REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Salomėja Pranaitienė, LRT televizijos naujienų tarnyba

Lietuvoje yra per 130 ūkių, tiekiančių rinkai išskirtinės kokybės produktus – daugiausia medų, vaisius, daržoves, grūdus. Švaraus, natūralaus maisto augintojams ir perdirbėjams taikomi specialūs reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA

Šių produktų sertifikavimui ir kitoms su papildomais reikalavimais susijusioms išlaidoms kompensuoti skiriama Europos Sąjungos ir valstybės parama.

REKLAMA

Kad išaugtų itin geros kokybės uogos ir vaisiai, sodas tręštas mėšlu, ribotai naudotos augalų apsaugos priemonės.

Daugiausia ūkininkai parduoda šviežias gėrybes, tačiau kai kurias jie perdirba. Be konservantų ir saldiklių išvirtų uogienių, sirupų, sulčių, realizavimo laikas perpus trumpesnis nei įprastų įmonių panašių gaminių.

„Prekėms taikomi atitinkami reikalavimai. Prieš išvažiuodama prekiauti, pasižiūriu, patikrinu, ar tikrai galiu klijuoti geros kokybės etiketę“, – sako Kauno rajono ūkininkė Vita Šalpkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Žymėti savo produktus išskirtinės kokybės ženklu Šlapkauskai pradėjo šiemet, gavę sertifikatą. Už papildomas išlaidas jiems skirta daugiau nei 10 300 litų išmoka. Be to, nuo šių metų tokie ūkiai gali gauti ir kitą paramą.

„Įgyvendinama nauja ES programa – aplinką tausojanti vaisių ir daržovių auginimo sistema. Pagal ją išskirtinės kokybės šviežių vaisių ir daržovių augintojai gali pasinaudoti parama prarandamiems derliaus nuostoliams kompensuoti, kurie susidaro taikant griežtesnius agrarinės aplinkosaugos reikalavimus savo ūkyje“, – teigia Žemės ūkio ministerijos Kokybės politikos departamento vyr. specialistė Ausma Miškinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išauginti ir perdirbti išskirtinės kokybės vaisius bei uogas ūkininkams atsieina brangiau nei įprastiems chemizuotiems ūkiams, tad ir kainų jie prašo kiek didesnių.

„Kol kas perspektyvų plėstis nematau. Pirkėjų nėra arba reikia paskui pirkėjus į Angliją važiuoti“, – pasakoja Kauno rajono ūkininkas Mindaugas Šlapkauskas.

Į rinką išskirtinę savo produkciją Lietuvoje gali tiekti 132 sertifikuoti ūkiai, daugiausia bitynai, daržovių ir vaisių augintojai.

Žemės ūkio ministerijos specialistai sako, kad kitais metais turėtų atsirasti ūkių ir perdirbėjų, gaminančių išskirtinės kokybės pieno ir mėsos produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų