REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Praėjusį ketvirtadienį įprastas Tauragės rajono savivaldybės tarybos posėdis būtų praėjęs gana ramiai, jei ne klausimas dėl šilumos kainos. Iš visų 18-os klausimų tik 13-ajam politikai skyrė daug dėmesio ir negailėjo aštrių replikų, nors buvo aišku, kad nieko pakeisti neįmanoma. Užtat tokie debatai paprastai augina politinius dividendus.

REKLAMA
REKLAMA

Kitąmet šiluma brangs

Kas ieško skaičių magijos, galėjo ją įžvelgti: daugiausia aistrų sukėlė tryliktąją mėnesio dieną svarstytas tryliktasis darbotvarkės klausimas „Dėl šilumos kainos dedamųjų nustatymo uždarajai akcinei bendrovei Tauragės šilumos tinklams“. Daug klausimų jis kėlė ir todėl, kad skaičiavimo metodika itin paini, ir todėl, kad tai geras „arkliukas“ siekiantiems pelnyti žmonių simpatijas.

REKLAMA

Pirmiausia Raimondas Matemaitis panoro išsiaiškinti, kiek kuro per metus sunaudoja Šilumos tinklai ir kiek už jį sumoka. Atsakyta, kad per metus sunaudojama 36–38 tūkst. kietmetrių. Antroji klausimo dalis buvo painesnė: pasirodo, mokama ne už kurą, o už šilumos megavatvalandes, pagaminamas naudojant šį kurą. Pasak Vaclovo Karbauskio, UAB Tauragės šilumos tinklų direktoriaus, apytiksliai tai sudaro 3,5 mln. litų. R. Matemaitis atkirto anksčiau girdėjęs kitokius skaičius ir tvirtino įtariąs, kad nemaža dalis kuro kainos galbūt atitenka tarpininkams. Šilumos tinklų vadovas teigė, kad jokių tarpininkų nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Tarybos nariams neaišku buvo ir tai, kodėl pagal dedamąsias šilumos kaina mažėja, o galutinė – didėja. V. Karbauskis kantriai aiškino, kad bendrovė skaičiavimus atliko liepos–rugpjūčio mėnesiais, o Kainų ir energetikos komisija – rugsėjo–spalio mėnesiais, todėl skaičiai ir skiriasi.

Vis dėlto R. Matemaitis primygtinai siūlė ieškoti vidinių rezervų, o ne didinti kainas.

Pasak V.Karbauskio, kainų metodika patvirtinta Vyriausybės. Dabar prašomus pakeitimus jau patvirtino Kainų ir energetikos komisija, todėl taryba jų nepatvirtinti paprasčiausiai nebegali. Pasak mero Prano Petrošiaus, jei taryba per mėnesį to nepadarys, pagal Šilumos ūkio įstatymą Kainų ir energetikos komisija turi teisę vienašališkai nustatyti laikinas šilumos kainų dedamąsias. Taigi visi šie ginčai – beprasmiai. Meras sakė nesuprantąs, kur opozicija mato blogybes. Į opozicijos replikas, kad naujoji šalies valdžia ėmė didinti kainas, jis atsakė, kad kol kas naujoji valdžia dar nieko nesuspėjo nulemti – visa tai buvusiosios palikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Roberto Piečios, metas baigti kurti sąmokslo teorijas – juk šilumos kaina Tauragėje viena mažiausių šalyje.

Šilumos kaina nuo sausio 1-osios turėtų kilti maždaug 6,6 cento už kilovatvalandę.

Didinti ar mažinti?

Šiokio tokio opozicijos pasipriešinimo sulaukė klausimas dėl švietimo įstaigų darbuotojų didžiausio leistino etatų skaičiaus patvirtinimo. Šįkart skirta „Kodėlčiaus“ lopšeliui-darželiui 0,25 logopedo etato, o Suaugusiųjų mokymo centrui – 0,5 buhalterio ir 0,25 kompiuterių priežiūros specialisto etato. Darius Stankus norėjo sužinoti, kaip kinta Savivaldybės įstaigų etatų skaičius, nes esą susidaro įspūdis, kad etatų vis daugėja.

REKLAMA

– Verslas traukiasi, stengiasi taupyti, o gyvenantieji iš mokesčių mokėtojų kišenės vis plečiasi. Etatų didinimas dažnai būna nepagrįstas ir neefektyvus. Manau, kad būtų kur kas pigiau samdyti tokias paslaugas teikiančias įmones, o ne išlaikyti buhalterius ir kompiuterių specialistus, – sakė jis.

Beje, jis pasakojo pasidomėjęs, kaip veikia neseniai įsteigtas Moterų krizių centras. Pasirodo, nors etatai įsteigti, centras kol kas nesulaukė nė vienos klientės.

Meras P.Petrošius atsakė, kad nuo Naujųjų metų socialinių darbuotojų etatus teks „stipriai peržiūrėti“, nes tai bus jau nebe valstybės deleguota, o Savivaldybės funkcija, ir su tokiu darbuotojų skaičiumi išsiversti bus neįmanoma.

REKLAMA

Be diskusijų

Tarybos nariai patvirtino Savivaldybės biudžeto pajamų ir išlaidų plano pakeitimus, nusprendė į tarybos Investicijų ir plėtros bei Kontrolės komitetų narius vietoj Dariaus Petrošiaus, jau dirbančio Seime, įrašyti naująjį tarybos narį Orestą Kliunką.

Nuspręsta patvirtinti infrastruktūros plėtros specialųjį planą, apimantį komunikacijas ir inžinerinius tinklus teritorijose važiuojant link Norkaičių kaimo ir link Melioratorių gatvės.

Be diskusijų tarybos nariai pritarė ir sprendimui dėl švietimo įstaigų vadovų tarnybinių atlyginimų koeficientų ir priedų nustatymo 2013 metams. Pasak šį klausimą pristačiusios Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Reginos Patašienės, tai daryti reikia kasmet, nes koeficientai ir priedai priklauso nuo vadovų darbo stažo, kvalifikacinės kategorijos ir mokinių skaičiaus. Šie dalykai nėra pastovūs, todėl ir koeficientus bei priedus reikia tvirtinti kasmet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienbalsiai patvirtinti viešųjų įstaigų – Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro, Tauragės ligoninės, Skaudvilės palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės – įstatai.

Suteikti pavadinimai Batakių miestelio gatvei, pritarta Batakių miestelio Slėnio ir Ančios gatvių geografinių charakteristikų pakeitimui.

Nesipriešino tarybos nariai ir sprendimui dėl kompleksiškai teikiamos švietimo pagalbos, socialinės paramos, sveikatos priežiūros paslaugų Tauragės rajone gyvenantiems ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams ir jų tėvams tarpinstitucinės komandos sudarymo ir jos veiklos reglamento patvirtinimo. Nurodymas suburti tokią komandą buvo „nuleistas iš aukščiau“, be to, tai daryti jau ir taip susivėlinta, tad sprendimas priimtas be jokių kalbų.

Birutė SLAVINSKIENĖ, kurjeris.lt  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų