REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jamie Oliverio, Nigella Lawson ir kitų įžymių televizijos šefų patiekalai yra riebesni už jau gatavus ir užšaldytus patiekalus, kuriuos pardavinėja didieji Didžiosios Britanijos prekybos centrai, rodo tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnale „British Medical Journal“ publikuotas tyrimas atskleidžia, kad garsiųjų TV šefų patiekaluose sveikatai kenkiančių riebalų, skaidulų ir kalorijų yra daug daugiau nei patiekaluose, kuriuos galėtume paprasčiausiai pasišildyti mikrobanginėje, rašo „the Guardian“.

REKLAMA

Kaip teigia tyrimo autoriai iš Niukaslio universiteto (D. Britanija), vargu, ar kas nors tikrina geriausių parduodamų receptų knygų patiekalų maistingumą: juk dauguma mano, kad namuose pagaminti patiekalai yra sveikesni nei užšaldytas maistas.

Tyrimą atlikę mokslininkai lygino 100 receptų iš populiariausių D. Britanijos valgio gaminimo knygų (Jamie Oliverio „30 Minute Meals“, „Jamie Oliverio ministerija“, Nigella Lawson „Kitchen“, Hugho Fearnley-Whittingstallio „River Cottage Everyday“ ir Lorraine Pascale „Baking Made Easy“) su 100 atsitiktine tvarka parinktų gatavų patiekalų, kuriuos galima įsigyti didžiuosiuose šalies prekybos centruose „Asda“, „Sainsbury“, „Tesclo“.

REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos mokslininkų teigimu, TV šefų patiekalai neatitiko nei nacionalinių, nei tarptautinių subalansuoto maisto reikalavimų. „Jų patiekalai yra mažiau sveiki nei gatavas maistas vertinant net keliais parametrais“, – cituoja „the Guardian“. Anot sveikos mitybos specialistų, TV šefų patiekalų vienoje porcijoje yra daugiau proteinų, riebalų ir prisotintų riebalų nei rekomenduotina. Atitinkamos britų institucijos, pavyzdžiui, „Food Standards Agency“, tokiems patiekalams skirtų „raudoną“ – pačią pavojingiausią – žymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, nustatyta, kad Jamie Oliverio knygoje „30 Minute Meals“ pateikto mėsos kukulio sumuštinio, konservuotų kopūstų ir salotų (4 asm.) patiekalo vienoje porcijoje yra kiek per tūkstantį kalorijų. „Jamie Oliverio ministerijoje“ pateikiamo pastos, rūkyto kumpio grietinėlėje ir žirnių padažo patiekale yra net 125 g riebalų ir 63 g prisotintų riebalų. N. Lawson aluje troškintos kiaulės kojos su kmynais, česnaku, obuoliais ir bulvėmis suskaičiuota 1340 kalorijų ir 102 g prisotintų riebalų (vieno asmens porcijoje). L. Pascale kiaulienos su kalvadosu, karamelizuotais obuoliais ir garstyčių tyre patiekale nustatyta 1161 kalorijos (vienoje porcijoje) ir viso 147 g cukraus.

REKLAMA

Kaloringiausias patiekalas aptiktas didžiuosiuose prekybos centruose – „Tesco“ vištiena tikka masala su ryžiais. Šiame patiekale – 870 kalorijos.

Skaičiuojama, kad iki 2020-ųjų net 70 suaugusiųjų D. Britanijoje ir Jungtinėse Valstijose turės viršsvorio problemų; atitinkamai išaugs diabeto, širdies ligų ir vėžio mirtingumas. Todėl mokslininkai rekomenduoja, televizijos laidas, kuriose gaminamas nesveikas maistas, transliuoti nuo 21 val. vakaro. Knygas ir interneto puslapius, jų manymu, taip pat reiktų griežčiau kontroliuoti, padaryti juos informatyvesniais.

REKLAMA

Tyrimo autoriai teigia, kad jie visiškai nenorėjo konfrontuoti su TV šefais. Priešingai, jų manymu, šios profesijos atstovai itin entuziastingi sveikos mitybos atžvilgiu. J. Oliverio atstovai „the Guarian“ teigė, kad šefas atsižvelgs pristatydamas kitą savo projektą – „15 Minute Meals“. Knygose prie kiekvieno patiekalo receptų bus pateiktas kalorijų skaičius. Kalorijos bus nurodomos ir prie kiekvieno recepto atnaujintame J. Oliverio interneto puslapyje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų