REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvai kitais metais turėtų pasigaminti kiek daugiau negu ketvirtadalį – apie 27 proc. – visos elektros energijos, kurią suvartos. 

REKLAMA
REKLAMA

Laikinai einančio energetikos ministro pareigas Arvydo Sekmoko teigimu, pirmadienį vyriausybės pasitarime buvo svarstyta, kiek Lietuva turėtų pati pasigaminti elektros energijos, kad būtų užtikrintas tiekimo patikimumas bei sistemos stabilumas, ir buvo nuspręsta, kad gamybos apimtys kitais metais išliks tokios pačios, kaip šiemet.

REKLAMA

„Šiais metais mes gaminome apie 27 proc. elektros energijos, likusi energija buvo importuojama. Buvo nuspręsta, jog liekame prie tos pačios gamybos apimties, kuri buvo numatyta 2013 metams, – 1,53 teravatvalandės“, – po laikinosios vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė laikinasis ministras, pripažinęs, kad „buvo galimybė persvarstyti kvotą“. Tačiau jis neatskleidė, ar tai galėjo būti savos elektros energijos gamybos apimčių didinimas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Sekmoko teigimu, pirmadienį taip pat sutarta, kad valstybės kontroliuojama įmonė „Litgrid“ kasmet turės nustatyti, kiek elektros energijos būtina pagaminti Lietuvos elektrinėse, kad būtų užtikrintas elektros tiekimo saugumas mūsų šalyje. Metinę elektros gamybos apimtį „Litgrid“ turės pateikti Energetikos ministerijai kasmet iki rugpjūčio 1 d.

Laikinasis energetikos ministras taip pat pabrėžė, kad Lietuvos padėtis yra išskirtinė, kadangi nė viena Europos Sąjungos (ES) valstybė neimportuoja tiek pirminių ir elektros energijos išteklių, kiek Lietuva, o „tai sukuria situaciją sudėtingą tiekimo saugumo požiūriu“. Dar viena bėda – kaimynai, kurie taip pat „deficitiniai“ elektros energijos požiūriu. Esą susiklosčius krizinei situacijai ar tiekimo apsiribojimams, Lietuva konkuruos su Latvija ir Baltarusija dėl elektros tiekimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų