REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kas sukūrė šią fotografiją? Ar kada nors esate „pagavęs“ save to klausiant? Galbūt eidamas gatve tarp tūkstančio reklaminių vaizdų pastebėjote vieną, prikausčiusį jūsų dėmesį, parduotuvėje stabtelėjote prie į jus žvelgiančio modelio ant žurnalo viršelio, trumpam užsimiršote, pamatęs nuotraukoje užfiksuotą vaizdą.

Kas sukūrė šią fotografiją? Ar kada nors esate „pagavęs“ save to klausiant? Galbūt eidamas gatve tarp tūkstančio reklaminių vaizdų pastebėjote vieną, prikausčiusį jūsų dėmesį, parduotuvėje stabtelėjote prie į jus žvelgiančio modelio ant žurnalo viršelio, trumpam užsimiršote, pamatęs nuotraukoje užfiksuotą vaizdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai gali būti, kad šios reklamos, žurnalo viršelio, fotosesijos vaizdas pirmiausia gimė Gedmanto Kropio – vieno geidžiamiausių šių dienų reklamos, mados ir įžymybių fotografų Lietuvoje – galvoje.

REKLAMA

Fotografo karjerą Gedmantas pradėjo ne visai įprastai. Paauglystėje vaikinas aktyviai sportavo – buvo vidutinių nuotolių bėgikas. Laisvalaikiu kūrė muziką, rašė eiles, ieškojo saviraiškos būdų ir atrado fotografiją. „Fotografija – priemonė kalbėti, kiekvienas vaizdas gali kažką pasakyti, tik reikia sugebėti juo pasakyti, – sako G. Kropis. Gedmantas iš tų – kurie nelaukia savo „žvaigždės valandos“, o patys ją susikuria, tad jau pirmaisiais studijų metais pradėjo dirbti fotografo asistentu ir teorines žinias naudojo praktikoje. „Kai kažko labai nori, surandi galimybę tai įgyvendinti, – apie savo karjeros pradžią pasakoja fotografas. – Nuo pat pradžių labai norėjau fotografuoti žmones“. Šiuo metu Gedmantas fotografuoja tokiems žurnalams kaip „Žmonės“, „Laima“ ir kt., o prieš jo objektyvą stoja žymūs Lietuvos kultūros ir pramogų verslo žmonės – prezidentas Valdas Adamkus, atlikėjas Andrius Mamontovas, olimpinė čempionė Rūta Meilutytė ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

„Kur ieškau inspiracijų? Kasdienybėje, – atsako Gedmantas. – Stebiu tai, kas yra aplinkui. Net buitis gali įkvėpti. Fotografo darbas – tai ir nuolatinės pastangos pažvelgti kitu kampu, pamatyti pasaulį iš daikto pusės. Todėl kartais turiu priversti save užsimiršti, išjungti racionalųjį mygtuką, sugebėti pastebėti tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo nuobodu.“ Nenuostabu, kad fotografai pasaulį mato kiek kitaip nei paprasti žmonės. „Fotografuojant mano tikslas – kadre užfiksuoti gražesnį pasaulį, hiperbolizuoti emociją, sukurti situacijas, kurios iškyla virš buities“, – sako fotografas. Kurdamas koncepciją fotosesijoms jis stengiasi atskleisti herojų asmenybę, akimirkoje „pagauti“ vidinį pasaulį. „Fotografijose atsispindi ir mano patyrimas, požiūris į aplinką“, – sako G. Kropis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra du fotografijos kūrimo būdai – kai fotografuojama iš anksto sukūrus koncepciją, parenkant dekoracijas ir pan., ir kitas, kai stengiamasi užfiksuoti realybę kuo natūraliau. Turėdamas tik akimirką fotografas turi sugebėti „pagauti“ vaizdą gražiausiu rakursu ir perteikti jos emociją. Abiem būdai fotografuojantis Gedmantas sako, kad kurdamas dokumentinę fotografiją menininkas turi būti beveik „nematomas“, kuo mažiau tobulinti nuotrauką: „Fiksuoji žmones, situacijas, kurios įvyksta. Svarbu – laiku nuspausti mygtuką“.

REKLAMA

 Arčiau žvaigždžių

 Paklaustas, kokiu aparatu Gedmantas užfiksavo savo pirmąsias nuotraukas, vaikinas prisimena „Zenit Automat“ – juostinį fotoaparatą, kuris padėjo atrasti kelią į fotografiją kaip meno rūšį.

Šiuo metu G. Kropio kišenėje visur su juo kartu keliauja „Samsung Galaxy Camera“ – išmanusis fotoaparatas su „Wi-Fi“ prisijungimo prie interneto funkcija. „Idėjų fotosesijoms gaunu tiesiog stebėdamas aplinką, todėl man labai svarbu turėti galimybę bet kada nufotografuoti tai, kas patraukia mano dėmesį, – sako Gedmantas. – Todėl fotoaparatą naudoju taip, kaip kitų profesijų žmonės – užrašinę.“

REKLAMA

Norint patekti į Gedmanto Kropio „kadrą“, nebūtinai reikia būti įžymybe. Nuo gruodžio 12 iki sausio 3 d. galima dalyvauti „Samsung Galaxy Camera“ konkurse ir laimėti profesionalią fotosesiją, kurtą Gedmanto. Daugiau informacijos apie konkursą: http://www.musustilius.lt/mano-zvaigzdes-akimirka.

 

 Užsakymo nr. 2606

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų