REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalyvaudamas žinomo lietuvių dailininko Gitenio Umbraso pilietinio meno akcijoje Vilniaus universiteto dėstytojas Darius Kuolys įstatymo nepažeidė. Taip nusprendė Vilniaus apygardos teismas, patenkinęs D. Kuolio apeliaciją, panaikinęs anksčiau teisėjos Aušros Valinskienės priimtą nutarimą ir bylą nutraukęs.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas spalio pradžioje buvo nutaręs, kad D. Kuolys, šių metų birželio 1-ąją minėdamas Tarptautinę vaikų gynimo dieną prie Valstybės saugumo departamento, pažeidė Susirinkimų įstatymą, ir buvo jį nubaudęs 500 litų bauda. Pateiktoje apeliacijoje D. Kuolys teigė, kad Vilniaus apylinkės teismo sprendimas – nepagrįstas ir neteisėtas, nes meninė pilietinės raiškos forma nėra įstatymu nei apibrėžta, nei draudžiama. Tarptautinę vaikų gynimo dieną minėję žmonės, pasak D. Kuolio, nesikėsinę nei į santvarką, nei į viešąją tvarką, nei į žmogaus teises ir laisves. Priešingai – dailininko G. Umbraso meno kūriniu piliečiai siekė kilniausių tikslų: priminti vaiko ir žmogaus teisių svarbą valstybėje, ginti Lietuvos Konstituciją ir konstitucinę šalies santvarką nuo vis labiau įsigalinčios grupuočių savivalės, ginti Lietuvos Respublikos, kaip laisvų piliečių politinės sąjungos, pamatines vertybes ir idealus – asmens laisvę, orumą, teisingumą, tiesą.

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas nustatė, kad „apylinkės teismas netinkamai įvertino administracinio teisės pažeidimo byloje esančius įrodymus ir nepagrįstai konstatavo, kad D. Kuolys padarė jam inkriminuojamą teisės pažeidimą“. Taip pat pripažinta, kad apylinkės teismas „peržengė ir administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimo ribas“.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo: „Vertinant D. Kuolio patį dalyvavimo faktą tokio pobūdžio akcijose, pažymėtina, jog Lietuvos Respublikos Konstitucijos 36 str. 1 d. nustatyta, kad negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. [...] Nagrinėjamu atveju nenustatyta, kad meninė pilietinio pobūdžio akcija, kurios metu buvo piešiamas žodis „Tiesos“, pažeidė kitų asmenų teises ir laisves, viešąją rimtį ir tvarką ar sukėlė kokias nors kitas neigiamas pasekmes, todėl teigti, kad buvo būtinybė taikyti tam tikrus apribojimus taikiam žmonių susibūrimui, nėra jokio pagrindo“.

Pastebėtina, kad nepagrįstą sprendimą D. Kuolio byloje priėmusi teisėja A. Valinskienė neseniai posėdžiavo teisėjų kolegijoje, kuri po mirties išteisino pedofilija kaltintą pilietį Andrių Ūsą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų