REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujasis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad siekiant išspręsti eilių Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje problemą svarstoma galimybė 2013 m. Adutiškyje ir Tverečiuje atidaryti du naujus pasienio kontrolės postus.

REKLAMA
REKLAMA

„Papildomų pasienio postų įkūrimas galbūt nutrauktų tas labai dideles grūstis. Kaip tik šiandien apie tai kalbėjome, yra tam tikras įdirbis iš praeito laiko. Tai, kas buvo nuspręsta, aptarta, pasiūlyta, turėtų būti dar kartą peržvelgta ir artimiausiu metu turėtų būti priimti sprendimai“, - pirmadienį po vyriausybės posėdžio sakė L. Linkevičius.

REKLAMA

Pasak užsienio reikalų ministro, reikalingi sprendimai privalo būti abipusiai, nes antraip situacija neišsispręs. Jis sakė, kad Baltarusija naujų pasienio postų galimybę vertina teigiamai.

„Kiek man teko bendrauti buvusiose pareigose (L. Linkevičius buvo Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje - ELTA), taip pat nuolat kėliau šituos klausimus būtent toje šviesoje, kaip jums dabar sakau, kad reikia abipusiškai spręsti, reikia bendro supratimo. Tai, mano žiniomis, tas supratimas yra, jie taip pat supranta, kad padėtis yra bloga. Reikia imtis suderintų priemonių. Yra supratimas, yra konkretūs pasiūlymai, matyt, bus ir kažkokie rezultatai“, -teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Kada galėtų būti priimti konkretūs sprendimai, L. Linkevičius svarstyti nenorėjo. Anot jo, "per dieną dvi" tokių dalykų išspręsti negalima. Paklaustas, ar nauji pasienio punktai galėtų atsirasti iki 2013 m. šventinio laikotarpio, ministras sakė tikįsis, kad tokie punktai atsiras ir greičiau.

„Dėl pralaidumo Medininkų kontrolės poste, šiuo metu tiek iš Baltarusijos pusės, tiek iš Lietuvos pusės laukia apie 200 krovininių vilkikų. Posto pralaidumas šiuo metu yra apie 400 transporto priemonių, tai Medininkų poste transporto priemonės turėtų laukti apie pusę paros“, - taip žurnalistams dabartinę situaciją Medininkų punkte po Vyriausybės posėdžio apibūdino Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudėtinga situacija, A. Šipavičiaus teigimu, yra ir Šalčininkų bei Lavoriškių punktuose - čia dėl dabar vykstančios pūgos, apsunkinančios privažiavimą prie šių punktų, vilkikams tenka laukti net apie parą.

Muitinės departamento direktorius sakė, kad pasienyje su Baltarusija susidariusios eilės atsirado dėl suaktyvėjusios kalėdinės prekybos ir su Medininkų poste neseniai įvykdyta antikorupcine operacija, kurios metu sulaikyta 30 muitininkų, jos nesusijusios.

„Pareigūnų trūkumo nėra. Pavyzdžiui, Medininkų kelio poste šiuo metu dirba daugiau pareigūnų negu iki įvykdytos antikorupcinės operacijos. Pagrindinė reali priežastis - padidėjusi kalėdinė prekyba. Šitos eilės yra ne vien tik šiais metais. Tos eilės prieš Naujuosius metus pasienio kontrolės punktuose buvo visada. Paprasčiausiai padidėja srautai dėl pablogėjusių gamtinių sąlygų“, - teigė A. Šipavičius.

REKLAMA

Vyriausybės posėdyje, A. Šipavičiaus teigimu, domėtasi eilių susidarymo aplinkybėmis, situacija Muitinės departamente apskritai.

Nauji pasienio kontrolės punktai, pasak jo, galėtų būti atidaryti Tverečiuje ir Adutiškyje, tačiau tam reikalingi sprendimai turi būti priimti Vyriausybės lygmeniu. Pasak A. Šipavičiaus, jei Vyriausybė priims atitinkamus sprendimus, nauji punktai galėtų būti atidaryti jau kitais metais, yra ir kitų sprendimų, kurie galėtų padėti.

„Galimi sprendimai - papildomų laukimo aikštelių įrengimas, papildomų eismo juostų įrengimas, pasienio kontrolės punktų eismo reguliavimo elektroninių sistemų įdiegimas, bendrų projektų su Baltarusijos arba Rusijos puse vykdymas“, - kitus galimus sprendimus, kurie sumažintų eiles, vardino Muitinės departamento direktorius.

REKLAMA

Trumpalaikių sprendimų, kurie sumažintų eiles, A. Šipavičiaus teigimu, imamasi nebus, nes viskas, ką buvo galima padaryti, jau padaryta.

„Visos priemonės, kurios buvo galimos, jos yra padarytos. Pasienio kontrolės punktų pralaidumas ženkliai viršija projektinį“, - sakė Muitinės departamento direktorius.

A. Šipavičiaus manymu, iki Kalėdų eilių nebeturėtų likti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų