REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikinai einantis pareigas vidaus reikalų ministras Artūras Melianas sako, kad Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas paskelbti buvusio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo Vitalijaus Gailiaus atleidimą neteisėtu jo nenustebino, kadangi, pasak ministro, panašų sprendimą teismas anksčiau priėmė ir dėl V. Gailiaus pavaduotojo Vytauto Giržado.

REKLAMA
REKLAMA

Plačiau komentuoti teismo sprendimo ir svarstyti, kokie bus tolesni ministerijos veiksmai, A. Melianas sakė nenorįs, kol su sprendimu nesusipažino.

REKLAMA

"Tikrai negalėčiau dabar vertinti teismo sprendimo, nes reikia dar su juo susipažinti. Mes, sakykime, tikėjomės tokio teismo sprendimo, nes buvo panašus sprendimas dėl Giržado, ir kai susipažinsime, tuomet ir vertinsime", - trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė l. e. p. ministras.

Jis teigė esąs "beveik įsitikinęs", kad teismo sprendimas bus skundžiamas.

"Aš manau, kad mes apskųsime aukštesnės instancijos teismui", - teigė A. Melianas.

Teismo sprendimas nenustebino ir laikinai einančio pareigas Premjero Andriaus Kubiliaus. Jis priminė, kad V. Gailiaus atleidimą visada laikė klaida.

REKLAMA
REKLAMA

"Visą laiką nuosekliai laikiausi tos pačios nuostatos, kad jo atleidimas iš pareigų buvo klaida, kurią buvo galima ištaisyti. Galų gale buvo apsispręsta, kad V. Gailius savo poziciją gins teisme ir štai turime rezultatą, kuris mūsų nestebina", - sakė laikinasis Vyriausybės vadovas.

Pasak A. Kubiliaus, ateityje turėtų būti grįžta prie konservatorių pasiūlymų keisti FNTT pavaldumą.

"Mes siūlėme išspręsti vieną problemą, kad tokių svarbių institucijų kaip FNTT vadovo paskyrimo ir atleidimo reikalai negalėtų priklausyti nuo vieno ministro, nes, kaip parodė ankstyvo pavasario įvykiai, vienas ministras gali klysti, ką ir teismas parodė, ir nuo tokios klaidos gali labai stipriai nukentėti tokios institucijos veiksmingumas", - teigė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, trečiadienį paskelbė, kad V. Gailius iš FNTT direktoriaus pareigų vidaus reikalų ministro 2012-02-15 įsakymu atleistas neteisėtai, todėl jį panaikino. Teismas kaip neteisėtą panaikino ir vidaus reikalų ministro 2012-02-14 įsakymą "Dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija panaikinimo".

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad V. Gailius į pareigas būti grąžintas negali, kadangi yra Liberalų sąjūdžio narys, pagal šios partijos sąrašą išrinktas į Seimą ir davęs priesaiką, todėl neatitinka FNTT įstatymo reikalavimo nuostatų, draudžiančių FNTT pareigūnams būti politinių partijų nariais.

REKLAMA

Teisėjų kolegija V. Gailiui iš valstybės priteisė atlyginti 25 tūkst. litų neturtinę žalą.

Sprendimas per 14 dienų gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Buvęs vidaus reikalų ministras R. Palaitis pasirašė įsakymus atleisti FNTT vadovus direktorių V. Gailių ir jo pavaduotoją V. Giržadą pasirašė 2012 m. vasario 15 d., primena ELTA.

R. Palaitis tokį sprendimą priėmė po nepalankių pareigūnams poligrafo tyrimų, kurie esą parodė, kad būtent jie nutekino informaciją apie banko SNORAS nacionalizavimą.

Vėliau dėl šio savo žingsnio iš pareigų buvo priverstas trauktis ir pats R. Palaitis, jį ministerijoje pakeitė A. Melianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų