo narystę DP frakcijoje. „Jeigu aš nesilaikysiu statuto, aš galėsiu nusišalinti“, – pareiškė Seimo pirmininkas.

(Papildyta 13:05 val.) Seimo posėdžių salės balkone susirinko daugybė DP rėmėjų su šalikais su partijos simbolika. Balkone taip pat yra ir protestuojančių prieš DP. Šie žmonės atsinešė baltų pirštinių.

REKLAMA

(Papildyta 12:54 val.) Po sėkmingo biudžeto priėmimo, kurio metu visi DP atstovai palaikė projektą, Algirdas Butkevičius tvirtino, kad dar iš karto po Seimo rinkimų, per koalicijos formavimo derybas, buvo pareiškęs, kad „darbiečių“ teisinės neliečiamybės klausimas privalo būti atskirtas nuo visų kitų klausimų.

(Papildyta 11:20 val.) Žodinis Seimo narių mūšis tradiciškai persikelia ir į interneto platybes. Aktyviai „Facebook“ besireškianti Rasa Juknevičienė atsakė į kaltinimus konservatoriams, esą jie bandė sužlugdyti koaliciją:

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien Socialdemokratų propagandos artileristas Gediminas Kirkilas, nesirinkdamas žodžių, apkaltino opozicinę Tėvynės sąjungą, jog, aktyviai ir griežtai pasisakydami dėl to, kad nebūtų sustabdytas teismo procesas Darbo partijos korupcijos byloje, mes neva siekiame suardyti valdančiąją koaliciją ir, cituoju, "sėkmingai tai darome". Ieškodama nors minimalios logikos tokiems pareiškimams, klausiu: 1) ar tokiems Kirkilo kliedesiams pagrindas buvo atsakingas mūsų balsavimas už biudžetą antradienio posėdyje? Ar jis mano, kad turėjome padėti VU sugriauti biudžeto priėmimo procedūrą? 2) o gal socialdemokratai, patys nuėję obuoliauti su velniu, savo galvos skausmą permeta ant kitų, taip bandydami pasiteisinti prieš padorumo nepraradusius savo rinkėjus?“

(Papildyta 11:02 val.) DP partija posėdžio pradžioje taip pat bandė pateikti ir alternatyvius rezoliucijos projektus, kurie leistų „darbiečius“ patraukti baudžiamojon atsakomybėn, tačiau neleistų teisti už sukčiavimą. Alternatyvią rezoliuciją Seimui pateikė trys laikinosios tyrimo komisijos nariai, „darbiečiai“ Artūras Paulauskas, Valentinas Bukauskas ir Šarūnas Birutis. Alternatyviuose projektuose taip pat buvo siūloma neleisti prokurorams suvaržyti DP narių laisvę ir leisti tik patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA

Toks pasiūlymas iš karto susilaukė opozicijos kritikos bangos. Andrius Kubilius tvirtino, kad Seimas gali svarstyti tik tas rezoliucijas, kurias pateikė tyrimo komisiją, todėl jokios alternatyvios rezoliucijos svarstomos būti negalimos. Seimo pirmininko Vydo Gedvilo siūlymas svarstyti šį klausimą Etikos ir procedūrų komisijoje buvo palydėtos pasipiktinimo šūksniais. Alternatyvios rezoliucijos balsavimo metu buvo atmestos.

(Papildyta 10:30 val.) Seimas pagal darbotvarkę posėdžio pradžioje turėjo nagrinėti kitų metų biudžetą. Tačiau konservatorių frakcija paprašė iš pradžių imtis teisinės neliečiamybės atėmimo klausimo svarstymo. Vis dėlto toks pasiūlymas buvo atmestas. Už pasiūlymą balsavo 46 Seimo nariai, lygiai tiek pat balsavo prieš, ir 39 susilaikė. Šįkart tokio sprendimo nepalaikė ir socialdemokratai. „Darbiečių“ neliečiamybės atėmimo klausimas bus svarstomas po biudžeto patvirtinimo.

***

Kad „darbiečių“ teisinis imunitetas būtų panaikintas, reikia 71 Seimo nario balso. Toks balsų skaičius galėtų būti užtikrintas tik tuo atveju, jei prie opozicijos balsų prisijungtų socialdemokratai.

Algirdas Butkevičius yra ne kartą patikinęs, kad socdemai balsuos už imuniteto panaikinimą. Vis dėlto opozicijos atstovai išreiškė nerimą, kad į balsavimą galėtų susirinkti ne visi socialdemokratų frakcijos atstovai, ir balsų tokiu atveju galėtų pritrūkti.

REKLAMA

Pasirodė „darbiečių“ nuomonių, esą socdemai prieš DP surengė sąmokslą. A. Butkevičius tai neigia ir kaltinimus vadina „paranoja“. Trečiadienio vakarą koalicijos partnerių susitikimo metu V. Uspaskichas įvairiais argumentais siekė įtikinti socialdemokratus balsuoti prieš teisinio imuniteto panaikinimą.

Seimas lapkričio pabaigoje sudarė specialią laikinąją tyrimo komisiją, kuri turėjo nuspręsti, ar siūlyti Seimui patenkinti generalinio prokuroro prašymą atimti „darbiečių“ neliečiamybę. Komisija patenkino prašymą. Už tai balsavo ne tik opozicijos atstovai, bet ir DP koalicijos partneriai socialdemokratai.

V. Uspaskichas, V. Gapšys, V. Vonžutaitė ir DP yra kaltinami sukčiavimu. Teigiama, kad 2004-2006 partija vedė vadinamąją „juodąją buhalteriją“. „Darbiečiai“ bylą vadina politine ir savo kaltę neigia.  

Taip pat skaitykite:

Premjeras A. Butkevičius: nerengiame sąmokslo prieš Darbo partiją

Prezidentė apie „darbiečių“ teisinės neliečiamybės atėmimą: turi apginti teismas, o ne politinės intrigos

Politologas V. Dumbliauskas: Darbo partija išnaudojo visas procedūrines galimybes

V. Uspaskichas: neliečiamybės klausimo nevilkinu, biudžetą palaikau, triusikų spalvos nesakysiu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų