REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Penktadienio popietę pirmajame posėdyje šešioliktoji Lietuvos vyriausybė, kuriai vadovauja ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, pritarė 2013 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektams bei 2013 metų Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodra“), ir 2013 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto projektams. Tikimasi, kad Seimas 2012 metų biudžetui pritars kitą savaitę, ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmininkas A. Butkevičius pasibaigus posėdžiui žurnalistams sakė, kad buvo geranoriškai sutarta biudžetų projektuose nedaryti jokių didelių pakeitimų.

REKLAMA

„Atitaisėme technines klaidas, kurios buvo padarytos prieš pateikiant projektą Seimui ir kalbėjomės apie minimalios mėnesinės algos (MMA) padidinimą iki 1000 litų, kalbėjome apie finansinius išteklius, kurie buvo truputį sumažinti, kad galėtume įgyvendinti šį tikslą“, – sakė A. Butkevičius.

Jo teigimu, didesnių asignavimų buvo prašoma ir „Sodros“, ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui, tačiau čia atsisakyta bet kokių pakeitimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo sutarimas, kad laikysimės finansinės drausmės ir tuose rėmuose jokių pakeitimų nedarysime.“ Finansų ministro Rimanto Šadžiaus teigimu, MMA padidinti valstybei iš viso reikės apie 160 mln. litų, iš kurių 98 min. turėtų gauti savivaldybės.

MMA didins perskirstydami gyventojų pajamų mokestį

„Savivaldybėms šie pinigai skirti pakeičiant Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, pervedamą į savivaldybių biudžetus“, – sakė R. Šadžius. Tačiau padidinus savivaldybėms skiriamą GM dalį, sumažėjo dalis, skiriama valstybės biudžetui, pripažino jis. R. Šadžiaus teigimu, valstybės biudžete dar yra 40 mln. litų rezervas, be to, padidėjus GPM daliai, skiriamai savivaldybėms, kone automatiškai sumažėjo kai kurių savivaldybių poreikis dotacijoms ir kompensacijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar apie 10 mln. litų, viso labo 10 mln. litų buvo surasta pakoreguojant asignavimus kitose programose“, – pridūrė finansų ministras. Jo teigimu, dėl to MMA padidinimui nuo sausio 1 dienos iki 1000 litų viešasis sektorius priėmus biudžeto projektą bus pasiruošęs.

R. Šadžius: visų šio biudžeto problemų per dvi dienas išspręsti nepavyks

Finansų ministro Rimanto Šadžiaus teigimu, posėdyje vykusi diskusija atskleidė ,,labai nemažai šito biudžeto projekto problemų, kurių mums nepavyks per likusias dvi dienas išspręsti“. Kadangi iki metų pabaigos biudžetas turi būti patvirtintas, vyriausybės posėdyje buvo pakoreguoti tik kai kurie biudžeto projekto punktai bei konstatuota, kad į kai kuriuos klausimus reikėtų gerai įsigilinti.

REKLAMA

„Atlyginimai viešajame sektoriuje, išskyrus MMA didinimą, lieka įšaldyti iki 2013 metų pabaigos, ir neturime jokių galimybių didinti biudžetininkams, valstybės tarnautojams, pareigūnams atlyginimų, jie lieka tokie patys“, – sakė finansų ministras R. Šadžius. Jis pabrėžė, kad pratęsiamas laikinojo socialinių išmokų sumažinimo įstatymo galiojimas iki kitų metų pabaigos, nes valstybė neturi galimybių atstatyti socialinių išmokų į prieškrizinį lygį.

Nueinančiųjų paliktas problemas analizuos jau patvirtinus biudžetą

Pasak R. Šadžiaus, ateičiai paliktos kai kurios savivaldybių finansavimo problemos bei išsamus investicijų programos įvertinimas.

REKLAMA

„Savivaldybės vykdo tam tikras funkcijas išmokant socialinės paramos lėšas, jos gauna švietimo lėšas – mokinio krepšelį. Tų lėšų skirstymo mechanizmas, tų lėšų panaudojimo tvarka, grąžinti ar negrąžinti sutaupytas lėšas – tai klausimai, kuriuos mes paveldėjome ir per dvi dienas tikrai negalime išspręsti“, – sakė R. Šadžius.

Jo teigimu, buvo sutarta, kad nuo sausio mėnesio Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, kitų institucijų ir savivaldybių atstovai imsis spręsti šiuos klausimus. Ateičiai atidėtas ir įsiskolinimų atsiradimas bei valdymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Šadžiaus, „nėra tvarkos su investicijų programa, kuria remiantis buvo sudarytas šis biudžeto projektas“. Jo teigimu, nors kai kurie objektai kitais metais dar nebus baigti, aptikta nemažai projektų, kuriuos ketinama pradėti.

„Tų projektų prasmingumą pavesta įvertinti naujiesiems ministrams, ir jie tai padarys metams prasidėjus“, – sakė finansų ministras, pridūręs, kad posėdyje investicijų programa praktiškai nebuvo paliesta.

Planuojama, kad 2013 m. valstybės biudžeto asignavimai viršija pajamas 740 mln. litų, deficitas sudarys 0,6 proc. BVP, o planuojamas visų viešųjų finansų deficitas – apie 2,5 proc. BVP. Vien dėl siūlymo padidinti MMA iki 1000 litų, lėšų poreikis išauga apie 160 mln. litų. Iš jų apie 62 mln. litų tenka valstybės biudžetui, 98 mln. litų – savivaldybių biudžetams.

REKLAMA

Kaip prieš posėdį žurnalistams sakė premjeras A. Butkevičius, pinigai padidintiems atlyginimams mokėti bus paimti iš valstybės investicijų programos (VIP), atsisakant dalies naujų objektų statybų, kurias buvo ketinama pradėti 2013 metais.

Patobulintame VIP projekte 2013 metams valstybės kapitalo investicijoms numatoma skirti 1,5 mln. litų mažiau, negu buvo numatyta ankstesniajame biudžeto projekte. Iš viso VIP finansuoti 2013 m. numatyta 4,749 mlrd. litų. Iš jų ES paramos lėšos sudaro 3,197 mlrd. litų, valstybės garantuojamos paskolos – 253,2 mln. litų. Finansų ministerijos penktadienį Vyriausybei pateiktame patobulintame 2013 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekte numatoma, kad visos valstybės biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų – 7,546 mlrd. litų) sudarys 18,2 mlrd. litų, su ES ir kitos paramos lėšomis – 25,7 mlrd. litų. Palyginti su ankstesniuoju projektu, pajamos mažėja 0,4 mln. litų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų