REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaraisiais metais Baltijos šalyse buvo dažnai diskutuota apie mokesčius už autorines teises. Diskusijoms peno davė įstatymų, susijusių su mokesčiais ir autorių teisėmis, pakitimai, kurie nulėmė mokesčių padidėjimą. Paskutiniai pokyčiai įstatymuose įvyko Lietuvoje ir Latvijoje.

Pastaraisiais metais Baltijos šalyse buvo dažnai diskutuota apie mokesčius už autorines teises. Diskusijoms peno davė įstatymų, susijusių su mokesčiais ir autorių teisėmis, pakitimai, kurie nulėmė mokesčių padidėjimą. Paskutiniai pokyčiai įstatymuose įvyko Lietuvoje ir Latvijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 metų spalio 22 dieną Latvijos Respublikos ministrų kabinetas patvirtino reglamento „dėl mokesčio sumos už tuščių laikmenų, įrangos ir medžiagų reprodukcijai naudojimą bei mokesčių surinkimo, skolos grąžinimo, minėto mokesčio paskirstymo ir mokėjimo“ pakeitimus. Nuostatos buvo koreguojamos remiantis Latvijos Respublikos Konstitucinio teismo sprendimais, priimtais 2012 m. gegužės 2 d.. Teismo sprendimu ministrų kabinetas įpareigotas atnaujinti tuščių laikmenų ir įrenginių sąrašą iki 2012 m. lapkričio 1 d. bei suteikti apsaugą autorių teisėms ir gauti mokesčius už tam tikrų tuščių laikmenų naudojimą.

REKLAMA

Taigi, dabar į reglamentą įtrauktas sąrašas, apimantis štai šiuos tuščių laikmenų tipus:

Įvairūs kompaktiniai diskai DVD USB atminties kortelės Įvairaus tipo asmeniniai kompiuteriai, įskaitant nešiojamuosius ir planšetinius.

Svarbu pabrėžti, kad šis tuščių laikmenų sąrašas yra vienas trumpiausių Europoje – jame nėra įtraukta kita elektroninė įranga, pavyzdžiui, mobilieji ar išmanieji telefonai bei kietieji diskai. Visgi Latvijos autorių asociacija (AKKA/LAA) tikisi, kad artimiausiu metu sąrašas bus pakoreguotas ir pabaigtas pildyti.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Lietuvoje, 2011 m. gruodžio 21 d. šalies seimas patvirtino pakeistą autorinių teisių įstatymą, kuriame buvo peržiūrėta ir mokesčių sistema.

Nuo 2007 m. spalio 1 d. Lietuvoje autorinių teisių mokesčių nuostatai apėmė tik kasetes, kompaktinius diskus bei DVD, o iki šios datos nė viena elektroninė įranga nebuvo apmokestinta. 2011 m. gruodžio 21 d. įstatymu apmokestintų objektų sąrašas gerokai praplėstas, todėl dabar mokesčių įstatymas galioja beveik visiems elektroniniams įrenginiams: kasetėms, kompaktiniams diskams, blu-ray diskams, USB įrenginiams, atminties kortelėms. Taigi įstatymu apmokestinta ir įranga, turinti vidinę atmintį ir įrašų atkūrimo funkcijas (filmų grotuvai, automatiniai patefonai, MP3 grotuvai, planšetės, televizoriai su įrašymo funkcijomis) bei grąžintas apmokestinimas standiesiems diskams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi naujų mokesčių įkainių sistema yra gana komplikuota. Pavyzdžiui, optiniai diskai apmokestinami 6 proc. nuo didmeninės kainos sumos. Už mobiliuosius telefonus, automatinius grotuvus, televizorius su įrašų įranga mokama 1,38 – 41 litų mokesčių nuo didmeninės kainos. 6 proc. nuo didmeninės kainos apmokestinti ir personaliniai bei planšetiniai kompiuteriai, neatsižvelgiant į jų vidinės atminties talpą. USB įrenginiai ir atminties kortelės apmokestinami 1,04 – 28 litų suma nuo didmeninės kainos. Mokesčio dydis priklauso nuo atminties talpos. Kopijavimo aparatams bei daugiafunkcininiams spausdintuvams skiriamas 0,6 – 3 proc. nuo didmeninės kainos sumos mokestis (spalvotiems spausdintuvams kaina aukštesnė).

REKLAMA

Taigi atrodo, kad Lietuvoje autorinių teisių mokesčių įkainių dilema išspręsta. Belieka tik laukti, kaip šis klausimas išsigvildens Latvijoje.

Autoriai: Eugenija Gainutdinova, „Metida“ atstovė Latvijoje, Mykolas Jakutis, „Metida“ advokato padėjėjas, Inga Lukauskienė, „Metida“ advokatė ir patentinė patikėtinė.

Šaltinis: Metida

Užsakymo nr. 1039R

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų