REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Benas JANKAUSKAS

Šiemet gyventojai linkę išleisti daugiau pinigų per šventes – dovanoms ir vaišių stalui. Išimtis – kaimų ir mažųjų miestų gyventojai, kurių pagrindinės švenčių išlaidos bus skirtos maistui, o penktadalis lietuvių dovanų išvis nepirks, atskleidė Lietuvos gyventojų apklausa. Tos pačios apklausos duomenimis, labiausiai džiuginanti ir dažniausiai planuojama dovana – čekis. Kadangi lietuviai Kalėdų Senelio maišo neužkraus sunkiomis dovanomis, gal tai, kas po eglute, galėsime patikrinti patys pirmieji pasaulyje?

REKLAMA
REKLAMA

Knygos – taip pat populiari dovana

Iki didžiųjų švenčių liko šiek tiek mažiau nei dvi savaitės. „Swedbank“ asmeninio finansų instituto parengta apklausa parodė, kad 75 proc. gyventojų šventėms ruošis paskutinę minutę, tik vyresni žmonės rūpinasi iš anksto. Išlaidos vaišių stalui bus panašios kaip ir pernai, vienas namų ūkis planuoja tam išleisti apie 150 Lt. Tačiau daugėja tokių, kurie vaišėms išvis neskirs pinigų, nes švenčių metu išvyksta atostogauti arba vyks į svečius, tuomet didėja išlaidos dovanoms.

REKLAMA

Apklausa atskleidė, kad lietuviai labiausiai norėtų gauti dovanų čekį ar grynųjų pinigų (labiau jaunimas) ir knygą (ji ypač geidžiama vyresnių žmonių), juvelyrinių dirbinių ar kompiuterių technikos, o mažiausiai – buities apyvokos reikmenų, kosmetikos ir grožio procedūrų.

Prognozuojamos didesnės šventinės išlaidos – viltis prekybininkams. Tačiau ne visi linkę vienodai išlaidauti: mažesnių rajonų, miestų ar kaimų gyventojai dovanoms skirs itin mažai lėšų arba išvis jų nepirks. Pagrindinės jų išlaidos – vaišių stalui.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek suvalgome ir kiek išmetame?

Ne paslaptis, kad daugelis mūsų, kurie šventes pasitinka su artimaisiais, priruošia nuo patiekalų lūžtantį stalą, o dvylika patiekalų per Kūčias jau seniai yra per mažai.

Apklausos rezultatai parodė, kad net 28 proc. respondentų teigė išmetantys maisto už 5-10 Lt, 20 proc. – už 10-20 Lt. Toliau suma vis auga, tad verta susimąstyti, ar pagrindinės metų šventės netampa persivalgymo, maisto ir pinigų švaistymo laikotarpiu?

Apie tai liudija dar vienas dalykas – vaistų nuo virškinimo problemų ir galvos skausmo pardavimų šoktelėjimas. Toks aktyvumas yra stebimas ne tik Kalėdų laikotarpiu – lietuviai persivalgo ir per šv. Velykas bei kasmetes atostogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikėtų nepamiršti, kad ruošiant didelį maisto kiekį, ne viskas telpa į šaldytuvą, tad saugant maistą netinkamomis sąlygomis padidėja apsinuodijimų rizika.

Kiek išleidžia užsieniečiai?

Europoje artėjančių švenčių metu išleidžiama dar daugiau pinigų dovanoms ir maistui. Apklausos duomenys parodė, kad labiausiai mėgstantys pavalgyti ir greičiausiai dosniausi svečiams yra ispanai ir suomiai, kurie maistui išleidžia apie

1400 Lt. Brangiausias dovanas perka airiai ir šveicarai, kurie savo artimuosius pradžiugina apie 1800 Lt vertės dovanomis.

REKLAMA

Kukliausiai Europoje Kalėdos švenčiamos Olandijoje, kur kartu vaišių stalui ir dovanoms išleidžiama pinigų suma nesiekia 900 Lt. Mažiausiai per šventes valgo vokiečiai ir čekai, kurie maistui išleidžia tik šiek tiek daugiau nei 500 Lt.

Alternatyva prekybos centrams

Dauguma dovanas pirks įprastuose prekybos centruose, kur viskas aišku ir įprasta. O kaip nepasigauti perkant internetinėje erdvėje?

„Svarbiausia neužkibti ant vienadienių parduotuvių kabliukų“, – sako internetinės parduotuvės b-a.lt direktorius Darius Šilkus ir primena prieš keletą metų prieš Kalėdas atsidariusios elektroninės parduotuvės „Be ribų“ istoriją. Viliojusi nerealiai mažomis kainomis, šventinėms nuotaikoms išblėsus, ji dingo kartu su pirkėjų pinigais.

REKLAMA

Jei net ir tokios parduotuvės jums neatrodo patikimos, rinkitės apmokėjimo grynaisiais būdą – už prekę mokėkite ją atsiimdami, kai jau laikote ją. Jei atsiskaitote už prekes per elektroninės bankininkystės sistemą, atkreipkite dėmesį į tai, kur prašoma pateikti jūsų banko duomenis. Surinkę prekes į krepšelį ir pasirinkę apmokėjimo būdą, jūs turite būti nukreipti į savo banko puslapį, kur kaip įprastai prisiregistruojate.

Nepamirškite patikrinti prekės kokybės kurjeriui dar neišėjus. Geriau sugaišti dešimt minučių priimant prekę, negu paskui gaišti valandas ją grąžinant ar dienų dienas laukiant naujos. Net jei pinigai už prekę sumokėti iš anksto, patikrinti, ką gavote, turite prieš pasirašydami.

Prekę, pirktą elektroninėje erdvėje, pagal Europos Sąjungos įstatymus žmogus be jokių motyvų ir paaiškinimų gali grąžinti per 14 dienų. Žinoma, prekė turi būti originalioje pakuotėje ir nenaudota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų