REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
REKLAMA
REKLAMA

Komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis uždavė du klausimus V. Uspaskichui ir tris DP bylą kuruojančiam prokurorui Sauliui Verseckui.

REKLAMA

“Ar jūsų kas nors kada nors prašė pasitraukti iš politikos ir tokiu būdu byla bus išspręsta arba sustabdyta”, - teiravosi jis darbiečio. Šis atsakė, kad tokių situacijų buvo ne vieną kartą. Jo teigimu, net tuometinis premjeras Algirdas Brazauskas sakė, kad tegul pasitraukia ir viskas bus gerai.

“Kai pasitraukiau, dar smagyn viskas prasidėjo. Jauna partija neatlaikė egzamino, sugebėjo pasiduoti įtikinėjimams. Kai komanda sutiko pasiūlyti man pasitraukti iš partijos pirmininko posto – buvo išrašytas orderis mane suimti”, - teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat V. Uspaskicho buvo teiraujamasi dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) vaidmens DP byloje. Politikas atsakė, kad remiantis Seimo nacionalinio saugumo komiteto išvada, VSD darė kratas, pasiklausymus, rinko dokumentus, “komplektavo” kompromituojančius dokumentus, keitė kai kuriuos dokumentus. A. Mazuronis S. Versecko klausė, ar iš tiesų byloje nėra priedų su specialistų išvadomis, apie kurias V. Uspaskichas kalbėjo pirmoje posėdžio dalyje. Šis atsakė, kad visos išvados yra ir jos prasideda nuo 69 tomo.

Prokuroras pasiūlė, esant poreikiui, važiuoti į Vilniaus apygardos teismą (VAT) ir ten bus galima susigaudyti, kas ir kaip yra.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą akimirką Darbo partijos lyderis demonstratyviai paprašė į komisijos posėdžio salę atnešti bylos tomus, kad prokuroras galėtų nurodyti jam, kurioje vietoje yra anksčiau jo minėtos specialistų išvados, kurių jis esą niekaip negalėjo išsireikalauti. Netrukus į posėdžio salę kokie penki žmonės vos sugebėjo įnešti didžiulę dėžę, pilną bylos tomų. Vėliau juose pradėta ieškoti konkrečių puslapių.

Taip pat laikinosios komisijos pirmininkas klausė, ar iš tiesų V. Uspaskichas nepasirašė jokių dokumentų. Prokuroras paaiškino, kad yra dvi metinės DP deklaracijos su žinomai melagingais duomenimis, kurios vėliau buvo pateiktos valstybės įgaliotoms institucijoms. Šias deklaracijas, jo tvirtinimu, pasirašė V. Uspaskichas.

REKLAMA

“Jis yra kaltinamas ne tik dėl tų deklaracijų, kurios buvo tiesiogiai jo pasirašytos, bet tuo, kad organizavo visų kitų, kad ir ne jo pasirašytų deklaracijų surašymą su žinomai melagingais duomenimis”, - dalį kaltinimų pagarsino S. Verseckas.

Prokuroras S. Verseckas atsakė ir į V. Uspaskicho pastabas, kad esą niekas tariamai nežinojo, kur jis buvo, kai jį buvo siekiama suimti, kai viešai visiems buvo žinoma, kad jis buvo Rusijoje. Pasak prokuroro, DP pirmininkas jokių savo gyvenamųjų adresų Rusijoje nurodęs nebuvo.

Kęstutis Masiulis posėdžio metu paprašė Artūro Paulausko nusišalinti nuo komisijos ir pareikalavo, kad jis būtų apklaustas kaip liudininkas. Pats A. Paulauskas tokį pasisakymą pavadino „išpuoliu“.

REKLAMA

Laikinosios komisijos narys Remigijus Šimašius V. Uspaskicho teiravosi, kokiu mastu prokurorų darbu jis abejoja, ar tai taikoma tik politikams, ar apskritai. Taip pat jis domėjosi, kaip jis elgsis prokurorams atėjus prašyti kitų Seimo narių imuniteto naikinimo.

Darbietis atsakė, kad negali atsakyti, kaip elgsis, kol nedalyvavo kažkokiame procese. “Negaliu pasakyti, ar tinkami ar netinkami, ar sąžiningi ar nesąžiningi. Jie nėra bjaurūs, į tualetą proceso metu išleidžia”, - juokavo jis.

V. Uspaskichas prisiminė teismo proceso epizodą, kuriame vienai liudytojai aštuonis kartus iš eilės buvo užduodamas tas pats klausimas, o vėliau suabejota jos išsilavinimo lygiu, teigė, kad tai buvo tam tikras spaudimas ir psichologinės įtampos kėlimas.  

Pildoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų