REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per 9 šių metų mėnesius Tauragės rajone veikę elektros tinklų vagys įmonei LESTO padarė apie 100 tūkstančių litų žalą, sugadino 8 transformatorius. Mūsų rajonas šalyje išsiskiria tokiomis vagystėmis, todėl tauragiškiams LESTO skiria išskirtinį dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA

LESTO išplatino pranešimą, kad iš visų rajonų Lietuvoje labiausiai vagystėmis išsiskiria penki rajonai (Trakų, Tauragės, Varėnos, Šalčininkų ir Vilniaus). Juose vagių padaryti nuostoliai sudaro net 50 proc. visų LESTO dėl vagysčių patirtų nuostolių. Trys ketvirtadaliai praradimų – izoliacinės transformatorių alyvos vagystės (536 tūkst. Lt), apie 162 tūkst. Lt nuostolių per ketvirtį lėmė spalvotųjų metalų ir oro linijų laidų vagystės. Ernestas Naprys, LESTO atstovas ryšiams su visuomene, sako, kad Tauragės rajone, lyginant su praėjusiais metais, elektros grobstymo mastai gerokai išaugo.

REKLAMA

– Per tris šių metų ketvirčius Tauragės rajone išaiškinti 4 nelegaliai prie elektros tinklo prisijungę elektros energijos grobstytojai. Jie bendrovei turės kompensuoti daugiau nei 13 tūkst. Lt. Palyginimui pernai per tris ketvirčius LESTO darbuotojai Tauragėje išaiškino 2 nelegalaus elektros grobstymo atvejus, o grobstytojai bendrovei kompensavo 1650 Lt. Dėl šių nusikaltėlių veiklos kenčia visi sąžiningi elektros energijos vartotojai, kadangi paprastai dėl to anksčiau ar vėliau sutrinka elektros energijos tiekimas, – aiškino LESTO atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Bendrovės duomenimis, vien šiemet per 9 mėnesius Tauragėje vagys padarė apie 100 tūkst. litų nuostolių, o sugadinti 8 transformatoriai lėmė elektros energijos sutrikimus. Įvertinusi turimus duomenis, LESTO padarė išvadą, kad Tauragės rajonas yra vienas labiausiai nuo vagių nukenčiančių rajonų, ir čia būtinas ypatingas specialistų dėmesys. Todėl bendrovės specialistai nuolat bendrauja su vietos seniūnais, aiškina, kokią žalą daro tokio pobūdžio vagystės. E.Naprio teigimu, transformatorių alyvos vagys dėl menkaverčio turto ne tik rizikuoja savo gyvybėmis, bet ir sukelia ilgalaikių, rimtų pasekmių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tokių vagysčių pasekmės išryškėja vėliau: kurį laiką veikdami be trūkstamų dalių, tinklo įrenginiai galiausiai perdega (ypač dažnai – žaibuojant, audrų metu). Todėl gyventojai lieka be elektros, kol atvyksta remonto brigados ir pakeičia įrenginius naujais. Siekdami sumažinti šias vagystes, kreipiamės į bendruomenes, skatiname gyventojus nelikti abejingus ir atkreipti dėmesį į įtartinus prie skirstomojo tinklo įrenginių besisukiojančius asmenis. Jau pastebėjome, kad kai kuriuose rajonuose gyventojų požiūris pamažu keičiasi – auga netolerancija piktavaliams, daugėja pilietiškų ir atsakingų gyventojų. Sulaukiame vis daugiau skambučių, kai žmonės pasitikrina, ar prie elektros tinklų tikrai dirba LESTO, – sakė E.Naprys.

REKLAMA

LESTO, bendradarbiaudama su teisėsauga ir padedama pilietiškų gyventojų, šiemet jau išaiškino 67 vagystes iš tinklo įrenginių. Siekiant apsaugoti bendrovės, o drauge ir valstybės turtą, neseniai pradėtos naudoti signalizacijos su fotoaparatu, kuriuo padaryta nuotrauka iškart nusiunčiama tiesiai policijai. Į signalizacijos signalą reaguoja tiek policija, tiek apsaugos įmonės. LESTO aptarnaujamą ūkį sudaro beveik 124 tūkst. km elektros linijų, 930 vnt. transformatorių pastočių ir skirstomųjų punktų, beveik 36 tūkst. vnt. transformatorinių visoje Lietuvoje.

REKLAMA

LESTO atstovas primena, kad transformatorių aušinimo alyvoje yra specialus priedas, kuris, sumaišytas su aušinimo alyva, padaro ją kenksmingą bet kokiam naudojimui ne pagal paskirtį – degimo metu išsiskiria druskos rūgštis, sukelianti stiprią koroziją. Nusikaltėliai pavogtą alyvą, sumaišę su dyzelinu, patikliems gyventojams dažnai parduoda kaip tikrą dyzelinį kurą.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ, kurjeris.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų