REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiųjų Lietuvos transliuotojų bei kitų rinkos dalyvių atstovai kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimą bei Vyriausybę prašydami atkreipti dėmesį į neefektyvią Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC) veiklą, dėl kurios Lietuvoje gali mažėti nemokamų televizijos kanalų.

Didžiųjų Lietuvos transliuotojų bei kitų rinkos dalyvių atstovai kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimą bei Vyriausybę prašydami atkreipti dėmesį į neefektyvią Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC) veiklą, dėl kurios Lietuvoje gali mažėti nemokamų televizijos kanalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovių "Laisvas ir nepriklausomas kanalas", "Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija", "SATV network", "TELE-3", "Pūkas" ir "TEO LT, AB" vadovų pasirašytuose kreipimuose stebimasi LRTC ketinimais nuo 2013 metų gerokai didinti signalo siuntimo bei įrangos talpinimo kainas.

REKLAMA

Kreipimųsi iniciatorių teigimu, neadekvačiai ir be realaus pagrindo didinamos paslaugų kainos gali priversti rinktis kitus signalo siuntimo būdus ir taip mažinti laisvai prieinamų kanalų skaičių.

Transliuotojų nuogąstavimu, šiuo kainų didinimu centras siekia kompensuoti dėl analoginės TV išjungimo patiriamą pajamų mažėjimą. Tačiau, transliuotojų bei kitų rinkos dalyvių vertinimu, LRTC turėtų imtis kitų priemonių - efektyvinti ir daryti skaidresnę išskirtinę televizijos programų siuntimo infrastruktūrą valdančios bendrovės veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl nemokamų TV kanalų mažėjimo labiausiai nukentėtų žiūrovai. Todėl transliuotojai ragina šalies valdžios institucijų atstovus inicijuoti atvirą diskusiją dėl LRTC veiklos efektyvinimo.  

Lietuvos radijo ir televizijos centro generalinio direktoriaus Gedimino Stirbio komentaras:

Telecentras dirba valstybei, verslui ir visiems žmonėms. Dirba sąžiningai ir atsakingai. O kai kurios įmonės, akivaizdžiai siekdamos siaurų asmeninių tikslų, vykdo įžūlų viešą spaudimą.

TV signalų siuntimo kainos nesikeitė šiais metais po analoginės antžeminės televizijos išjungimo, bet jos padidės 2013 metais, ir tai yra natūralus dalykas. Tai TV transliuotojams buvo ne kartą paaiškinta ir pranešta iš anksto, kaip to reikalauja ir teisės aktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškime, kad šiemet buvo atliktas svarbus neišvengiamas žingsnis – atsisakėme šalyje analoginės antžeminės televizijos. To pasekmes turi prisiimti visi rinkos žaidėjai. Išjungus analoginę antžeminę televiziją didelė Telecentro infrastruktūros išlaikymo kaštų dalis liko ir ji turi būti padengta. Tuos kaštus padengia ne kas kitas, o tik paslaugų užsakovai – TV transliuotojai ir retransliuotojai.

Telecentras yra valstybės valdoma, bet iš biudžeto nefinansuojama, o save išlaikanti akcinė bendrovė, ji negali teikti paslaugų nuostolingomis kainomis, kad ir kaip privatūs rinkos žaidėjai to siektų. Beje, šie rinkos žaidėjams sudarytos labai geros sąlygos naudotis Telecentro paslaugomis.

REKLAMA

Telecentras užtikrina visiems TV transliuotojams vienodas sąlygas gaunant siuntimo paslaugas, griežtai laikosi Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) nustatytų prieigos suteikimo, skaidrumo, nediskriminavimo bei kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitos įpareigojimų. Tai reiškia ir tai, kad visos kainos yra pagrįstos patiriamomis sąnaudomis. Jos yra reguliuojamos ir kontroliuojamos. Pelningumas ribojamas.

Atkreipiame dėmesį, kad bendros TV transliuotojų išlaidos kitais metais sumažės 40-70 proc., už TV programų siuntimą TV transliuotojai Telecentrui mokės iki 8 kartų mažiau nei mokėjo šiemet. Be to, Lietuvoje skaitmeninės antžeminės televizijos siuntimo kainos ir toliau išlieka vienos mažiausių Europoje: vienos TV programos siuntimas Telecentro tinklu apie 1,14 karto pigesnis nei Estijoje, maždaug 4,2 karto pigesnis nei Latvijoje, apie 1,5 karto pigesnis nei Baltarusijoje, iki 5 kartų pigesnis nei Airijoje, beveik 6 kartus pigesnis nei Suomijoje ir Lenkijoje.

REKLAMA

Įdomumo dėlei dar galite paskaičiuoti: vienos minutės trukmės reklamos per televiziją kaina yra maždaug 12 kartų didesnė, nei vienos minutės reklamos siuntimas Telecentro tinklu. Nemokamai prieinamų programų jeigu ir sumažės, tai tikrai ne dėl Telecentro veiksmų, o dėl pačių TV transliuotojų apsisprendimo.

Iš tiesų tai verslas turėtų džiaugtis puikia situacija Lietuvoje – įmonės prieinamomis kainomis naudojasi valstybės sukurta infrastruktūra, į kurią neinvestavo savo lėšų. Ši infrastruktūra taip pat užtikrina ir valstybės interesus, nenaudojant biudžeto lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kaip matyti iš pastarojo laiko kai kurių įmonių vadovų veiksmų, verslo apetitui ribų nėra. Telecentras negali tenkinti tokių beribių norų – negali teikti paslaugų su nuostoliu bendrovei ir valstybei.

Mes atmetame bet kokias spekuliacijas ir klaidinančius pasisakymus apie neva monopolistinę Telecentro veiklą arba mobiliojo interneto paslaugų refinansavimą pajamomis iš kitų paslaugų – tai netiesa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų