REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Arnas Mazėtis, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Sekmadienį startavo projektas „Panerių lopšinė“. Iki gegužės kas kelias savaites bus rengiami vienos dienos ekskursijos, kurių metu Vilniuje bus galima aplankyti žymias žydų vietas, paragauti žydų maisto ar išmokti tradicinių jų dainų ir šokių.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša „Panorama“, projektas „Panerių lopšinė“ – tai vienos dienos kelionė per Vilniaus getą – žydų gyvenimo vietas iki Panerių memorialo – jų žūties vietos, kur buvo išžudytas beveik visas Vilniaus žydų getas. Projektas šįryt prasidėjo Vilniaus Sinagogoje, kurioje kiekvienas savo vardą galėjo užsirašyti hebrajiškais rašmenimis, o vyrai ussidėti žydiškas kepuraites. Vėliau žydų bendruomenės atstovai susirinkusius supažindino su žydų religija, kultūra, tradicijomis.

REKLAMA

Žydai įnešė be galo didžiulį indėlį į Lietuvos kultūrą. Sakykime, visi žinome Čiurlionį, kuris yra be galo įžymi asmenybe ir t.t. Bet ar kas žinome Jašą Heividzą, kuris buvo XX a. smuiko legenda visame pasaulyje, ar kas nors žinome Romaną Gari, ar kas nors žinome, kad iš Lietuvos yra kilę 6 Nobelio premijos laureatai, kuriu 5 yra litvakai, žydų kilmes. Šitų dalyku Lietuvoje, deja, nežinome, kadangi žydų istorija, žydų kultūra laikoma žydų, o ne Lietuvos kultūra“, – teigia Lietuvos žydų bendruomenės vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Rosa Bieliauskienė, buvusi Vilniaus žydų geto kalinė ir sekmadienio ekskursijos gidė, susipažino su žydų istorija, aprodė geto teritoriją, aprodė buvusią žydų ligoninę Vilniaus senamiestyje.

„Man tai ir giminės kaltė. Mano giminėje tų žmonių jau nebėra gyvų, bet kai kurie iš jų vokiečių okupacijos metais, užėmė pakankamai aukštas pozicijas ir, kiek aš žinau, iš jų tardymo protokolų, ar jie sudarinejo sąrašus, ar jos turėjo atiduoti, jie kažkiek vis tiek prisilietė prie žydų nelaimės. Galbūt jie neturėjo pasirinkimo, o aš turiu pasirinkimą pagerbti tas aukas, kurios, galbūt su kažkokiu tyliu jų pritarimu, pražuvo“, – pasakoja projekto „Panerių lopšinė“ organizatorė Rūta Vanagaitė.

Projekto, kuris vyks iki gegužės mėnesio, dalyviai vaišinti tradiciniais žydų patiekalais, lankėsi Panerių memoriale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų