REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja Kalėdos, kai daugelis iš mūsų vėl patirs kalėdinį stresą. Ir ne tik dėl to, kad reikia spėti pasirūpinti kalėdinėmis dovanomis ir kalėdine eglute. Daugelis didžiausią stresą patirs tuomet, kai turės apsispręsti, kur praleis Kalėdas ir ką daryti, kad spėtų aplankyti ne tik savo, bet ir sutuoktinio artimuosius.

REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai niekas neprieštaraus, kad šventinis laikotarpis yra tas metas, kai visi mes turime pabūti drauge su savo šeima. Tačiau kad ir kaip norėtųsi, kad būtų kitaip, Kūčios trunka tik vieną vakarą, o svarbiausia, pirmoji Kalėdų diena – tik vieną dieną.

REKLAMA

Rimtų pažinčių svetainė DarniPora.lt rašo, kad daugeliui porų (ypač toms, kurios kartu gyvena dar neseniai) kasmet tenka išspręsti sunkų uždavinį – kur praleisti Kūčias ir Kalėdas, kad abu sutuoktiniai nesijaustų nuskriausti, jog jų artimieji vėl liko „antrame plane“. Sprendžiant šį klausimą, šeimoje dažnai kyla nemažai barnių ir, žinoma, streso. Net ir priėmus kompromisą (pavyzdžiui, Kūčios – pas taviškius, Kalėdos – pas maniškius) visiškai laimingas nesijaučia nė vienas sutuoktinis, nes būdami su sutuoktinio šeima galvoja apie tai, kaip norėtų pabūti su saviškiais, o būdami su saviškiais galvoja, kodėl negalėtų su jais pabūti ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA

Situacija 1. Laurynas nusprendė Kalėdas praleisti vienas. Jis nėra stereotipiškas vienišius, yra kilęs iš didelės šeimos ir jau metus turi draugę, kurią tiesiog dievina. Daiva yra labai jautri, o Kūčios jai – labai svarbi šventė. Laurynas sutiko šias Kūčias praleisti su jos šeima, o per Kalėdas drauge ketino važiuoti pas saviškius. Tačiau tai sužinojusi jo mama nė kiek nenudžiugo – ji ėmė priekaištauti, kaip Laurynas drįsta paminti šeimos tradicijas ir neatvažiuoti per Kūčias. Žinoma, jam dėl to buvo nesmagu, jį graužė sąžinė. Kad neįsižeistų nė viena pusė, galiausiai Laurynas nusprendė niekur nevažiuoti ir per šventes vienas likti namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar jums pažįstama tokia situacija? Galbūt jums neteko priimti tokio drastiško sprendimo, tačiau tikrai žinote, kiek ginčų gali kilti dėl to, kur sutiksite Kūčias bei Kalėdas, kai tik pradedate gyventi kartu ir dar neturite savo šeimos tradicijų, o kai kurias poras ši problema kankina daugybę metų. Įdomu tai, kad kai kurių Jungtinėse Valstijose atliktų apklausų metu maždaug trečdalis žmonių prisipažino, kad, švęsdami Kalėdas su savo giminaičiais, bent akimirką pagalvojo, kad kur kas mieliau tuo metu būtų buvę kur nors kitur.

REKLAMA

Daugelis mūsų puoselėjame idealios šeimos iliuziją, o Kalėdos – tai tas laikas, kai ši iliuzija turėtų realizuotis. Tačiau realybėje idealios šeimos iliuzijos įgyvendinimas gali sukelti daug įtampos, ypač tuomet, kai kyla barnių prie Kalėdų stalo ar nerimaujame, kad negalime būti su visais, su kuriais norėtume būti. Kalėdos yra puiki šventė, kai esate vaikas ir jums nereikia nerimauti, kur šią dieną praleisti.

Tačiau kai sukuriate savo šeimą, jums tenka lankyti ne tik savo gimines, bet ir partnerio, o tai, ar visur suspėsite, gali kelti nerimą. Šventinis laikotarpis yra labai įtemptas daugeliui porų, nes kiekvienas jų yra kilę iš skirtingų šeimų, tad tradicijų derinimas ir būtinybė pasirinkti, kada kuriuos artimuosius lankyti, dažnai sukelia stresą.

REKLAMA

Situacija 2. Jolita yra viena iš tų moterų, kurios per kiekvienas Kalėdas patiria didžiulį stresą dėl būtinybės nuspręsti, kur praleisti Kalėdas. Kadangi tiek jos, tiek jos vyro tėvai išsiskyrę, rinktis reikia nebe iš dviejų, o iš keturių. Jolitos atvejų yra tik dvi išeitys – arba kasmet važiuoti vis pas kitus tėvus ir taip neaplankyti visų, arba stengtis aplankyti visus ir pas kiekvienus jų pasisvečiuoti labai trumpai.

Net jei nusprendėte pamėginti suspėti per kelias dienas aplankyti visus, kad ir kaip sparčiai suktumėtės, visiems neįtiksite. Jei bandysite suspėti visur, juk galiausiai visi liks šiek tiek nepatenkinti, kad atvykote taip trumpam, o jūs jausite nuolatinį nerimą ir negalėsite iš tiesų pasidžiaugti šventėmis su namiškiais. Kita vertus, yra tokių porų, kurios mano, kad šventinis laikotarpis yra pati puikiausia proga praleisti dviese ir skirti laiko vienas kitam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situacija 3. Karolina su Mantu daug dirba, grįžę namo rūpinasi buitimi ir vaikais, tad laiko vienas kitam jiems praktiškai visai nelieka. Pora nusprendė, kad Kalėdos – tai puiki proga stabtelėti ir pabūti tik dviese. Karolina ir Mantas priėmė gana netikėtą sprendimą – jie vaikus Kalėdoms nuvežė pas senelius ir Kalėdas sutiko tik dviese. Taip liko laimingi visi – tėvai per šventes džiaugėsi anūkais, o Karolina su Mantu – vienas kitu. Toks poros sprendimas nereiškia, kad jie yra blogi žmonės, tai reiškia, kad jie yra sąžiningi su savimi ir pripažįsta, kad jie abu nori tiesiog pabūti dviese.

REKLAMA

Kai kurie žmonės tiki, kad Kūčios – tai tik artimiausių žmonių šventė ir būtinybė kažkur vykti gali sukelti daug nerimo.

Situacija 4. Viktorija kiekvienais metais maldauja Sauliaus Kalėdas praleisti namuose su vaikais kaip tikra šeima ir nevažiuoti pas gimines. Deja, dažnai jai Sauliaus nepavyksta perkalbėti, tad per didžiausią metų šventę Viktorija jaučiasi nelaiminga, jaučia buvimo tik su vyru ir vaikais trūkumą ir jai tai sukelia didelį stresą.

Daug streso patiria ir tos poros, kurios pirmenybę teikia ne vienas kitam, o kitiems.

Situacija 5. Laima ir Simonas yra susituokę jau penkerius metus, tačiau per tą laiką nė vienų Kalėdų nepraleido drauge. Laima žino, kad Simonas širdyje dar yra vaikas ir jis geriausiai jaučiasi per Kalėdas būdamas su savo tėvais, o ne žmona ir vaikais. Tačiau Laimos tėtis jau yra miręs, tad moteris nenori, kad per šventes jos mama liktų viena, todėl su vaikais važiuoja pas savo mamą, o jos vyras – pas savo tėvus. Žinoma, dėl to nei Laima, nei Simonas iš tiesų nesijaučia laimingi.

REKLAMA

Kalėdos iš tiesų mus visus priverčia pasijusti mažais vaikais, todėl tokių sprendimų būtinybė gali sukelti nemažai streso ir prieštaringų emocijų. Persivalgymas, snūduriavimas prie televizoriaus – panašius dalykus darome dėl to, kad nusiramintume dėl patirto streso.

Dar vaikystėje esame pripratę apie Kūčias ir Kalėdas galvoti kaip apie stebuklų kupiną šventę. Nostalgija mus skatina likti tuo vaiku, todėl norime Kalėdas praleisti lygiai taip, kaip vaikystėje ir išgyventi tai vėl ir vėl, ir nesvarbu, kad jau seniai patys esame tėvai. Deja, ne visi žmonės įsisavina, kad jie seniai jau nebe vaikai, kad atėjo laikas ištrūkti iš šio rato ir pradėti kurti savo šeimos tradicijas bei padėti sukurti stebuklą savo vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pabėgti iš šio užburto rato ir išvengti kalėdinio streso?

Paklauskite savęs, su kuo norite praleisti Kalėdas. Jei labiausiai norite jas praleisti su tėvais, atminkite, kad jūsų antroji pusė gali norėti to paties, tad teks būti atskirai. Jei jums tai nerūpi, pagalvokite, kodėl taip yra ir ar jūsų santykiuose viskas gerai.

Paklauskite savęs, kodėl privalote praleisti ir Kūčias, ir Kalėdas tik su savo tėvais. Ar ne dėl to, kad jaučiatės kaltas, kad nepakankamai juos lankote? Jei taip, kitais metais pasistenkite lankyti tėvus taip dažnai, kad daugiau jūsų nekamuotų kaltė ir visas Kalėdų dienas praleisti kartu nebeatrodytų taip gyvybiškai svarbu.

REKLAMA

Su partneriu susitarkite, kad vienais metais važiuosite pas jo tėvus, kitais – pas jūsų. Laikykitės šio susitarimo.

Jei nusprendėte, kad šiemet Kūčias praleisite su žmonos tėvais, savo tėvams šią žinią praneškite aiškiai ir ramiai, neleiskite, kad jus priverstų dėl to jaustis kaltą – jūs jau nebe mažas vaikas. Nuvažiuokite pas juos per Kalėdas.

Nustatykite savo sąlygas – jei nusprendėte aplankyti gimines, nuspręskite, kada ir kiek laiko ten būsite ir nepriekaištaukite sau, kad tos dienos neskyrėte savo šeimai. Jei nusprendėte dieną praleisti tik su savo šeima, skirkite dėmesį tik jai ir neprieštaraukite partneriui, kad galėjote būti kažkur kitur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų