REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Prieš pasaulio pabaigą – vieni ruošiasi, kiti juokiasi

Ar tikrai jau po kelių dienų pasaulį supurtys iki tol neregėti kataklizmai, o gal net baigsis apie 2000 milijonų metų skaičiuojančios Žemės egzistavimas? Panevėžietė pasirūpino slėptuve, o iš Merkinės piramidės šeimininko Povilo Žėko sukaupto rezervo dešimt žmonių išgyventų pusmetį. Kodėl vieni didina atsargas, o meteorologai ir senoliai iš pasaulio pabaigos tik juokiasi?

REKLAMA
REKLAMA

Savaip apie pabaigą

Ar tikrai jau po septynių dienų pasaulį supurtys iki tol neregėti kataklizmai, o gal net baigsis apie 2000 milijonų metų skaičiuojančios Žemės egzistavimas? Panevėžietė verslininkė jau pasirūpino slėptuve ir kasdien reikalingiausiomis atsargomis, stebuklingomis galiomis garsėjančios Merkinės piramidės šeimininko Povilo Žėko šeima ateitį suplanavo taip, kad dešimt žmonių iš sukauptų atsargų išsiverstų bent pusmetį.

REKLAMA

Dvasininkai laukia tikinčiųjų bažnyčiose per Kalėdas ir siūlo nesureikšminti neva pasaulio pabaigą pranašaujančio senovės majų kalendoriaus. Kataklizmus prognozuojanti garsi meteorologė Audronė Galvonaitė skelbiamos apokalipsės dieną žada sukti galvą protų mūšyje. O jūs ar ramiai miegosite gruodžio 21-ąją?

Kartu apokalipsės akivaizdoje

Panevėžio priemiestyje gyvenanti individualios įmonės savininkė Rasa (vardas pakeistas) net giminėms nesigiria, ką sauganti po namu dar jį statant įrengtoje slėptuvėje. Per metus jame moteris sugebėjo sukaupti tiek gėrybių, kad skeptiškai tokį Rasos rūpestį vertinanti šeima gali jaustis rami: apokalipsės akivaizdoje bent jau badas ir troškulys jai tikrai negresia.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkės artimieji – vyras, abi dukros su vyrais ir penki anūkai jau sausį tvirtai žinojo, kur praleis gruodžio 21-ąją – paskutinę darbo dieną prieš ilgąjį šventinį savaitgalį. Net ir netikintiems pasaulio pabaiga artimiesiems Rasa prisakiusi tądien žūtbūt susirinkti pas ją.

Slėptuvėje – ir degtinė

Į verslininkės slėptuvę veda nuo svetimų akių apsaugotas įėjimas iš namo. Joje sukrautos stirtos dėžių. Rasa prikrovė visko, ko reikėtų, kad net ekstremaliomis sąlygomis išgyventi būtų gana patogu. Kai baigiantis 2011-iesiems astrologai, būrėjai ir kiti pranašai ėmė skelbti gąsdinamas prognozes apie mistinį 2012-ųjų gruodžio 21-ąją reiškinį – esą pasaulio pabaigą žymintį majų kalendorių, Rasa nusprendė, užuot rizikavusi, tam kiek įmanoma pasiruošti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot moters, netgi jei tądien nieko neįvyks, sukauptos atsargos nepražus.

Per metus Rasa pripirko ir, pasirūpinusi mėsa, pati prigamino galybę konservų, jos slėptuvėje kelios dėžės daug naudingų medžiagų turinčių, lengvų ir maistingų užkandžių – riešutų, džiovintų vaisių, kondensuoto pieno, medaus, džiūvėsių, įvairiausių kruopų, makaronų, sausų sriubų pakelių, geriamojo vandens, cukraus, druskos, prieskonių.

Kad užgriuvusios bėdos neatrodytų tokios baisios, o sutuoktinis negriežtų danties dėl žmonos pramanų, Rasa nupirko ir kelias dėžes alkoholinių gėrimų – vyno ir degtinės.

REKLAMA

Uraganą JAV laiko perspėjimu

Moteris pasirūpino būtiniausiais vaistais nuo skausmo, nuo temperatūros, gerinančių virškinimą. Erdvioje slėptuvėje įrengta net drabužinė su būtiniausiais drabužiais. Pasaulio pabaiga, po kurios baigtųsi Žemės egzistavimas, Rasa netiki. Tačiau ją užvaldžiusi mintis, kad kataklizmų žmonijai nepavyks išvengti – sutriks Žemės magnetinis laukas, todėl dings elektros energija, vadinasi, bus suparalyžiuotas gyvenimas. Tam Rasa pasiruošė – prisipirko žvakių, prožektoriams elementų.

Tūkstančius litų atsargoms išleidusi verslininkė aiškina taip pasistengusi tik dėl šeimos. Pačios likimas moteriai mažiausiai rūpi, tačiau, anot jos, jei įvyktų katastrofa ir nukentėtų artimieji, sau neatleistų.

REKLAMA

Kalbas apie pasaulio pabaigą priimti rimtai Rasą verčia pranešimai apie sparčiai blogėjančią Žemės ekologinę būklę. Rajono gyventoją ypač išgąsdino šį rudenį JAV rytinę pakrantę nusiaubęs uraganas „Sandy“.

Moteris praleidžia daug laiko žiūrėdama per Rusijos televiziją transliuojamas fatalistines laidas apie galimą pasaulio pabaigą. Ir jomis tiki.

Permainos prasidėjo

Vienos paslaptingiausių Lietuvos vietų, Merkinės piramidės įkūrėjas Povilas Žėkas tikina, kad tokių atsargumo įsikūnijimų kaip panevėžietė Rasa yra ir tarp jo pažįstamų garsių, visuomenei gerai žinomų ir gerbiamų žmonių. Anot P. Žėko, rimtai besiruošiantieji permainoms nesiviešina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pažįstu žmonių, kurie ruošiasi kataklizmams – įsirengia požemines slėptuves iš jūrinių konteinerių, ieško labai nuošalių būstų, kad prireikus turėtų kur tyliai pasitraukti. Jų tikslas – nerodyti savo veido žiniasklaidoje ir nieko nepasakoti. Jie supranta, kad jei afišuos savo tokią veiklą, pasirengimas neteks prasmės“, – teigė piramidės šeimininkas.

Jis pats sako, kad pasaulio pabaigos nebus, nors pripažįsta irgi kaupiantis atsargas permainoms.

„Niekada nekalbėjau apie gruodžio 21-ąją. Mano žiniomis, ta diena turėtų praeiti gana ramiai, panašiai kaip šių metų gruodžio 12-oji“, – mano P. Žėkas.

REKLAMA

O tikintiesiems, kad tądien pasaulis sulauks pabaigos, piramidės šeimininkas siūlo ruoštis meldžiantis ir medituojant.

Anot P. Žėko, esminės permainos, kosminės spinduliuotės sužadintas Žemės apsivalymo procesas, jau prasidėjo – pasaulį vieną po kito drebina gamtos kataklizmai: uraganai, cunamiai, drebėjimai.

„Lietuvoje dar kol kas ramu. Bet aš tikrai nesu toks užtikrintas, kad taip liks ilgam. Gyvename pasaulyje, kuriame viskas susiję. Jei kur nors vyksta didesnių pokyčių, jų pasekmes – ekonomines, politines, socialines – pajuntame ir mes“, – teigė piramidės kūrėjas.

REKLAMA

Sunkiajam periodui duoda trejus metus

2012-uosius P. Žėkas vadina pasirengimo metais.

„Jeigu neapgauna ne tik mano, bet ir artimųjų bei bičiulių vizijos, jau kitų metų pavasarį gali prasidėti sunkmečio banga“, – mano piramidės šeimininkas.

Anot jo, sunkusis periodas gali trukti porą – trejetą metų, bent iki 2015-ųjų pabaigos. Per tą laiką, P. Žėko teigimu, teks pertvarkyti ne tik finansus, bet ir perkainoti vertybes, tarpusavio santykius, pakeisti požiūrį į gamtą.

Tačiau P. Žėkas pabrėžia, kad jo įžvalgos nėra pagrįstos nei moksliškai, nei logiškai.

Pasak piramidės šeimininko, kad perėjimas, prisitaikymas prie kitokio pasaulio ir gyvenimo ritmo būtų lengvesnis, verta pasirūpinti atsargomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Žėkas pasakoja, kad jo artimieji permainoms pradėjo pirmiausia ruoštis dvasiškai, kad ateitį pasitiktų be baimės, su tikėjimu ir viltimi.

„Visų pirma svarbu įveikti baimes ir prisirišimus prie to, kas laikina. Tuomet, kai bus ramu kas benutiktų, kai žmogus suvoks, kad jis visų pirma yra ne kūnas, o siela ir neliks mirties baimės, galima kalbėti ir apie fizinį pasirengimą“, – sako P. Žėkas.

Išgyventi padės ūkis

Jo šeima atsargas kaupė pamažu ir ypač atsakingai, įvertinę, kokių daiktų ir įgūdžių gali prireikti užgriuvus bėdoms – jei sutriktų elektros energijos tiekimas, kiltų nedidelio masto neramumai.

REKLAMA

„Kalbu apie kur kas mažesnes nelaimes nei karas. Tokiai nepasiruoši, jei taip atsitiktų, visi liktume vienoje valtyje“, – mano piramidės dvasinis vadovas.

Žėkai pasistengė, kad jų ūkis taptų kuo savarankiškesnis – prieš trejetą metų ėmėsi auginti ožkas, o ruošdamiesi permainoms įsigijo karvę, patys kepa duoną, spaudžia sūrius.

Pavasarį, galvodami apie būtiną sukaupti maisto rezervą, pasisodino daugiau daržų, o rudenį masiškai konservavo, džiovino daržo ir sodo gėrybes.

Šeima aruodus prikrovė ryžių, grikių, įvairių kitų kruopų, konservuotų žirnelių, kukurūzų, medaus, mėsos ir žuvies konservų. Anot P. Žėko, atsargos kauptos „su sveiku protu“, tai yra atkreipiant dėmesį į jų galiojimo laiką. Esant bėdai vandenį semtų iš šulinio. Šeima prisipirko higienos reikmenų, degtukų, žvakių.

REKLAMA

P. Žėko teigimu, atsargos kaupiamos sąmoningai galvojant apie kasdienius poreikius.

Iš rezervo dešimt žmonių išgyventų pusmetį. Tiek suplanuoti leido finansinės galimybės.

„Dėl to, kad vasarą gali įvykti kažkokie kataklizmai, per daug nesijaudinu. Kol šilta, išgyventi padės pati gamta. Svarbiausia – vasaros sulaukti“, – mano piramidės dvasinis vadovas.

Lietuva rami

Į Česukų kaimą pasimelsti Merkinės piramidėje atvažiuojantys žmonės ypač dažnai jos šeimininko klausia apie pasaulio pabaigą. P. Žėkas senjorams pataria pasirūpinti maisto ir vaistų atsargomis, tačiau su saiku. Jaunimą ragina mokytis ir siekti savo tikslų. Pasak piramidės įkūrėjo, labiausiai keistis pasiruošusios ir pokyčiams imliausios jaunos šeimos.

REKLAMA
REKLAMA

P.Žėko teigimu, prognozuojamoms permainoms pasaulyje skiriama gerokai daugiau dėmesio nei Lietuvoje. Išlikimo judėjimas ypač populiarus JAV. Ten leidžiamos knygos, mokančios, kaip išgyventi prasidėjus apokalipsei, perkamos slėptuvės, neva turinčios apsaugoti, jei į Žemė įsirėžtų asteroidas ar sprogtų branduolinė bomba, tonomis kaupiamos maisto atsargos. O Rusijoje labiau paplitusios fatalistinės nuotaikos, neva artėja visą sunaikinsianti pasaulio pabaiga.

Ūkininkas pasišarvojo

Vyriausia Panevėžio rajono Nibragalio kaimo dainininkė, 89-uosius einanti Petronėlė Kurulienė gruodžio 21-osios laukia ramia širdimi. Kalbos apie pasaulio pabaigą jai tik juoką kelia, mat tokių jau pergyveno ne vieną.

Labiausiai įsiminė turėjusi ateiti trečiajame dešimtmetyje.

Tuomet dar vaikui visam gyvenimui įspūdį padarė gretimo kaimo ūkininkas Šaparnis, atsakingai pasiruošęs pasaulio pabaigai – miegoti vakare atgulė apsirengęs kaip laidotuvėms.

„Žmogus save pasišarvojo – apsivilko geru vilnoniu kostiumu, kad per pasaulio pabaigą gražiai atrodytų“, – prisiminusi iki šiol juokiasi P. Kurulienė.

Nibragalietės teigimu, jos tėveliai niekada netikėjo jokiomis pabaigomis. Tačiau kai dangų nurausvindavo Šiaurės pašvaistė, ne vienas kaimo žmogus puldavo žegnotis.

REKLAMA

„Pamenu, kartą naktį į mišparus ėjom. Šiaurės pusėje tokią ryški pašvaistė mirguliavo. Vaizdas gražus, bet niekam linksmumo nebuvo, tik nerimas ėmė. Tų pašvaisčių matydavom dažnai. Žmonės kalbėjo, kad sulauksim karo arba pasaulio pabaigos. Karas ir užėjo“, – pasakojo P.Kurulienė.

Siūlo klausyti dvasininkų

Pasaulio pabaiga įvyks. Taip skelbia krikščionių tikėjimas. Tik niekas negali atsakyti, kada jos sulauksime. Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Romualdas Zdanys nuramina, kad tikrai dar ne gruodžio 21-ąją, todėl tikinčiųjų bažnyčioje laukia Kalėdų dieną.

„Mano šio pasaulio pabaiga bus tada, kai vieną vakarą atgulęs miegoti stosiu Viešpaties akivaizdoje. Kada nors tas ištiks visus ir linkiu kiekvienam to sulaukti vėliau, ne anksčiau“, – sako klebonas.

R. Zdanio teigimu, jei ir ateis pasaulio pabaiga, vienintelis tinkamas būdas jai pasirengti – paruošti širdis susitikimui su Viešpačiu. Jokie makaronai ir kruopos tada nebeišgelbės.

O jei širdis vis tiek nerami, klebonas siūlo daugiau klausyti dvasininkų, o ne mistinių pranašysčių.

Pabaigos lauks protų mūšyje

Ne pranašystėmis, o atmosferoje vykstančiais reiškiniais pasikliaunanti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė juokauja nesiruošianti anapus ir neva lemtingąją gruodžio 21-ąją ketina sužaisti protų mūšyje.

REKLAMA

„Kažin kokių ypatingų meteorologinių reiškinių, galinčių sukelti pasaulio pabaigą, tikrai nematome. Tik ciklonai, kaktomis mušdamiesi vienas su kitu, pūgas kelia“, – teigia A. Galvonaitė.

Vis dėlto, anot jos, dėl aktyvesnės saulės ir padidėjusio magnetinio lauko gali pasitaikyti elektros energijos tiekimo sutrikimų. Tačiau net jei taip ir įvyktų, klimatologė nemato reikalo panikuoti.

„JAV, kur kas labiau priklausoma nuo elektros energijos tiekimo nei Lietuva, išgyveno „Sandy“ ir toliau gyvena. Tai kodėl Lietuvai, žemaaukščių namų kraštui, panikuoti?“ – mano A. Galvonaitė.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų