REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai Anglijoje patenka į pirmąjį trejetuką ne tik tarp labiausiai nusikalsti linkusių imigrantų, bet ir tarp imigrantų benamių.

Lietuviai Anglijoje patenka į pirmąjį trejetuką ne tik tarp labiausiai nusikalsti linkusių imigrantų, bet ir tarp imigrantų benamių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juos globojanti tarnyba susisiekė su Anglija.lt redakcija ir prašo lietuvių prisidėti, kad namų neturintys tautiečiai Kalėdas sutiktų turėdami stogą virš galvos ir maisto lėkštėje.

REKLAMA

Antra didžiausia grupė

Lietuviams, atvykusiems laimės ir geresnio gyvenimo ieškoti užsienyje, ne visada pasiseka. Dėl vienų ar kitų priežasčių netekę pragyvenimo šaltinio, dalis tautiečių tampa benamiais. Galbūt tai nėra vien tik tinginystės, polinkio į alkoholį ar narkotines medžiagas pasekmė? Gyvenamosios vietos netenka ir tie, kuriuos apgavo darbdaviai ir nesumokėjo priklausančio atlyginimo, gyvenamosios vietos gali nebeturėti ir tie, kuriuos pažadais „maitino“ neaiškios įdarbinimo agentūros. Tokių istorijų išgirstame ir perskaitome beveik kasdien. Ypač sunku tiems, kurie neturi kur eiti – jei nei draugų, nei artimųjų svetimoje šalyje nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius kelerius metus lietuvių benamių skaičius tik didėja, taip teigia benamius remiančios tarnybos „Crisis“ atstovė Agata Bowden. Lietuviai yra antra didžiausia imigrantų grupė pernai metais aplankiusi „Crisis“ tarnybą Kalėdų laikotarpiu. 169 benamiai lietuviai praleido naktį viename iš centrų, kreipėsi pagalbos į centro gydytojus, stomatologus ar okulistus, taip pat klausė patarimų gyvenamojo būsto, pašalpų, imigracijos klausimais bei siekė pagalbos dėl priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų. Iš viso „Crisis“ centrai pernai per Kalėdų savaitę priėmė 3 200 gyvenamosios vietos neturinčiųjų žmonių ir patiekė 21 tūkst. patiekalų. Ketvirtadalis šių asmenų buvo imigrantai ir Rytų ir Centrinės Europos. Benamių Anglijoje, ypač Londone, daugėja ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų Rytų ir centrinės Europos šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai reikalinga – vertėjų pagalba

Agatos teigimu, daugeliui lietuvių, „Crisis“ centro lankytojų, kalbos barjeras trukdo gauti jiems reikalingą pagalbą. „Dėl to mes ieškome ir stengiamės pradėti bendradarbiauti su lietuviais ir paskatinti juos padėti savo tautiečiams. Ieškome lietuviškai ir angliškai kalbančių žmonių, kurie galėtų vertėjauti, taip pat ir specialistų, kurie galėtų savanoriauti mūsų centruose Kalėdų laikotarpiu – gruodžio 23–30 dienomis“, - sakė „Crisis“ atstovė.

„Labiausiai mums reikia profesionalių vertėjų, taip pat žmonių, turinčių patirtį ir galinčių mūsų svečiams suteikti teisinių, finansinių patarimų. Pasak tarnybos atstovų, itin sunku susirasti darbą, būstą, gauti pašalpas yra tiems, kurie nemoka anglų kalbos. Šie žmonės yra labiausiai atskirti nuo visų galimybių įsidarbinti bei gauti reikalingą paramą iš valstybės“, – tikino A. Bowden.

REKLAMA

Labdaros organizacijos atstovai nori, kad Kalėdų laikotarpis benamius asmenis motyvuotų ir įkvėptų ateinančiais naujaisiais metais imtis veiksmų ir pakeisti savo gyvenimą. Dėl to jie ne tik suteikia pastogę ir maisto, bet ruošia ir programą su muzika, šokiais, dainomis ir įvairiais užsiėmimais. „Mums būtų įdomu įtraukti ir lietuvių kultūrą į savo programas. Atlikėjams tai gera galimybė pasirodyti ir pristatyti šalies kultūrą mūsų svečiams ir savanoriams (kurių yra daugiau nei 8 000). Tad laukiame visų norinčiųjų pasirodyti“, – kvietė „Crisis“ organizacija.

REKLAMA

Londone – 9 laikini centrai benamiams

Tarnyba „Crisis“ Kalėdų laikotarpiu Londone turės devynis laikinus centrus, kuriuose lauks vienišų, namų ir artimųjų neturinčių asmenų. Nuo gruodžio 23 iki 30 dienos savanoriai lauks benamių asmenų šiuose centruose Londono centrinėje zonojo ir aplink ją. Tarnybos įrengti Kalėdų keturi gyvenamieji ir penki dienos centrai bus saugios ir šiltos vietos, kur benamiai galės praleisti šventinį laikotarpį, pavalgyti, nusiprausti, apsikirpti, išsiskalbti rūbus, taip pat gauti reikalingą gydytojų, stomatologų, psichologų pagalbą. „Suteikę galimybę benamiams saugiai praleisti Kalėdas, raginame juos Naujaisiais metais imtis priemonių keisti savo gyvenimą. Tai jie gali padaryti „Crisis Skylight“ centruose, siūlančiuose apmokymus ir kitokią reikalingą paramą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Benamystė – tai ne tik neturėjimas stogo virš galvos, bet ir atskirtis nuo bendruomenės. Benamiai dažniausiai yra vieniši žmonės, tad mes norime sumažinti tą atskirtį ir siūlome galimybę pabendrauti ir pagalbą – tai gali būti pirmieji žingsniai iš gyvenimo gatvėje į normalius namus“, – portalui Anglija.lt programos tikslą apibūdino centro atstovė.

Ši labdaros organizacija iki gruodžio 11 dienos skatino londoniečius aukoti namų neturintiems asmenims – paskelbtame Kalėdų norų sąraše buvo daug reikalingų daiktų – nuo konservuoto maisto iki kojinių ir antiperspirantų.

REKLAMA

„Crisis“ prašo padėti tautiečiams bėdoje:

• Norintieji tapti savanoriais, prisiregistruoti gali čia.

• Jei turi klausimų, gali kreiptis el. paštu [email protected] arba telefonu 0300 636 1000.

• Jei nori paaukoti, kad benamiai turėtų šiltas ir saugias Kalėdas, spausk čia.

Penkių Londono dienos centrų adresai (gyvenamųjų centrų adresai yra konfidencialūs):

• Bermondsey Day Centre, City of London Academy, Lynton Road, SE1 5LA

• Deptford Day Centre, Lewisham College, Deptford Campus, 2 Deptford Church Street, SE8 4RZ

• Hammersmith Day Centre, Ealing, Hammersmith & West London College, Hammersmith Campus, Gliddon Road, W14 9BL

• North London Day Centre, Westminster Kingsway College, 211 Grays Inn Road, London WC1X 8RA

• The City Academy, Hackney, Homerton Row E9 6EA

Jolanta Terminaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų