REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Žinoma, kepamais sausainiais“, – juokiasi žurnalistė ir kulinarė Beata Nicholson.

„Žinoma, kepamais sausainiais“, – juokiasi žurnalistė ir kulinarė Beata Nicholson.

REKLAMA

Smagiau dovanoti pačiai

B. Nicholson pasakojo, kad Kalėdų dvasią pajunta labai anksti, vos suspindus pirmosioms švenčių lemputėms. „Vienais metais taip laukiau Kalėdų ir taip norėjau kuo greičiau namie pajausti jų dvasią, kad eglutę pasipuošiau jau gruodžio pirmąją. Aišku, iki švenčių ji man numetė visus spyglius, todėl turėjau pirkti naują“, – prisipažino ji.

REKLAMA
REKLAMA

Kalėdos – jau ne už kalnų. Gal jau artimiesiems ir dovanas esate paruošusi?

– Dar neturiu, dar nespėjau, nes prieš šventes labai įtemptas laikas: labdaros renginiai, paskutinių laidų filmavimas...

REKLAMA

Po Naujųjų metų mano laidos nebebus, todėl per paskutinius šių metų mėnesius turėjau sudėlioti svarbiausius akcentus ir parodyti tai, ką norėjau ir ko buvau nespėjusi parodyti šį sezoną.

Kai visi svarbūs darbai bus užbaigti, pradėsiu galvoti apie dovanas (juokiasi). Neseniai į mano kulinarinę laidą buvo atėjusi mergina, ji parodė, kaip pasiūti žaislą vaikui. Man pačiai tai buvo labai įdomu, todėl kilo mintis pabandyti pasiūti Kalėdų proga savo vaikams tokių žaislų. O paskui pamaniau, kodėl gi neįtraukus ir pačių vaikų, juk galėtume pasisiūti žaislų kartu.

REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad mano vaikai jau yra tokio amžiaus, kad gali įvertinti tokias dovanas, o svarbiausia – jiems tai turėtų būti smagu.

– Kokių dovanų pati šįmet laukiate po Kalėdų egle?

– Man, kaip ir daugumai, turbūt daug smagiau dovanoti nei pačiai gauti dovanų. Todėl palieku tai Kalėdų Senelio fantazijai.

Kūčias švenčia tradiciškai

– Kur dažniausiai jūsų šeima sutinka Kalėdų šventes?

– Įvairiai. Stengiamės laviruoti, kad visiems būtų gerai ir niekas neliktų nuskriaustas. Praėjusias Kalėdas šventėme namie, Londone, pas mus buvo atvažiavusi vyro Tomo mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet esame pakviesti Kalėdų švęsti pas Tomo mamą. Aš jau dabar džiaugiuosi ir labai laukiu tiek Kalėdų, tiek šio šeimos pasibuvimo. Kadangi Jungtinėje Karalystėje Kalėdos švenčiamos tik vieną dieną, Kūčias sutiksime Londone.

Ateis pora mano draugių, kaip visada bus tradicinės lietuviškos Kūčios su kalėdaičiais, kūčiukais, aguonų pienu, burokėlių mišraine ir būtinai mano mėgstama silke su morkomis ir razinomis. Jau dabar vien pagalvojus apie šitą silkę darosi silpna (juokiasi).

Ant stalo bus visa tai, kas privalo būti per Kūčias. Pasistengsiu, kad būtų dvylika patiekalų. Man pačiai Kūčių vakarienės tradicija labai svarbi, o labiausiai noriu, kad mano vaikai matytų ir žinotų, kaip švenčiamos Kūčios Lietuvoje, kaip Kūčias švenčia jų mama.

REKLAMA

– Kaip su ta silke per Kūčias: ar jūsų vyras Tomas vis dar ignoruoja šį tradicinį mūsų Kūčių patiekalą?

– Ir silkė, ir kūčiukai Tomui yra visiškai nesuprantami ir nevalgomi dalykai. Anyta šiek tiek ragauja, nes ji mandagi (juokiasi). Be to, ji mėgsta kulinarijos eksperimentus.

Kalakutas ir kiti skanumynai

– Dar pakalbėkime apie šventes. Išauš Kalėdų rytas ir...?

– Kalėdų rytą po eglute ieškosime Kalėdų Senelio dovanų, o tada važiuosime pas Tomo mamą valgyti kalėdinio kalakuto.

– Kokių patiekalų paprastai būna ant tradicinio Kalėdų stalo Anglijoje?

– Svarbiausias Kalėdų stalo patiekalas yra keptas kalakutas su keptomis bulvėmis ir daržovėmis. Daržovės gali būti keptos, troškintos, tik jokiu būdu ne žalios. Jų būna įvairių, bet paprastai neapseinama be troškintų Briuselio kopūstų.

REKLAMA

Kai kas vietoj kalakuto kepa žąsį, tačiau tradicinis britų Kalėdų valgis dar nuo karalienės Viktorijos laikų yra ne žąsis, o kalakutas. Po sotaus kalakuto kepsnio anglai paprastai patiekia desertą – pudingą su brendžio sviestu ir grietinėle. Tai irgi tradicinis Kalėdų valgis.

Kalakutas dažniausiai kepamas namie, o pudingo dažniausiai britai į namus parsineša nusipirkę, nors aš tokį pudingą esu gaminusi pati, ir ne kartą. Kalėdinių pietų pabaigoje patiekiami avižiniai paplotėliai, sūris ir punšas.

Tokius tradicinius kalėdinius patiekalus per šventes valgo dauguma britų šeimų.

Lašiša su saldžiarūgščiu padažu

– Ką patartumėte lietuviams, norintiems paįvairinti tradicinį Kūčių stalą?

– Siūlyčiau keptą lašišą, kurią galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Šį receptą sužinojau dar mokydamasi kulinarijos mokykloje. Lašišą reikia ištrinti druska ir pipirais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Paskui pašauti į orkaitę ir kepti apie 45 minutes 120–130 laipsnių temperatūroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie taip keptos lašišos aš dar paruošiu saldžiarūgštį pagardą arba salotas, užpiltas tokiu pagardu. Salotas ruošiu iš šviežių agurkų, morkų, laiškinių svogūnų, salierų, kalendrų.

Tada išverdu saldžiarūgštį sirupą. Jį gaminant lygiomis dalimis pilamas vanduo ir baltojo vyno actas, dedama žiupsnelis cukraus. Užpilu sirupą ant daržovių ir leidžiu joms šiek tiek pasimarinuoti. Štai ir Kūčių patiekalas – lašiša su traškiomis saldžiarūgštėmis daržovėmis.

– Ko visiems palinkėtumėte artėjančių Kalėdų proga?

– Visiems Lietuvos žmonėms linkiu ramybės ir džiaugsmo. Taip pat noriu palinkėti per daug sudėtingai nežiūrėti į gyvenimą ir tiesiog juo džiaugtis.

TIK FAKTAI

B. Nicholson kulinarijos žinių sėmėsi specialiuose kulinarijos kursuose Londone.

Su vyru Tomu ji augina du vaikus: šešerių metų Isabellą Meilę ir ketverių metų Jurgį George‘ą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų