REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) sausio 22 d. skelbs nuosprendį vadinamojoje Algirdo Paleckio byloje dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) sausio 22 d. skelbs nuosprendį vadinamojoje Algirdo Paleckio byloje dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Paleckis yra žemesnės instancijos teismo išteisintas, o vėliau Vilniaus apygardos teismo nuteistas beveik 11 tūkst. Lt bauda.

REKLAMA

Įsikišo Rusijos užsienio reikalų ministerija

Socialistinio liaudies fronto (SLF) lyderis prašė LAT panaikinti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo jis pripažintas kaltu dėl to, kad radijo laidoje pasakė: „Kaip dabar aiškėja, per Sausio 13-osios įvykius saviškiai šaudė į savus.“ „Sakiau ne savo žodžius, o citavau ištraukas iš publikacijų. Esu apkaltintas ir nuteistas be jokio pagrindo“, – tikino teismą politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos užsienio reikalų ministerija šią savaitę sukritikavo Vilniaus teismo sprendimą vilnietę Danguolę Raugalienę pripažinti kalta davus melagingus parodymus byloje dėl sovietų agresijos neigimo per Sausio 13-ąją. „Lietuvos sprendimas nubausti D. Raugalienę dėl „melagingų liudijimų“ Algirdo Paleckio byloje yra žmogaus teisių pažeidimas“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Rusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino, kad Lietuvos sprendimai A.Paleckio byloje yra politiškai motyvuoti ir jais esą siekiama atsiteisti už senas skriaudas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas vilnietei D. Raugalienei skyrė 3 900 Lt baudą. Moteris, kaip liudytoja apklausta A.Paleckio byloje, teisme sakė, kad Sausio 13-osios naktį buvo netoli televizijos bokšto. Ji teigė, kad sovietų kariškiai nešaudė, o buvo šaudoma nuo stogų.

Teismas konstatavo, kad D. Raugalienė sąmoningai davė melagingus parodymus siekdama palankumo pažįstamam A.Paleckiui. 2011 m. ji kandidatavo į Vilniaus miesto tarybą Socialistinio liaudies fronto (SLF) sąraše.

Valdžia abejinga

Šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje Kovo 11-osios akto signataras ir buvęs vicepremjeras Zigmas Vaišvila metė kaltinimus valdžiai dėl abejingumo A. Paleckio byloje. „A.Paleckis neapsiribojo teiginiais „savi šaudė į savus“. Drauge su Rusija jis atvirai veikia nuo baudžiamosios atsakomybės gelbstint Sausio 13-osios įvykių kaltininkus, – pareiškė Z.Vaišvila. – Jis dalyvauja bendruose televizijų tiltuose su karinės sovietų Alfa grupės, šturmavusios TV bokštą ir LRT, vadu M.Golovatovu, dalyvavo šmeižikiškoje Rusijos TV laidoje „Istorinis procesas“ ir kt. Plečiama ir tarptautinė veikla – A.Paleckis paskirtas tarptautinio žmogaus teisių judėjimo „Pasaulis be nacizmo“ komisaru Lietuvai. Prieš mėnesį SLF vadovas Gruzijoje „pristatė“ žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje.

REKLAMA

Kaip „Valstiečių laikraščiui“ sakė Z.Vaišvila, A.Paleckio ir jo vadovaujamos partijos veikla 2011 m. Valstybės saugumo departamento veiklos ataskaitoje Seimui pavadinta grėsme valstybei. „Tad kodėl Rusijos atvirai skatinamą ir ginamą veiklą toleruoja Lietuva?“ – klausė jis.

„Labiausiai piktina tai, kad tuo metu, kai Rusija atvirai remia A.Paleckį ir jo partiją, Lietuvos užsienio reikalų ministerija, vadovaujama Audroniaus Ažubalio (Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio savaitraščio „Atgimimas“ korespondentas 1989–1990 m., Aukščiausiosios Tarybos pirmininko Vytauto Landsbergio atstovas spaudai 1990–1992 m.), ne tik neprotestuoja, bet tyli“, – piktinosi Z.Vaišvila. Lietuvos užsienio reikalų ministerija „Valstiečių laikraščiui“ negalėjo pateikti jokio Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimo komentaro, nors ir žadėjo.

REKLAMA

Šaudė iš viršaus

Ankščiau Lietuvos teismuose buvo neigiamas pats šaudymo nuo stogų į minią faktas, nors Sausio 13-osios aukų mirties priežastis tyrę teismo medicinos ekspertai nustatė, kad keletas jų žuvo nuo šūvių iš viršaus, naudoti įvairūs (ne tik „Kalašnikovo“) ginklai. Apie šaudymus iš viršaus daug kalbėta spaudoje, literatūroje. Z.Vaišvila „Valstiečių laikraščiui“ taip pat užsiminė, kad tokių šaudymų buvo. „Agresoriai gerai ruošėsi visą mėnesį, – sakė jis. – Jie turėjo įvairių ginklų ir buvo pasirengę propagandinei kampanijai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra TV bokšto darbuotojų, užsibarikadavusių bokšto viršuje, parodymų, kad TSRS kariškiai, išvarę iš TV bokšto neginkluotus Rokiškio užkardos pasieniečius, pro bokšto langus, išdaužytus tankų šūvių garso bangomis, šaudė žemyn į minią“, – sakė Z.Vaišvila. Tačiau, jo teigimu, nuo aplinkinių namų stogų šaudyta nebuvo, ką patvirtino ir Lietuvos teismai. „Net TSRS Generalinė prokuratūra, kuriai buvo suteikta galimybė tirti Sausio 13-osios tragedijos aplinkybes, nerado jokių įrodymų apie tokius šaudymus“, – sakė jis.

REKLAMA

Tačiau „Valstiečių laikraščio“ turimame 1991 m. gegužės 28 d. SSRS generalinio prokuroro N.Trubino SSRS Aukščiausiajai Tarybai pateiktame Informaciniame rašte apie baudžiamosios bylos dėl Sausio įvykių sakoma: „Sprendžiant iš žaizdų kanalų krypties, nurodytos Lietuvos teismo medicinos ekspertizių biuro vadovo pažymoje, 6 nukentėjusieji buvo nušauti 1–7 šūviais iš skirtingų taškų, tarp jų ir šūviais iš viršaus ir į nugarą, t. y. ne karių, tiesiogiai susidūrusių su jais veidas į veidą, o smogikų, šaudžiusių iš televizijos centro pastato ir nuo gretimų namų stogų į karius, buvusius prie televizijos centro civilių asmenų minioje.“

REKLAMA

„Šaudymas iš viršaus“, kaip svarbiausias Sausio 13-osios agresoriaus propagandos motyvas, buvo panaudotas iškart po kruvinųjų įvykių, kas patvirtina ekspertų spėjimus apie kruopštų ruošimąsi agresijai.

Neteisingi žingsniai

A.Paleckis „Valstiečių laikraščiui“ patvirtino, kad jo byla susilaukė didelio ažiotažo ne tik Rusijoje, bet ir Baltarusijoje, kurioje taip pat slepiasi Sausio 13-osios bylos įtariamieji. „Rusijos atstovų komentarus JT, ESBO ir kitose konferencijose laikau adekvačiais situacijai, – sakė jis. – Bet kaltė dėl to tenka ne man, o mane išreklamavusiam Seimo nariui Kęstučiui Masiuliui, išgirdusiam lemtingą radijo laidą ir parašiusiam pirmąjį kreipimąsi į teisėsaugos institucijas.“ Po to, A.Paleckio teigimu, užsisuko teismų smagratis.

Kita valdančiųjų klaida jis pavadino 2010 m. vasarą priimtą Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalį dėl totalitarinių režimų agresijos menkinimo. „Nereikėjo daryti tokių neteisingų žingsnių, ir visa ši istorija nebūtų kilusi“, – pareiškė jis.

Arūnas DAUGĖLA  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų