REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujos apdaužytos Mėnulio plutos nuotraukos rodo audringą praeitį, kai per pirmąjį milijardą metų jį daužė kometos ir asteroidai.

REKLAMA
REKLAMA

Naujus duomenis pateikė GRAIL misija, pora zondų, pavadintų „Ebb“ ir „Flow“, kurie skrieja aplink Mėnulį ir matuoja jo gravitacinį lauką.

REKLAMA

„Jau žinoma, kad planetos buvo daužomos per susidūrimus, tačiau niekas neįsivaizdavo, kad Mėnulio pluta tokia apdaužyta“, – teigia Maria Zuber iš Masačusetso technologijų instituto, misijai vadovaujanti mokslininkė.

„Tai tikrai didelė staigmena. Ji daugelį žmonių privers susimąstyti, ką tai reiškia planetų evoliucijai“, – pridūrė ji.

Kitaip nei Žemės pluta, kuri per plokščių tektoniką nuolat atnaujinama, kieta Mėnulio pluta yra milijardų metų senumo, taigi ji gali suteikti informacijos apie Saulės sistemą, taip pat ir Žemę.

REKLAMA
REKLAMA

GRAIL misija leido mokslininkams sudaryti didelės raiškos Mėnulio gravitacijos žemėlapį, atspindinį paviršiaus darinius, tokius kaip kalnai ir krateriai, o taip pat požemines savybes.

Nuotraukos leidžia manyti, kad Mėnulio pluta yra 34–43 kilometrų storio, daug plonesnė nei manyta iki šiol, teigė Markas Wieczorekas, kitas GRAIL mokslininkas.

„Tai paremia modelius, teigiančius, kad Mėnulis susidarė iš Žemės medžiagų, kurios atsiskyrė per susidūrimą, įvykusį ankstyvojoje Saulės sistemos istorijoje“, – teigė jis.

Apie 98 proc. Mėnulio plutos sudaro giliai suskilinėjusi, poringa medžiaga. Anot mokslininkų, tai labai stiprių smūgių rezultatas.

„Kalbant apie Mėnulį, tai labai įdomu. Tačiau tai taip pat reiškia, kad ir visos kitos planetos buvo taip bombarduojamos“, – sakė M. Zuber.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų