REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžiečiai nebeišsisuks nuo rinkliavos miesto gatvėse?

Automobilius mokamose aikštelėse statantys vairuotojai neretai sulaukia nemenkų baudų, o jas surašantys Savivaldybės darbuotojai išgirsta įvairiausių pasiteisinimų.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį miesto Savivaldybės darbuotojai surašė penkiolika administracinių teisės pažeidimų protokolų vairuotojams, nesumokėjusiems už automobilių statymą mokamose vietose. Pabodo klausyti tų pačių Lapkritį Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus darbuotojai užregistravo 21 gyventojų pranešimą, atliko 31 patikrinimą ir reidą.

REKLAMA

Vyriausioji Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus specialistė Rosita Baltutytė sako, kad tikrinama nuolat. Dabar, prasidėjus žiemai, bus atkreipiamas dėmesys į miesto valymą, sniego kasimą, ypač šalia privačių namų, įmonių, organizacijų. Taip pat, kaip ir anksčiau, bus budima prie šiukšlių konteinerių, kur, kaip spėjama, nevengia savo šiukšlių atvežti į miestą ir išmesti rajono gyventojai. Per lapkritį surašyta 18 administracinių teisės pažeidimų protokolų, iš jų 15 – dėl vietinės rinkliavos už naudojimąsi savivaldybių tarybų nustatytomis vietomis automobiliams statyti nuostatuose nustatytos vietinės rinkliavos mokėjimo tvarkos pažeidimų. Dar trys protokolai buvo surašyti dėl automobilių stovėjimo tvarkos gyvenamojoje zonoje pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

R. Baltutytės teigimu, problema ta, jog gyventojai įsigudrinę palikti automobilius mokamose aikštelėse už tai nesumokėję. Neretas mano, kad suspės greitai apsisukti. Kai būna nutveriami, darbuotojai išgirsta įvairiausių pasiteisinimų, kad nematė kontrolierės, skubėjo, nespėjo ir pan. Vyriausiosios specialistės teigimu, tai neatleidžia žmogaus nuo atsakomybės – apie tai, kad aikštelė mokama, informuoja kelio ženklai. Bene dažniausias vairuotojų pasiteisinimas – „nemačiau kontrolierės“.

„Mes tikrindami jas randame, o jie sako: neradau, nemačiau. Galėtų ką nors naujo sugalvoti“, – irozinuoja ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokamų aikštelių mieste nėra tiek daug – tik centrinėje miesto dalyje. R. Baltutytės tikinimu, būna įvairių situacijų. Ji neatmetė ir žmogiškojo faktoriaus – kontrolierės išleidžia viena kitą papietauti ar į tualetą, tačiau žmonės brangina darbą ir visai iš darbo vietos nepasitraukia.

Mieste nėra konkrečių vietų, kur randama daugiausia nesusimokėjusių asmenų. Tiesiog tokių pasitaiko visur. Vyriausiosios specialistės manymu, vairuotojai turėtų patys geriau paieškoti kontrolierės. Jos įsitikinimu, du litai už automobilio pastatymą visai dienai nėra daug, o bauda „pamiršus“ susimokėti tuos porą litų – didelė: nuo 80 iki 140 litų. Ir privalumai, ir trūkumai Prieš kurį laiką miesto Savivaldybė svarstė, ar nevertėtų tokiose aikštelėse pastatyti mokėjimo automatų. R. Baltutytės manymu, automatai kažkiek palengvintų situaciją.

REKLAMA

„Dabar vairuotojai teisinasi, kad kontrolierė nepriėjo. Parkomatas taip pat neprieis!“ – juokauja ji.

Tačiau vairuotojai bent jau turėtų surasti kitokį pasiteisinimą, nes automato nematymu jau negalėtų pasiteisinti.

„Panevėžio gatvių“ įmonės, kurios darbuotojai renka rinkliavas gatvėse, vadovas Gintaras Petrauskas sako, kad jau apie gerą pusmetį negavęs nusiskundimų dėl rinkliavų. Jo manymu, žmonių sąmoningumas didesnis, kai kontrolė didesnė. Pasak G. Petrausko, įmonei sakoma, kad tuoj jie nebevykdys šios veiklos.

REKLAMA

„Mes nustosime šią veiklą vykdyti“, – tvirtina įmonės vadovas, tačiau kada, neaišku.

Dabar gatvėse dirba daugiau nei dešimt žmonių. Direktoriaus manymu, automatai turi savų pliusų ir savų minusų. Dabar teisinamasi, kad kontrolieriaus nebuvo, o paskui tuo pasiteisinti negalės. Tačiau, G. Petrausko manymu, žmonės nepuls mokėti už stovėjimą.

„Tokių sąmoningų vairuotojų pas mus nedaug. Stipri kontrolė turėtų būti – sukti ekipažai per dieną po kelis kartus“, – įsitikinęs jis.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų