REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedarbo lygis mažėjo sparčiau nei buvo prognozuota ir 2012 m. I–III ketvirtį jis siekė 13,3 proc.

Nedarbo lygis mažėjo sparčiau nei buvo prognozuota ir 2012 m. I–III ketvirtį jis siekė 13,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausioje SEB banko „Lietuvos makroekonomikos apžvalgoje“ išsakytas nerimas, kad smarkus MMA didinimas lemtų ne tik „tikrojo“ nedarbo lygio augimą dėl pernelyg brangiais tapusių darbuotojų atleidimo, bet ir „deklaruojamo“ nedarbo paūmėjimą, nes dalis ilgalaikių bedarbių įgytų paskatų grįžti į legalią darbo rinką ir užsiregistruotų Darbo biržoje.

REKLAMA

Dar neįgyvendinti ekonominės politikos sprendimai jau blogina darbuotojų skaičiaus prognozes. Prognozuojama, kad IV 2012 m. ketvirtį beveik visose pramonės šakose, išskyrus tekstilės ir drabužių, darbuotojų skaičius mažės keliais indekso punktais.

Užimtumo prognozės itin pablogėjo maisto, medienos ir metalų pramonėje, kurios yra lengvai pažeidžiamos staigaus MMA kėlimo.

Verslininkus gąsdina ir progresinių GPM tarifų įvedimas – siekiant atstatyti skirtingos kvalifikacijos darbo apmokėjimo proporcijas, teks kelti labiau kvalifikuotų darbuotojų atlyginimus, kuriuos norima apmokestinti progresiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Esant tokiems darbo užmokesčio augimo tempams, 2008 m. vidutinis atlyginimų lygis bus pasiektas tik 2013 m. pabaigoje., o realaus darbo užmokesčio – tik antroje dešimtmečio pusėje. Vidutinio mėnesio bruto darbo užmokesčio metinis pokytis 2012 m. IV ketvirtį preliminariai bus 2,5 proc.

Prognozuojama, kad spaudimas darbdaviams kelti atlyginimus 2013-2014 m. tik stiprės.

SEB banko analitikų teigimu, MMA tikslinga diferencijuoti ne pagal regionus, o pagal darbuotojų amžiaus grupes. Pasak ekonomisto Gitano Naudsėdos, idėja nustatyti žemesnį MMA "slenkstį" jauniems darbuotojams yra ne siūlymas mažinti  dabar dirbančiųjų žmonių atlyginimą, o progos suteikimas tiems, kurie dirbti norėtų, bet darbo neranda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų