REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galutinis sprendimas dėl krovinių tranzito nukreipimo iš Klaipėdos uosto į Rusijos uostus dar nepriimtas, tačiau, kaip tvirtina Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, "tam tikra diversifikacija turės būti". Kalbėdamas apie bevizį režimą su Lietuva, jis irgi teigė dar norįs išsiaiškinti ir "patikslinti kai kurias pozicijas".

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai jis kalbėjo antradienį Minske vykusiame susitikime su Nepriklausomų Valstybių Sandraugos, Baltijos šalių ir Gruzijos vyriausiųjų redaktorių klubo nariais, atsakydamas į naujienų agentūros ELTA pateiktus klausimus.

REKLAMA

Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka teigė, kad klausimas dėl krovinių tranzito dar svarstomas, Baltarusijos transportininkai dar derasi su Rusijos geležinkeliais.

"Mums reikia, kad perkrovimas nebūtų nuostolingas, juk maršrutas į Baltijską, į Piterio uostus 1,4 karto ilgesnis nei pas jus, todėl mes dar nepriėmėme sprendimo. Reikia tartis dėl tarifų. Bet kodėl Rusijai tai įdomu? Todėl, kad jie nori panaudoti savo uostus, jų uostai nenaudojami visu pajėgumu. Taip pat reikalinga platesnė infrastruktūra, kad būtų galima perkrauti bent 20 milijonų tonų krovinių. Tai didžiulė apimtis. Todėl mes dar nagrinėjame šiuos klausimus ekspertų lygiu. Mes su Rusijos prezidentu įpareigojome tai daryti, ir per susitikimą Sąjunginės valstybės Aukščiausiojoje valstybės taryboje mes svarstysime šį klausimą, veikiausiai dar negalutinai, o apie artėjimą prie darbo pabaigos specialistai mums praneš. Tai gali būti sausį ar vasarį", - Eltos paklaustas apie numatomus krovinių tranzito pokyčius, sakė Baltarusijos vadovas, pridūręs, kad baltarusiai vis dar krauna krovinius Lietuvos uostuose.

REKLAMA
REKLAMA

"Na, tai kokios problemos? Mes kol kas juos ir krausime. Aš ir neplanuoju 60 milijonų tonų krovinių permesti į Piterį, jie tiek neapžios, nesuvirškins. Be to, tam tikra diversifikacija turi būti. Na, jeigu tai bus naudinga ir jūs mūsų nespausite, tai gal ir šis klausimas atpuls. Bet aš tai keliu ne kaip sąlygą, anaiptol, nepamanykite, mes tik kol kas svarstome šį klausimą su Rusija. Ir, beje, su Ukraina. Mes pas juos perkrauname tik apie milijoną tonų krovinių. Tai, ko gera, 10-15 kartų mažiau negu pas jus. Bet jų uostai mums taip pat priimtini", - aiškino A. Lukašenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl Baltarusija nesprendžia pasienio zonos bevizio režimo su Lietuva, A. Lukašenka priminė Lietuvai "meškiukų skandalą" ir priekaištavo dėl "ekonominių sankcijų" - kad vizų klausimu Lietuva "selektyviai kovoja su Baltarusija".

"Tarkime, kad meškiukai - tai menkniekis, nors valstybinės sienos pažeidimas nėra menkniekis. Na, jei tai Lietuva, jei tai išdaiga, bet tai ne Lietuva. Tai siena su NATO. Ir mes Rusijoje ir Baltarusijoje laikome šią sieną dviejų blokų siena, ir tai ne pokštai. Šie pokštai galėjo labai blogai baigtis", - kalbėjo A. Lukašenka.

REKLAMA

"Kadaise su savo draugu Šuškevičiumi jūs neįstengėte susitarti dėl šio pasienio bendradarbiavimo. Aš pažadėjau, aš tai padarysiu. O dabar pristabdžiau. Mes su jumis turime patikslinti kai kurias pozicijas", - pareiškė jis. Jis teigė nenorintis bloginti situacijos, nelaikantis savo žmonių, kad jie galėtų susitikti su giminėmis, aplankyti kapus.

"Bet kiek kainuoja viza į jūsų šalį? 65 dolerius. O Rusijos piliečiui viza pas jus? 30 dolerių. Kodėl? Tai jūs taip norite su mumis bendradarbiauti? O ukrainiečiui viza apskritai nemokamai. Juk jūs selektyviai pradedate kovoti su Baltarusija. Kaip turiu reaguoti aš kaip prezidentas?", - klausė Baltarusijos prezidentas, kviesdamas žurnalistus nepykti, o išsiaiškinti "ten su savo politikais ir pareikalauti iš jų aiškaus ir nedviprasmiško atsakymo".

REKLAMA

"Argi tai normalu, - klausė jis, - kai mes suteikiame jūsų žmonėms galimybę dirbti ir formuojame nemažą jūsų biudžeto dalį krovinių perkrovimo sąskaita, dėl to plėtojami uostai, o jūs imatės prieš mus ekonominių sankcijų?"

Jis tvirtino, kad Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje sulaikomi kilogramai radioaktyviųjų medžiagų, tūkstančiai migrantų. "Pernai mūsų teritorijoje buvo 120 tūkstančių migrantų. Jie atvažiavo ne pas mus, ne į Rusiją. Ir ne iš Rusijos. Iš Afganistano, kur jūs sugriovėte taiką ir sutrikdėte ramybę. Iš kitų Azijos šalių, Irako. Jie keliauja per mūsų šalį ir Ukrainą, per Baltarusiją mažiau, nes mes labai griežtai į tai žiūrime. Jiems tai beprotiška problema, bet mes juos visus sulaikydavome. Grąžindavome tariamai atgal į Rusiją, kad Rusija grąžintų į Afganistaną, bet jie vėl grįždavo ir laukdavo momento, kurdami tam tikrus koridorius, mokėjo pinigus, samdė žmones, kurie mėgindavo permesti juos per sieną. Mes vėl juos gaudydavome, vėl jie telkdavosi pas mus. 120 tūkstančių žmonių. Sukuriančių tam tikrą kriminalinę aplinką. Mums su tuo teko čia kovoti, ginant jus, Europos Sąjungą. O jūs ką prieš mus darėte? Sankcijas skelbėte", - žėrė kaltinimus jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Todėl nereikia sakyti, jog štai dėl mūsų kaltės neveikia pasienio bendradarbiavimas. Pašalinkite visas šias problemas, gerbkite mus kaip valstybę, kaip žmones, kurie jus myli ir gerbia", - sakė A. Lukašenka, pridūręs, kad "labai gerbia" mūsų prezidentę. "Jūsų šalies prezidentę aš labai gerbiu, kiek ji gali, kiek ji ten valdo tą jūsų demokratinę visuomenę. Jūs žinote, jie klastoja faktus mūsų santykiuose. Viskas ten apversta aukštyn kojomis. Jeigu norite, tai prašom, aš atvažiuosiu pas jus, papasakosiu. Juk jūs bijote, kad aš, neduok Dieve, prie sienos privažiuosiu. Ko jūs taip bijote? Aš sykį buvaus pas jus parodoje. Ir tikriausiai kokie du šimtai žurnalistų mane apspito, prispaudė prie sienos ir ėmė kamantinėti. Aš jiems viską atvirai papasakojau. Lietuvos politikai kaip reikiant įsižeidė. Gal todėl dabar manęs nebeįsileidžia. Tiek to. Ištversiu. Turiu kur važiuoti", - kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

REKLAMA

Jis teigė bendraujantis su Lietuvos žmonėmis, gyrė mūsų šalies statybininkus. "Aš bendrauju su jūsų žmonėmis ir visada esu pasirengęs bendradarbiauti su jumis. Bet jūs šito nenorite. Ne, jūs norite, bet negalite. Nes jūsų galva ten, Briuselyje. Man tai net jūsų politikai sako", - tvirtino Baltarusijos vadovas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų