REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Namie baigėsi duona? Nuo jos pasirinkimo galimybių maisto parduotuvių lentynose – raibsta akys: juoda, balta, plikyta, rupaus malimo miltų, su ajerais, saulėgrąžomis, linų sėmenimis ir kitokiais priedais bei dar dešimtys visokiausių rūšių.

Namie baigėsi duona? Nuo jos pasirinkimo galimybių maisto parduotuvių lentynose – raibsta akys: juoda, balta, plikyta, rupaus malimo miltų, su ajerais, saulėgrąžomis, linų sėmenimis ir kitokiais priedais bei dar dešimtys visokiausių rūšių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiūla nesiskundžia ir kiti produktai. Akivaizdu, kad kiekvienas gamintojas, tiekėjas ir pardavėjas stengiasi, kad maisto produktų vartotojui netrūktų. Ir kasmet jų atsiranda vis naujų.

REKLAMA

Šios pastangos sukuria maisto perteklių, o liūdniausia tai, jog kartu su vis labiau platėjančiu maisto produktų pasirinkimu daugėja ir atliekų bei taršos produktų, kurie susidaro gamybos procesų metu arba tiesiog buityje. Kaip sumažinti neigiamą poveikį aplinkai? Atsakymą turi tausojančio maisto vartojimo šalininkai – būtina pradėti keisti savo vartojimo įpročius.

Kas tas tausojantis maistas?

Tai tokie produktai, kurių gamybai sunaudojama kuo mažiau energijos ir kitų gamtos išteklių, nenaudojama toksinių medžiagų ir kurie daro kuo mažesnį neigiamą poveikį aplinkai per visą būvio ciklą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos vartotojų institutas ėmėsi nelengvos užduoties, reikalaujančios laiko, pastangų ir išmonės – ugdyti atsakingą, sąmoningą ir aplinką saugantį vartotoją. Šiuo tikslu dar praėjusiais metais buvo pradėtas projektas „Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimas per tausojantį maisto vartojimą“. Vykdant projekto veiklas siekiama informuoti žmones apie esamą situaciją ir tausojantį vartojimą, taip pat suteikti gyventojams praktinių įgūdžių, kaip atskirti ir vartoti aplinką tausojančius produktus.

Būtinas bendradarbiavimas

Projekto metu buvo įgyvendinta ir šiuo metu įgyvendinama daugybė įvairių veiklų. Pavyzdžiui, buvo sukurtas interneto portalas www.tausojantismaistas.lt, kuriame vartotojai gali rasti daug aktualios informacijos, kuri gali padėti keisti jų įpročius. Taip pat buvo organizuoti du konkursai. Jaunuoliai (15-20 metų amžiaus) kūrė plakatus tema „(Ne)tausojančio maisto vartojimo“, o jaunieji žurnalistai parengė daugiau kaip 30 žurnalistinių tyrimų konkursui „Kitoks požiūris į maistą: sveika tau ir aplinkai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtame tinklalapyje galima rasti ir ekologinių ūkių žemėlapį. Juo naudojantis galima ne tik sužinoti, kur ir kokie ekologiški produktai yra auginami Lietuvoje, bet ir jų nusipirkti. „Būtina skatinti tiesioginį vartotojų ir ūkininkų bendradarbiavimą. Ūkininkų turgeliai Lietuvoje yra viena iš tokių iniciatyvų, tačiau ūkininkų produkcija kol kas sunkiai skinasi kelią į vaikų darželius, maitinimo įstaigas valstybinėse ir privačiose institucijose“, – tvirtino Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė.

REKLAMA

Lėšos iš Europos Sąjungos

Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimo projektas įgyvendinti buvo pradėtas 2011 metų pavasarį, o baigtis turėtų kitų metų pavasarį. Dalis projektui reikalingų lėšų buvo skirtos iš Europos regioninės plėtros fondo pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“.

Siekiant didinti šalies gyventojų aplinkosauginį sąmoningumą, gilinti jų žinias ir keisti įpročius, pagal minėtą priemonę, Aplinkos ministerija per kelerius metus inicijavo daugybę įvairių informavimo projektų, kurie skirti pačioms įvairiausioms visuomenės grupėms – nuo pačių mažiausių iki senjorų, nuo didmiesčių iki kaimo gyventojų ir t.t.

REKLAMA

Šviesti visuomenę aplinkosaugos klausimais yra būtina, nes įvairūs tyrimai rodo, kad, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, Lietuvos gyventojai per mažai domisi aplinkosaugos problemomis, nes nemano, kad jų elgesys gali pasitarnauti saugant aplinką. Taigi turime skatinti visuomenę būti draugiška aplinkai.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų