REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marija Gabrienė / LRT televizijos naujienų tarnyba

Mokslininkai nustatė, kad Bijotuose, Baublių muziejuje, eksponuojamas ne mamuto ar tauro, kaip manyta iki šiol, o banginio kaulas. Pasak specialistų, jei pasitvirtintų, kad jis iškastas netoliese esančiame durpyne, tai bus tikra sensacija, liudijanti, kad šioje vietoje kažkada irgi tyvuliavo jūra.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš du šimtus metų išskobęs tūkstanmečio ąžuolo, vadinto Baubliu, kamieną Dionizas Poška įrengė muziejų. Kai kurie rašytojo čia sudėti archeologiniai radiniai ir kita istorinė medžiaga išliko iki šių dienų. Kaip ir greičiau į sutrūnijusią lentą panašus kaulas.

REKLAMA

„Iki šiol visą laiką visuose leidiniuose ir mes pasakodavom, kad tai yra mamuto kaulas, kuris atrastas netoli čia buvusiuose durpynuose ir Poškos laikais atgabentas į muziejų“, – sako Šilalės Vlado Statkevičiaus muziejaus direktorė Sonata Budvytienė.

Tačiau kartu su kolegomis iš Vokietijos ir Danijos atlikęs tyrimus Klaipėdos universiteto profesorius Linas Daugnora sako nustatęs, kad tai banginio žandikaulio fragmentas. Manoma, kad jis priklausė mėlynajam banginiui. Lietuvoje tokio eksponato iki šiol esą nėra buvę net ir privačiose kolekcijose.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar mokslininkams ir muziejaus darbuotojams galvos skausmą kelia klausimas, iš kur ir kada tiksliai šis kaulas atsirado.

„Visa įdomybė yra ta, kad jeigu tas žandikaulis yra iškastas čia Bijotų durpyne, tada sakyčiau, kad iš tikrųjų yra didelė sensacija. Jūrinį gyvūną iškasti sausumos teritorijoj – tai pakankamai retas atvejis“, – teigia prof. KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyr. mokslo darbuotojas Linas Daugnora.

Pasak mokslininko, jei pasitvirtintų, kad kaulas iškastas durpyne, už 100 kilometrų nuo jūros, tai esą būtų galima teigti, kad ir šioje vietoje kažkada buvo jūra.

Muziejaus direktorė teigia, dar bandys aiškintis eksponato kilmę, o kol kas pasirūpins griežtesne apsauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų