REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nario Viktoro Uspaskicho verslo įmonei „Lukta“ priklausantis Kalnaberžės dvaras bus grąžintas valstybės nuosavybėn.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybei bus perduoti dvaro rūmai, arklidės, kluonas, tvartas ir rūsys. Taip trečiadienį nusprendė Panevėžio apygardos teismas.

REKLAMA

Jis iš bendrovės „Lukta“ Kultūros paveldo departamentui priteisė beveik 340 tūkst. litų žalos, kuri atsirado dėl Kalnaberžės dvaro savininkų nepriežiūros ir neveikimo 2003–2010 metais.

Teismas pabrėžė, kad priteisti ir iš dvaro savininkės išieškoti pinigai turi būti panaudoti būtent Kalnaberžės buvusio dvaro sodybos penkių valstybės saugomų pastatų užkonservavimui ir avarinės pastatų grėsmės pašalinimui.

Dvaro savininkė pripažino, kad dvaru rūpinosi pagal savo finansines išgales. Tačiau teismas padarė išvadą, kad toks rūpinimasis yra nepakankamas, nes kultūros vertybė ir toliau nyksta, jos vertė mažėja. Teismas pažymėjo, jog siekiant visuomenės interesais išsaugoti nekilnojamąją kultūros vertybę, ją būtina paimti iš neatidaus ir nerūpestingo savininko.

REKLAMA
REKLAMA

Šį teismo sprendimą dar galima skųsti.

Valstybės saugomame Kalnaberžės dvare vaikystę praleido Rusijos imperatoriaus reformatorius Piotras Stolypinas. Maskvoje veikiančio Stolypino fondo vadovas tikina norintis Kalnaberžeje įkurti jo muziejų.

Neogotikinio stiliaus rūmuose buvo sukaupta turtinga paveikslų kolekcija, tarpukariu dvaras priklausė rašytojui Kaziui Binkiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų