REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemesnės instancijos teismo išteisintas, o vėliau Vilniaus apygardos teismo nuteistas beveik 11 tūkstančių litų bauda, Algirdas Paleckis prašo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) jį išteisinti.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį septynių LAT teisėjų kolegija pradėjo kasacine tvarka nagrinėti politiko Algirdo Paleckio, nuteisto dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo, prašymą jį išteisinti.

REKLAMA

„Prašau panaikinti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo esu pripažintas kaltu dėl to, kad TV laidos metu pasakiau, jog per sausio 13-osios įvykius saviškiai šaudė į savus. Sakiau ne savo žodžius, o citavau ištraukas iš publikacijų. Esu apkaltintas ir nuteistas be jokio pagrindo“, - tikino teismą politikas.

A. Paleckis prašo palikti Vilniaus miesto Pirmosios apylinkės teismo sprendimą, kuriuo buvo išteisintas.

Partijos „frontas“ lyderis teigė esąs nustebintas teisėjų šališkumu: „Įdomu, kodėl skelbdama pranešimą apie bylą, teisėja mane įvardijo ne kaip išteisintąjį, o kaip kaltu pripažintą asmenį. Jos mintyse aš jau buvau nuteistas“.

REKLAMA
REKLAMA

Nuteistojo advokatas atkreipė LAT teisėjų kolegijos dėmesį, kad narplioti šią bylą padėję kalbos specialistai nenurodė, jog A.Paleckis iš tiesų neigė, menkino Sausio 13-osios nusikaltimus.

Tačiau valstybės kaltinimą palaikę prokuroras Rimvydas Valentukevičius Aukščiausiajam Teismui siūlė A.Paleckio ir jo gynėjo kasacinį skundą atmesti.

Anot prokuratūros atstovo, A.Paleckis nuteistas pagrįstai, jo padaryta nusikalstama veika buvo kvalifikuota teisingai.

Prokuroras neįžvelgia šioje byloje jokių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų. Pirminis nuosprendis, anot valstybės kaltintojo, apeliacinės instancijos teisme buvo panaikintas pagrįstai, nes Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas buvo netinkamai įvertinęs byloje esančius įrodymus. Prokuroras pabrėžė, kad Vilniaus apygardos teismas pakankamai motyvavo, kodėl panaikino pirminį teisėjo sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Argumentus apie šališką, tendencingai nusiteikusį teismą prokuroras irgi siūlo atmesti kaip nepagrįstus. A.Paleckiui priminta, kad Vilniaus apygardos teisme jis turėjo teisę pareikšti nušalinimą visai kolegijai ar kažkuriam iš teisėjų, tačiau šia teise nepasinaudojo.

LAT skelbs verdiktą 2013 m. sausio 22 d.

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį sukritikavo Vilniaus teismo sprendimą vilnietę Danguolę Raugalienę pripažinti kalta davus melagingus parodymus byloje dėl sovietų agresijos neigimo per Sausio 13-ąją. „Lietuvos sprendimas nubausti D. Raugalienę dėl „melagingų liudijimų“ Algirdo Paleckio byloje yra žmogaus teisių pažeidimas“, - pareiškė Rusijos URM.

REKLAMA

Rusijos URM apkaltino, kad Lietuvos sprendimai A. Paleckio byloje yra politiškai motyvuoti ir jais esą siekiama atsiteisti už senas skriaudas.

Šie pareiškimai paskelbti Rusijos URM paskyroje socialiniame tinkle po to, kai Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas vilnietei D. Raugalienei skyrė beveik keturių tūkstančius litų baudą. Moteris, kaip liudytoja apklausta A. Paleckio byloje, teisme sakė, kad sausio 13-osios naktį buvo netoli Televizijos bokšto - ten, kur važiavo tankai. Ji kalbėjo, esą sovietų kariškiai nešaudė, o buvo šaudoma nuo stogų.

REKLAMA

Teismas nusprendė, kad tokie liudijimai neatitinka tikrovės, jais neigiamai realūs faktai, konstatuoti įsiteisėjusiais teismo sprendimais, kuriuose nustatyta, kad Vilniuje užimant radijo ir televizijos pastatus dalyvavo sovietų kariškiai, buvo šaudyta koviniais šoviniais ir naudota sunkioji technika.

Nuosprendžiu teismas konstatavo, kad D. Raugalienė sąmoningai davė melagingus parodymus siekdama palankumo pažįstamam A.Paleckiui.

Rusija atsisako Lietuvai išduoti kelias dešimtis įtariamųjų, kurie byloje įtariami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. Generalinė prokuratūra buvo paprašiusi Rusijos byloje apklausti ir buvusį Sovietų Sąjungos lyderį Michailą Gorbačiovą, tačiau Rusija atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų