REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilki žemi debesys ar giedrame danguje ryškiai spindinti saulė, įmirkusi žemė ar ją sukaustęs gruodas, gilūs pusnynai ar šerkšnu išpuošti medžiai – gruodžio orai gali stebinti kasmet.

REKLAMA
REKLAMA

Šįmet nuo pat pirmosios gruodžio dienos Lietuvoje nusistovėjo žiemiški orai, snigo beveik kasdien. Kadangi temperatūros dažniausiai jau buvo neigiamos, sniego patalas nuolat didėjo.

REKLAMA

Ketvirtadienio rytą rytiniuose ir kai kuriuose pietiniuose rajonuose sniego dangos storis pasiskirstė tarp 13–16 cm, Vilniaus rajone užfiksuotas 20 cm sluoksnis. Kituose Lietuvos regionuose sniego storymė siekė 8-12 cm.

Lyginant pirmojo dešimtadienio sniego dangos storį su daugiamečiais tuo paties tarpsnio duomenimis, išaiškėjo, kad šiais metais jau per pirmąsias dešimt gruodžio dienų prisnigo 3–6 cm, o atskiruose rajonuose net ir 10 cm daugiau nei įprasta.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai gruodį vyraujančių orų pobūdis buvo priešingas šiemečiam. Temperatūra daugiausia buvo teigiama, kai kuriomis dienomis termometrai rodė net ir 5–10 laipsnių šilumą, o neigiamos temperatūros pasirodė tik baigiantis mėnesiui. Nuolatinė sniego danga praeitų metų gruodį nesusidarė, nes debesys dažniausiai atnešdavo mišrius kritulius. Panašiai sniegingas pirmasis žiemos mėnuo pasitaikė užpernai. Tais metais žiema staigiai įsiveržė į mūsų kraštus, temperatūros ir dienomis, ir naktimis buvo neigiamos. Kasdien pasnigdavo, todėl sniego skraistė kaip ir šiemet pastoviai didėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinis sniego storis 2010 metų gruodžio pabaigoje daugelyje vakarinių, vietomis centriniuose ir rytiniuose rajonuose pasiekė rekordinį dydį – 39–56 cm, kai kur šiauriniuose bei pietiniuose rajonuose susikaupė 30–38 cm storio sniego sluoksnis.

Jei šį gruodį ir toliau išsilaikys panašios orų tendencijos, galime sulaukti naujų sniego dangos rekordų.

Ateinančiomis dienomis snigs nedaug, bet stiprės pietryčių vėjas, kuris intensyviai bandys perklostyti jau iškritusį sniegą. Sekmadienį orų sąlygos taps ypač sudėtingos: snigs, pūs gūsingas vėjas ir daug kur kils pūgos.

REKLAMA

Gruodžio 14-os naktį debesuota su pragiedruliais. Daug kur truputį pasnigs. Vėjas pietinių krypčių, 3–8 m/s. Žemiausia temperatūra 6–11, kai kur iki 16 laipsnių šalčio.

Gruodžio 14-os dieną debesuota su pragiedruliais. Be žymesnių kritulių.

Vėjas pietryčių, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–9 laipsniai šalčio.

Gruodžio 15-os naktį be žymesnio sniego, dieną kai kur truputį pasnigs.

Pustys. Vėjas pietryčių, 8–13 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s. Temperatūra naktį 6–11, dieną 3–8 laipsniai šalčio.

Gruodžio 16 d. sniegas. Pūga. Vėjas pietryčių, 9–14 m/s, gūsiai 15–20 m/s, naktį kai kur iki 25 m/s. Temperatūra naktį 4–9, dieną 2–7 laipsniai šalčio.

  Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų