REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Matrioška – visame pasaulyje žinomas ir atpažįstamas simbolis. Ketvirtadienį Vilniuje, pramogų ir verslo centre „Forum Palace“ duris atvėrė šių medinių lėlyčių paroda.

Matrioška – visame pasaulyje žinomas ir atpažįstamas simbolis. Ketvirtadienį Vilniuje, pramogų ir verslo centre „Forum Palace“ duris atvėrė šių medinių lėlyčių paroda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodos „Matrioška – įvaizdis“ kolekciją sudaro 55 matrioškos, kurių paveikslus sukūrė ir išpiešė vaikų globos įstaigų auklėtiniai iš Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Armėnijos ir Lietuvos.

REKLAMA

„Vaikai, kurie gyvena vaikų namuose, yra labai talentingi. Ir dėl to jūsų dėmesiui pristatome būtent šiuos darbus“, – sakė labdaros fondo MISSA steigėja ir prezidentė Margarita Buriak.

„Šios parodos unikalumas slypi etnografinėje matrioškų esmėje. Mūsų fondo tikslas ir vienas iš veiklos principų – kad labdara neturi skatinti socialinės išlaikytinystės politikos. Mums svarbu ne tik vieną kartą ateiti ir padovanoti dovaną, bet palaikyti vaikų kūrybiškumą “, sakė fondo Missa kuratorė Olga Safranova.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2009 metų. fondas vysto kultūrinio paveldo kryptį ir šiuo metu turi jau 4 unikalias kolekcijas, vieną iš kurių atvežė ir į Vilnių . Tai – prieš dvejus metus paskelbto konkurso rezultatai.

„Norėjome, kad skirtingų šalių vaikai galėtų pabandyti piešti ant medžio. Ir kad galėtų paliesti labai seną meną – skirtingų tautų ornamentikos piešimą. Kiekvienas įvaizdis pagamintas remiantis vienos istorija, etninio paveldo pagrindu. Norėjome, kad vaikai galėtų suprasti visą etninio ornamento esmę ir ritmą, prisiliesti prie kultūros paveldo, įvertintų, kad kiekviena detalė yra svarbi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak O. Safranovos, matrioškos nuolat keliauja ir buvo eksponuotos ne tik parodų salėse, bet ir valstybiniuose muziejuose. Pabuvę Vilniuje, jos tęs savo kelionę.

Kad matrioškos įvaizdis būtų pristatomas plačiau, šalia medinių lėlių demonstruojami ir tradiciniai skirtingų tautų drabužiai. Jie atkeliavo iš skirtingų Rusijos regionų, o parodos organizatoriai Lietuvoje pasirūpino ir dviem Lietuviškais kostiumais.

„Tuomet matyti, kad tie ornamentai – ne fantazija, o jie yra ir visuose kostiumuose, kuriuos lėlės reprezentuoja“ – atkreipė dėmesį O. Safranova.

REKLAMA

Fondas „Missa“ siekia ne tik skatinti vaikų kūrybiškumą ir rinkti lėšas, bet ir skleisti toleranciją. Dėl to kiekviename rengiamame konkurse dalyvauja ir ribotų galimybių – sutrikusio vystymosi ar fizinių negalių turintys vaikai. Į Vilnių atvežtoje parodoje taip pat yrą ir jų darbų. „Šis simbolis – ir kultūrine, ir menine prasme ir turi tam tikrą mamos įvaizdį. Matrioška – lyg didelė mama. Tikimės kad ji padės įgyvendinti gerus darbus, kurių reikia vaikams“, – vylėsi M. Buriak.

Matrioškų kolekcija jau keliauja po skirtingas šalis, bet fondo darbas dėl to nesustoja, vaikų kelionė į ornamentų pasaulį tęsiasi: dabar vaikai mokosi siuvimo paslapčių. „Džiugu, kad šiame festivalyje turėsime ir daugiau atstovų iš Lietuvos. Be Kauno ir Švenčionėlių, prisijungs ir vaikai iš Molėtų“, – sakė fondo Missa atstovės.

REKLAMA

Fondas plečia savo veiklą ne tik Lietuvoje – prie jo prisijungs ir organizacijos iš Dagestano ir Lenkijos.

Šiemet Lietuvoje surinktos lėšos bus skirtos Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namams.

„Kai susitikau su Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktore, ilgai kalbėjomės. Ir ji pasakė, kad trūksta net tokių elementarių higienos priemonių, kaip sauskelnės. Vienam vaikui parai skiriamos dvejos sauskelnės. Pati esu mama, tusiu tris vaikus ir žinau, kad to niekaip neužtenka. Taip neturi būti.

Suprantu, kad žmogus pats vienas negali visko padaryti, bet kartu (kaip kad seniau kad statydavo bažnyčias, po kapeiką – mes galime tai pakeisti). Tikiuosi, kad štai ši, Lietuvos vaikų išpiešta matrioška, padės tai padaryti“, – kalbėjo M. Buriak.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų