REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kam to reikia?“ iniciatyva atliktos apklausos rezultatai parodė, kad darbuotojams svarbus įmonės dalyvavimas savanoriškose veiklose. Tai padeda kelti darbuotojų motyvaciją ir veiklumą. Vis dėlto 80 proc. respondentų atsakė, jog jų darbovietės neskatina užsiimti savanoryste.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Europos Sąjungos atliktus tyrimus, 23 proc. ES piliečių užsiima savanoriškomis veiklomis. Nors Lietuvoje savanorystė žengia pirmuosius žingsnius, per pastaruosius metus savanoriškose veiklose dalyvavo 21 proc. respondentų. Šiuos rezultatus parodė profesinės savanorystės iniciatyvos „Kam to reikia?!“ užsakyta apklausa, atlikta naudojantis tarptautine mobiliąja programėle išmaniesiems telefonams „Omnitel Trends“.

REKLAMA

„Daugelyje Europos šalių savanorystė turi gilias tradicijas. Ši veikla aktyviai skatinama bei dažnai vertinama kaip darbo patirtis. Aukščiausias savanorystės lygis yra Austrijoje, Olandijoje, Slovėnijoje bei Didžiojoje Britanijoje. Lietuvoje situacija taip pat gerėja. Vis daugiau žmonių įsitraukia į savanoriškas veiklas, matydami tai kaip galimybę užsiimti įdomia laisvalaikio veikla ir įgyti vertingos darbo patirties“, – teigė iniciatyvos „Kam to reikia?!“ direktorė Ieva Dirvonskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Apklausos dalyviai dažniausiai savanoriška veikla užsiima kultūros, projektų organizavimo ir valdymo bei konsultacijų ar mokymų pagal savo profesinę veiklą srityse. Pagrindiniai respondentų nurodyti motyvai – noras susipažinti ir bendrauti su naujais žmonėmis, turiningai praleisti laisvalaikį ir galimybė prisidėti prie pokyčių visuomenėje.

Pirmieji žingsniai profesinėje savanorystėje

Paklausus respondentų, ar teko dalyvauti profesinės savanorystės veiklose, kas penktas jau turėjo profesinės savanorystės patirties. Tačiau beveik pusė atsakė neigiamai, o trečdalis apklaustųjų nebuvo apie tai girdėję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje profesinė savanorystė yra pakankamai nauja savanorystės atšaka. Tai dalyvavimas savanoriškose veiklose, kuriose žmogus remiasi savo profesinėmis kompetencijomis ir dalinasi darbe įgyta patirtimi. Pavyzdžiui, iniciatyvos „Kam to reikia?!“ savanoriai – įvairių įmonių ir organizacijų darbuotojai – moksleiviams pasakoja, kaip mokykloje įgytas žinias galima pritaikyti darbe“, – sakė I. Dirvonskaitė.

Apklausa taip pat parodė, kad įmonės dalyvavimas savanoriškose veiklose yra svarbus ir patiems darbuotojams. Beveik trečdalis apklaustųjų tokias kompanijas nurodė esančias socialiai atsakingomis. Kiti respondentai teigė, kad tai skatina darbuotojų veiklumą (24 proc.) ir motyvaciją (17 proc.). Tačiau daugiau nei 80 proc. iš 163 respondentų atsakė, kad jų įmonės tokiose veiklose nedalyvauja ir neskatina įsitraukti į profesinę ar kitą savanorystę.

Pasak I. Dirvonskaitės, dalyvavimas profesinės savanorystės veiklose yra abipusiai naudingas tiek darbuotojams, tiek įmonei: „Darbuotojai turi galimybę ugdyti profesines kompetencijas, o įmonė - didinti darbuotojų lojalumą ir įsitraukimą. Tuo pačiu profesinė savanorystė gali tapti priemone, mažinančia kompetentingų specialistų trūkumą darbo rinkoje. Pavyzdžiui, prie iniciatyvos „Kam to reikia?!“įmonės ir organizacijos jungiasi siekdamos ne tik dalintis su moksleiviais praktiniais patarimais, bet ir auginti potencialius darbuotojus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų