REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laisvos rinkos ekonomikos sąlygomis, kai pasiūlą daugelyje sričių diktuoja paklausa, galimybė prisitaikyti yra viena iš verslo sėkmės sąlygų. Sezoninės prekės ir paslaugos suteikti puikią galimybę užsidirbti, o tam, kad kiltų idėja, kaip tai padaryti, kartais tereikia pažvelgti pro langą. Antros gruodžio savaitės pradžioje gausiai iškritęs sniegas reiškia ne tik rūpestį vairuotojams ar kelininkams, bet ir intensyvaus darbo pradžią jo valymo paslaugas suteikiančioms privačioms kompanijoms.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiuosiuose šalies miestuose sniego valymo paslaugas teikiančių kompanijų netrūksta, o visas jas galima suskirstyti į tris pagrindines grupes. Pirmajai priklauso techniką turinčios ir be tarpininkų dirbančios statybos bendrovės bei technikos nuomos kompanijos.Toliau seka nedidelės aplinkos tvarkymo, valymo ir aplinkotvarkos kompanijos, turinčios po vieną ar du mechaninius krautuvus. Paskutinėje grupėje to paties profilio firmos, kurios tik organizuoja darbus, o pačios nelaiko jokio technikos parko.

REKLAMA

Įkainiai – kaip statybinės technikos nuomos

Kitaip nei dauguma kitų paslaugų teikėjų, sniego valymą siūlančios bendrovės dirba tiek dienomis, tiek naktimis. Natūralu, kad tamsiuoju paros metu taikomi tarifai yra didesni, tačiau ne tiek daug, kaip gali atrodyti.

Tarkime, pėsčiųjų takų ar individualių kiemų valymas rankiniu būdu Kaune kainuoja nuo 20 iki 30 litų už valandą darbus organizuojančios ir tinklalapį Sniego valymas.info administruojančios kompanijos pasiūlymu arba 0,4 ct už kvadratinį metrą „WJ Projektai“ kainoraščiuose. Papildomai nuo 30 iki 40 litų teks sumokėti už darbininkų atvežimą.

REKLAMA
REKLAMA

Mechanizuotas aikštelių valymas krautuvais gerokai brangesnis malonumas – dieną skirtingų kompanijų siūlomų paslaugų kainos svyruoja nuo 70 iki 80 litų už valandą, naktį – nuo 80 iki 90 litų už valandą. Ekskavatoriaus-krautuvo nuomos kaina siekia 90–100 litų už valandą. Technikos pristatymas dieną kainuos nuo 70 iki 90 litų dieną ir nuo 80 iki 100 litų už naktinius arba skubius iškvietimus.

Jei valytojai samdomi be tarpininkų, įkainiai iš esmės nesiskirs nuo statybinės technikos nuomos kitiems darbams. Valymo kompanijų antkainis, kurį tenka mokėti virš sumos už statybinės technikos nuomą, siekia 10–20 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi turinčių didelius technikos parkus kompanijų šalyje nėra daug, kai kurie užsakovai mokėti papildomai linkę vien tam, kad turėtų mažiau rūpesčių. Sniego išvežimo įkainiai, neskaičiuojant krautuvo nuomos kainos, svyruoja nuo 12 iki 20 litų už kubinį metrą, tačiau gabenant didelį kiekį galimi susitarimai ir už bendrą tūrį.

Dirbti tenka ir naktimis

Kaip pažymėjo „Euro statyba“ statybos kompanijos vadybininkas Martynas Judeliukas, dauguma klientų yra privačios įvairaus tipo valymo paslaugas teikiančios įmonės. Anot jo, pavienių užsakymų visuomet padaugėja, kai gausiai iškrenta sniegas. Užsakymų valyti sniegą užmiestyje pasitaiko, tačiau jų kompanijos imasi labai retai. Vien už technikos atvežimą 20–30 km nuo Vilniaus tektų sumokėti apie 200 litų.

REKLAMA

Kaip pasakojo „JW projektai“ direktorius Jurgis Dabužinskas, vasarą kompanijos specializacija yra aplinkos darbai, o žiemą imamasi ir sniego valymo. Anot jo, poreikis tokiai paslaugai atsirado maždaug prie trejus metus, kai žinodami apie kompanijos turimus krautuvus pirmieji to paprašė patys klientai.

Darbo žiemos pradžioje kompanijai netrūksta, o sutartys į priekį nėra sudarinėjamos, anot J. Dabužinsko, tokias galimybes riboja technikos trūkumas. Šiais metais savivaldybės skelbiamuose konkursuose kompanija nedalyvauja.

„Šiuo metu užsakymų netrūksta, tačiau metai metams nelygūs. Pavyzdžiui, praėjusiais metais žiemą su technika buvo išvažiavę galbūt tris kartus, nes sniego buvo labai nedaug. Galbūt šįmet jo bus daugiau. Pamenu, kad prieš dvejus metus sniego valėme labai daug – ir dienomis, ir naktimis“, − pasakojo J. Dabužinskas.

REKLAMA

Sniego valymo paslaugas ketinančios siūlyti naujos kompanijos naktiniam darbui turėtų būti pasiruošusios, mat didžiausi užsakovai daugelyje miestų yra prekybos ir logistikos centrai, kurių aikšteles valyti privalu naktį tam, kad anksti ryte jos jau būtų švarios. Darbams naudojamų krautuvų kainos labai įvairios, pigiausio modeliai kainuoja 20–30 tūkst. litų, brangiausi ir kokybiškiausi – 1001–50 tūkst. litų.

Organizuoti ar sėdėti ant pečiaus?

Kaip juokavo vienos iš sniego valymo darbus siūlančių kompanijų atstovas, idėja kilo iš to, kad žiemos metu Lietuvoje tiesiog nėra ką daryti – teliko tik imtis organizavimo. Vadybos funkcijas atliekančios firmos atstovas pasakojo, kad toks užsiėmimas padeda užkamšyti biudžeto skyles šaltuoju metų laiku, nors pajamos nėra įspūdingos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip jūs manote, ar geriau sėdėti ant pečiaus, ar kažką daryti? Mums, aplinkos tvarkytojams, žiemą nėra ką veikti. Supraskite, kad dirbame sezoninį darbą, tai ką gi mums daryti žiemą? Juolab, kad ir pinigų Lietuvoje neprisirengi pakankamai ant žiemos. Mat jums ir visas atsakymas – kažkokį užsiėmimą privalai rast“, − kalbėjo aplinkos tvarkymo specialistas.

Priklausomai nuo valomos teritorijos ploto, naudojami mechaniniai krautuvai arba ekskavatoriai-krautuvai. Pastarieji dažniau naudojami didesniems plotams – didžiųjų prekybos ir logistikos centrų aikštelėms, mechaniniai krautuvams – mažesnės apimties erdvėms, tokios kaip parduotuvių, degalinių, viešbučių prieigos ir miegamųjų rajonų keliai.

REKLAMA

Kaupiantys sniegą klientai

Kaip pasakojo statybinės technikos nuomos „Euro kasyba“ kompanijos bendrasavininkis Miroslavas Kunickis, paslaugos sezonas prasideda vos iškritus pirmajam sniegui, tačiau klientai elgiasi labai skirtingai. Vieni užsako jau pirmojo sniego valymą, o kiti laukia, kol sniegas iškris keturis kartus ir susidarys storesnis sluoksnis.

„Kai susidaro storesnis sluoksnis, išvalyti yra sunkiau, juolab, kad apačioje susidaro ledo sluoksnis. Geriau dangą prižiūrėti, kol to sniego nėra daug, ypač tose vietose, kur mes norime, kad būtų atidengtas asfaltas. Susikaupusį storą sluoksnį išvalyti ne tik ilgiau užtrukta, bet norint po mūsų darbo pasiekti asfaltą tenka daug barstyti druska“, − komentavo M. Kunickis.

REKLAMA

Kaip mums pasakojo valymo paslaugas teikiančių kompanijų atstovai, kai iškrenta sniegas klientai nori, kad technika pasirodytų per 1–2 valandas. Anot M. Kunickio, nuolatiniai klientai patys seka orų prognozes ir žinodami apie gausius kritulius iš anksto praneša dieną, kurios vakare turėtų būti valoma jų teritorija. Kaip pažymėjo statybinės technikos nuomos kompanijos atstovas, dažniausiai valoma po darbo – kartais šeštą valandą, o kitai atvejais ir dešimtą.

„Kol kas dar nesibaigė statybų sezonas, vis dar turime kasimo darbų užsakymų, todėl iškritus pirmam sniegui ne visur ir spėjame valyti. Kai kurių naujų klientų tenka ir atsisakyti. Kai užšals žemė, visą techniką skirsime sniego valymui“, − sakė M. Kunickis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas krautuvas žiemą gali ir neužsivesti

Nors darbo intensyvumas sniego valymo paslaugas teikiančioms bendrovėms labai priklauso nuo meteorologinių sąlygų, anot vieno „Euro kasybos“ kompanijos savininkų, technikos nuomos kompanijos pelnas nežymiai skiriasi nuo statybos sezono laiko. Dėl susikaupusio sniego po naujų metų padaugėja ir jo išvežimo užsakymų.

Kalbėdamas apie šio sezoninio darbo specifiką, M. Kunickis paslaugas užsakančioms kompanijoms patarė vengti mažų įmonių turinčių vos po vieną krautuvą. Anot jo, žiemą dažnai gali nutikti taip, kad vienintelis turimas krautuvas paprasčiausiai neužsikurs ir užsakovo teritorijoje reikiamu metu niekas nepasirodys.

„Patarčiau bendradarbiauti su kompanijomis, kurių parke yra mažiausiai dvi tam darbui pritaikytos technikos priemonės. Tikimybė, kad niekas neatvažiuos išvalyti sniego tokiu atveju sumažėja iki minimumo. Surasti kompaniją, kuri imtųsi to darbo, kai sniegas jau krenta, nėra lengva“, − patarė statybos technikos nuomos kompanijos atstovas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų