REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio pabaiga: ar verta tikėti pranašystėmis?

Atrodo, visai neseniai praūžė visuotinė amžių sandūros panika: milijonai žmonių visai rimtai tikėjo, kad 2000 metais įvyks kažkas stulbinamo – jei ir ne pasaulio pabaiga, tai koks nors perversmas, pakeisiantis visą mūsų planetą.

Atrodo, visai neseniai praūžė visuotinė amžių sandūros panika: milijonai žmonių visai rimtai tikėjo, kad 2000 metais įvyks kažkas stulbinamo – jei ir ne pasaulio pabaiga, tai koks nors perversmas, pakeisiantis visą mūsų planetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet 2000-uosius pasitikome ramiai, gal tik pirmąją metų dieną buvo smalsu įsijungti kompiuterį: manyta, kad šie prietaisai išeis iš rikiuotės nesupratę visiškai naujos skaičių kombinacijos – mašinos, gebančios atlikti sudėtingiausius skaičiavimus, suklups vienetukui metų pradžioje pasikeitus į dvejetą! Be abejo, nesuklupo. Ir leido visiems ramiau atsikvėpti: pasaulio pabaiga atšaukiama. Ir žmonėms, ir kompiuteriams.

REKLAMA

2012 metai skaičiuoja paskutinias savaites. Majų kalendorius, numatęs pusantro tūkstančio metų į priekį, baigiasi 2012 gruodžio 21-ąją. Būtent tą dieną baigiasi ilgas Penktosios Saulės eros ciklas. Pasak senos majų legendos, per pasaulio pabaigą žmonės virs gyvuliais arba žus nuo ugninio lietaus.

Tiesa, mokslininkai skuba raminti, kad viskas ne taip baisu, kaip atrodo, o majai savo kalendorių tiesiog užbaigė ir nebetęsė – kiek gi galima? Juk ir taip tas kalendorius buvo sudarytas penkiolikai šimtmečių į priekį!

REKLAMA
REKLAMA

Galimas 2012-ųjų kataklizmas – globalus planetų paradas. Saturnas, Jupiteris, Marsas ir Žemė išsirikiuos į vieną liniją, kas, pasak astrologų, gali išprovokuoti katastrofiškas pasekmes. Kol ezoterikai ginčijasi, ko laukti – armagedono ar tiesiog naujos eros pradžios, kai kurios šalys kuo rimčiausiai ruošiasi galimai grėsmei.

Prancūzija

Vieno Prancūzijos kaimelio, įsikūrusio netoli sienos su Ispanija, gyventojams labai pasisekė, kai pernai viso pasaulio ufologai rekomendavo laukti pasaulio pabaigos kaip tik jų teritorijoje, netoli Biugarašo kalno. Aikštelėje prie kalno neva turėtų nusileisti ateiviai, kurie pasiims visus norinčiuosius ir išgelbės nuo pasaulio pabaigos. Vos 200 gyventojų teturinčiame kaimelyje numatomai pasaulio pabaigai jau užsakytos visos įmanomos apgyvendinimo vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, miestelio meras anaiptol nesidžiaugia tokiu savo valdų populiarumu ir jau dabar keiksnoja užplūdusius pasaulio pabaigos entuziastus, kurie ant kalno meldžiasi, neretai nuogi. Beveik visi apylinkėse esantys viešbučiai jau rezervuoti, nors anksčiau čia turistų apskritai beveik nebūdavo. Į miestelį plūstelėjo ne tik paprastų smalsuolių, bet ir bendravimo su kosminėmis jėgomis specialistų, mokančių šio meno visus norinčiuosius už 800 Eurų per savaitę.

Vietos valdžia apgailestauja, kad rajone paprasčiausiai nėra reikiamos infrastruktūros tokiam kiekiui žmonių aptarnauti, tad mažam kaimeliui pasaulio pabaiga gali ateiti dar neprasidėjus gruodžiui. Bet jei turistai jo vis dėlto nenušluos nuo žemės paviršiaus, tai gruodžio pabaigoje čia žadama sutelkti net karines pajėgas, kad šios užtikrintų tvarką ir padėtų kontroliuoti situaciją. O apsukrūs miestelėnai nenuleidžia rankų: sakoma, kad požemiuose jie jau turi specialiai pasaulio pabaigai skirto vyno.

REKLAMA

Meksika

Meksikos turizmo ministerija, priešingai nei Prancūzijos miestelio meras, trina rankomis: norinčiųjų būtent šioje šalyje, majų tėvynėje, pasitikti pasaulio pabaigą – nors vežimu vežk! Juk kiekvienas turistas – tai pelnas, o 2012 metais Meksika jų sulaukė 12 mln. daugiau nei pernai. Turistams rengiamos netgi specialios pažintinės programos, kaip efektingiau galima pasitikti pasaulio pabaigą. Leidžiami brošiūros, šlovinančios Majų genties istoriją, jų astronomines žinias, o Komalkalko vietovė Meksikos pietuose, kur archeologai rado užrašus su pranašystėmis, įtraukta į svarbiausius turistinius maršrutus. Paradoksaliausia iniciatyva tapo iškilmingas laikrodžio, kuris atbuline tvarka skaičiuoja sekundes iki 2012 metų gruodžio 21 dienos, atidarymas.  

REKLAMA

Šiaurinėje Meksikos dalyje, Jukatano pusiasalyje, 70 italų įsirengė visą miestą slėptuvę. 80 ha teritoriją jie nusipirko dar prieš 2 metus ir ilgai galvojo, kaip geriau įrengti tvirtovę. Galiausiai čia iškilo 24 pastatai 60 cm storio sienomis. Statyboms naudotos medžiagos atsparios dideliems temperatūrų skirtumams, radiacijai, ugniai ir vandeniui. Tačiau toks italų entuziazmas kelia ir nemenką nerimą: kol kas neišsiaiškinta, ar šie žmonės neatstovauja kokiai nors sektai.

Norvegija

Prieš dvejus metus pasaulio pabaigai pradėjo ruoštis ir Norvegija. Iš pradžių paaiškėjo, kad Svalbardo salose turtingiausi pasaulio žmonės – Bilas Gatesas, kompanijos „Monsanto“ ir Rokfelerio fondo atstovai – įkūrė globalų banką, sėklų fondą. Pagrindinė šio banko užduotis – išsaugoti naudingųjų augalų sėklas, kad jos išliktų net ir kardinaliai pasikeitus klimatui, vykstant įvairioms katastrofoms ar karams. Apie pasaulio pabaigą, atrodytų, niekas oficialiai nekalba, bet ekspertai neabejoja: šią idėją milijonieriai įgyvendina todėl, kad, kaip ir paprasti mirtingieji, neatmeta armagedono tikimybės. Šiandien banke saugoma apie 268 000 ryžių, kukurūzų, kviečių, miežių, bulvių, baklažanų, svogūnų ir kitų sėklų pavyzdžių. Laikomos banke sukurtomis idealiomis sąlygomis, sėklos gali išlikti gyvybingos net 10 000 metų!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Brazilija

Kad pietų Brazilijos miesto San Francisko di Paulo gyventojams pasaulio pabaiga neateitų netikėtai, vietos meras pradėjo pasiruošimo šiam įvykiui kampaniją. Rodydamas pavyzdį miesto gyventojams, jis paruošė savo namą autonomiškai gyventi 3–4 metus. San Francisko di Paulo miestas įsikūręs 907 m aukščiau jūros lygio – taigi gali tapti idealia priebėga prasidėjus tvanui. Meras ir miesto gyventojai, be abejo, džiaugiasi tokia patogia miesto geografine padėtimi. Ir, žinoma, skuba savo namuose pildyti kruopų, druskos, pupelių ir geriamojo vandens atsargas – net jei pasaulio pabaigos ir nebus, atsarga gėdos nedaro!

REKLAMA

Kinija

Daugiausia gyventojų Žemėje turinti šalis taip pat neišvengė pasaulio pabaigos ažiotažo. Dar prieš metus Šanchajaus valdžia pradėjo statyti didžiulę slėptuvę, kurios plotas – per 20 000 kvadratinių metrų. Joje gali tilpti apie 20 tūkstančių žmonių, atsargų jiems turėtų užtekti 30 dienų. Tiesa, oficialiai apie pasaulio pabaigą čia taip pat nekalbama, o slėptuvė esą statyta tiesiog civilinės gynybos sumetimais. Beje, tikslios jos koordinatės iki šiol laikomos paslaptyje.

*

Kitos garsios pasaulio pabaigos pranašystės

Nostradamo. Nors manyta, kad didysis aiškiaregys Nostradamas pasaulio pabaigą numatė 2000 metais, jo pranašystėse iš tikrųjų jokia tiksli data neminima. Be to, pačios pranašystės surašytos taip miglotai, kad jas galima interpretuoti kaip tik nori – čia minimas ir kosminio laivo paleidimas į kosmosą, ir ligos, cunamiai, žemės drebėjimai. Ir vis dėlto neskubėkite į jo įžvalgas numoti ranka. Nostradamas išpranašavo Napoleono, Hitlerio karus, paminėjo ir trečiąjį tironą – jis bus arabų kilmės ir su savo kariauna įsiverš į Europą. Karas truks 27 metus ir bus toks baisus, kad bemaž kiekvienas žmogus atsidurs akistatoje su mirtimi. Pasak mokslininkų, tai gali būti aiškinama ir kaip branduolinė grėsmė, kuri gali sunaikinti visą žmoniją. Kita vertus, pranašystės suteikia ir vilčių: Nostradamas kalba apie tai, kad gali susidaryti netikėta sąjunga, kuri sustabdys karą, o tada visi gyvens taikiai ir laimingai visą tūkstantį metų.

REKLAMA

Vangos. Garsioji aiškiaregė Vanga taip pat vengė minėti konkrečias datas, nors du kartus kalbėjo apie pasaulio pabaigą. Remiantis pirmąja jos pranašyste, Žemė nusisuks nuo saulės. Ten, kur buvo nepakeliamai karšta, pradės šalti, žus būriai gyvūnų. Veikiausiai taip Vanga numatė visuotinį atšilimą. Esą jį dar galima sustabdyti, „bet jiems nepakaks dvasios sustoti“. Kitaip tariant, gamta žmones skaudžiai pamokys, tačiau jie nepadarys išvadų. Tada ateis tikroji pasaulio pabaiga, kuri jau bus neišvengiama: „Iš kosmoso į Žemę nusileis didelis kūnas, vanduo nuplaus nuo Žemės paviršiaus visa, kas gyva, ir didelė žvaigždė Saulė trejus metus bus negyva.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apskritai Vanga gana dažnai įspėdavo žmones apie tai, kad jų veikla griauna Žemę ir kad kataklizmai bei techninės katastrofos vyks kasmet vis dažniau, kol bus sunaikinta visa Žemė.

Pesimistų nestigo visais laikais. Kokių dar pasaulio pabaigų pranašauta?

• 1492 metai: pasaulio pabaigos laukta remiantis sena pranašyste, kad „šis pasaulis sukurtas septyniems šimtams metų“. 1492-ieji kaip tik ir buvo septyniašimtieji metai po pranašystės. • 1814 metų spalio 19-oji: aiškiaregė Joana Sautkot numatė, kad pasaulio pabaiga ateis būtent tą dieną, gimus antrajam mesijui. • 1919 gruodžio 17 diena: pasaulio pabaigą sukels 6 planetų paradas ir sprogimai Saulėje – manyta, kad Žemė tiesiog sudegs. Tai buvo apskaičiavęs amerikiečių meteorologas Albertas Portas. • 1999-ieji: trys devynetai – Žvėries skaičius. Būtent tais metais daugybė įvairių sektų tikėjosi sulaukti pasaulio pabaigos. Pranašas iš Rusijos – Michailas Ševčenko – netgi aiškino, kad Žemė pereis į kitą dimensiją, joje viskas žus, o po ketverių metų mūsų planeta vėl sugrįš į savo vietą ir joje iš naujo atsiras gyvybė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų