REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje narkotikus vartoja daugiausia 15–34 metų žmonės. Atliktas tyrimas parodė, kad svaiginasi dideles pajamas gaunantys arba turtingose šeimose gyvenantys asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Apie narkotikų vartojimą per apklausą dažniausiai kalbėjo žmonės, kurių šeimos pajamos vienam asmeniui viršijo 1 tūkst. litų. Mažiau uždirbančiuose šeimos ūkiuose narkotikų vartojimas nėra taip stipriai palitęs.

REKLAMA

(Papildyta 11.05 val.)

Z. Martinkus taip pat prakalbo apie alkoholio bei cigarečių vartojimo tendencijas. Anot jo, alkoholio vartojimas bei rūkymas iki šiol yra itin opi problema tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp nepilnamečių.

Problema ta, kad šie produktai yra laisvai prieinami visiems. Žmonėms nereikia įdėti daug pastangų, kad jie įsigytų alkoholio arba cigarečių.

„Patogiausiai alkoholinių gėrimų galima nusipirkti Klaipėdoje. Atliktas tyrimas parodė, kad uostamiestyje vidutiniškai vienas penkiaaukštis namas turi savo atskirą alkoholio parduotuvę. Telšiuose ir Šiauliuose situacija panaši. Problemų įsigyti tabako gaminių taip pat nekyla“, - sakė Z. Martinkus.

REKLAMA
REKLAMA

Populiariausias - heroinas

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro atstovė Ilze Jekabsone pasakojo, kad Europos Sąjungoje heroino rinka mažėja, tačiau Lietuvoje ši medžiaga išlieka itin populiari.

„Apie 60 proc. žmonių Lietuvoje, kurie yra gydomi nuo narkomanijos – heroino vartotojai. Apie 80 proc. teigė, kad jie leidžiasi narkotikus, todėl jiems kyla didelė grėsmė užsikrėsti įvairiomis ligomis. Problema ta, kad tik 17 proc. narkomanų Lietuvoje gali gauti gydymą (metadono programa). Kalėjimuose jis iš viso nėra prieinamas. Todėl sudaromos labai didelės eilės“,  – pabrėžė I. Jekabsone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, net 20 proc. 15–16 metų moksleivių Lietuvoje teigė bent kartą vartoję narkotikus. O vartojančių jaunų žmonių skaičiaus padidėjimas stebimas nuo 2003–2007 metų.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius Zenius Martinkus pridūrė, kad iš viso buvo apklausti beveik 5 tūkst. žmonių, nuo 15 iki 64 metų.

„Yra dalykų, kurie džiugina, tačiau yra tokių, kurie verčia susimąstyti. Galiu pasakyti, kad narkotikų paplitimas Lietuvos yra ženkliai mažesnis nei bendras ES vidurkis. Šis dalykas labai nudžiugino. 11,9 proc. apklaustųjų teigė, kad bent kartą gyvenime vartojo narkotikų. Mokyklose situacija taip pat nėra džiuginanti. Net 19 proc. mergaičių ir 29 proc. berniukų teigė, kad yra bandę narkotinių arba psichotropinių medžiagų“, – sakė Z. Martinkus.

Ar esate nors kartą bandę narkotikų?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip
Ne
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar esate nors kartą bandę narkotikų?
Taip
62%
Ne
38%
Balsavo: 229

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų