REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stokholmo Koncertų salėje vykusioje ceremonijoje įteiktos Nobelio premijos labiausiai nusipelniusiems fizikos, chemijos, medicinos ir ekonomikos mokslininkams bei rašytojui.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Nobelio premijas gavo devyni vyrai iš 5 skirtingų šalių – jas įteikė Švedijos karalius Karolis XVI Gustavas.

REKLAMA

Fizikos premija skirta prancūzui Serge`ui Haroche`ui ir amerikiečiui Davidui J. Va Winelandui už sukurtus metodus matuoti kvantines daleles jų nesunaikinant. Amerikiečių mokslininkai Robertas J. Lefkowitzas ir Brianas K. Kobilka chemijos premiją gavo parodę, kaip kūno ląstelės atsako į tokius stimulus kaip adrenalino antplūdis – tai padės kurti veiksmingesnius vaistus.

Britui Johnui B. Gurdonirui ir japonui Shinya Yamanaka Nobelio medicinos premija buvo skirta už atradimą, pademonstravusį, kad subrendusios ląstelės gali būti perprogramuotos į nebrandžias. Tai atvėrė duris naujiems ligų diagnozavimo ir gydymo metodams.

REKLAMA
REKLAMA

Kinas Mo Yan gavo literatūros premiją – jis buvo kritikuojamas dėl priklausymo Kinijos komunistų partijai ir nenoro kritikuoti Kinijos vyriausybę. Amerikiečiams Alvinui E. Rothui ir Lloydui S. Shapley ekonomikos premija skirta už ekonominę inžineriją, instrumentus, kaip kurti veikiančias rinkas.

Nobelio premija skiriama kasmet nuo 1901m. žmonėms arba organizacijoms už svarbius pasiekimus mokslo, literatūros ar visuomeniniame gyvenime. Premijos fondas įkurtas vykdant švedo Alfredo Nobelio, dinamito išradėjo, paskutinę valią.

Visos premijos, išskyrus taikos, yra teikiamos Švedijoje. Taikos premija yra teikiama Norvegijoje, Osle.

Vilmantė Lokcikaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų