REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Norvegijos pilietis ir dar trys Lietuvos piliečiai kaltinami pagrobę Norvegijos pilietį bei prievartavę jo turtą.

REKLAMA
REKLAMA

Vos prasidėjus teismo posėdžiui, pagrindinio įtariamojo norvego Steinaro Westby'io advokatas Linas Belevičius paprašė suteikti ginamajam medicininę pagalbą ir atidėti bylos nagrinėjimą: „Mano ginamasis turi psichikos sutrikimų, tačiau tinkamos medicininės pagalbos negauna.“

REKLAMA

Anot advokato, norvegui reikėtų skirti psichiatrijos ekspertizę pakartotinai, nes gautos Norvegijos gydytojų išvados apie S. Westby'io psichikos būklę.

„Skyrus psichiatrijos ekspertizę paaiškės, jog procesas yra beprasmis“, – tikino advokatas.

S. Westby'is atrodė sutrikęs, nesuprato, kas vyksta teisme, tikino, kad jam reikalingi vaistai.

Tačiau kiti proceso dalyviai ir nukentėjusysis prašė pradėti bylą nagrinėti iš esmės.

Teismas tenkino prokuroro Mindaugo Dūdos ir kitų kaltinamųjų prašymą pradėti bylą nagrinėti iš esmės.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau S. Westby'is tikino nieko nesuprantantis, apsiverkė ir prašė medikų pagalbos: „Nieko nesuprantu, negirdžiu ir blogai jaučiuosi.“ S. Westby'is, Salvijus Markaitis, Andrejus Sochoras ir Dmitrijus Družininas kaltinami pagrobę bei prievartavę Norvegijos piliečio turtą.

Iš pagrobto norvego tada buvo reikalaujama didelės, 100 tūkstančių litų viršijančios sumos pinigų.

Prieš tai rezonansinio nusikaltimo organizatoriumi laikomas norvegas S. Westby'io teismo Vilniuje prašė išleisti jį į laisvę ir tikino galintis sumokėti iki 300 000 litų užstatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamasis skundėsi, kad įkalinimo sąlygos yra labai blogos ir jis negauna tinkamos sveikatos priežiūros.

S. Westby'is skundėsi dar ir tuo, kad kalėjimo administracija atsisako apmokėti jam vertėjų išlaidas. „Jie sako, kad aš pats turiu sumokėti arba policija“, – minėjo kaltinamasis.

Bylą kuruojantis prokuroras Mindaugas Dūda kalbėjo priešingai: „Esu tos nuomonės, kad pagrindai ir sąlygos suimti nėra pasikeitusios.“

M. Dūda sakė, kad kaltinamasis dėl griežtos laisvės atėmimo bausmės grėsmės gali bėgti nuo teismo.

REKLAMA

Prokuroras pabrėžė, kad S. Westby'is yra užsienio pilietis: „Nėra jokių tvirtų socialinių ryšių čia, Lietuvoje.“

M. Dūda taip pat neslėpė, kad bent dalį pragyventi skirtų lėšų šis norvegas anksčiau gaudavo neteisėtais būdais. Todėl tikėtina, kad būdamas laisvėje S.Westby'is ryžtųsi daryti naujus nusikaltimus.

„Jis neturi legalaus pragyvenimo šaltinio, oficialaus darbo“, – pabrėžė Generalinės prokuratūros atstovas.

Generalinės prokuratūros atstovui įspūdžio nepadarė ir norvego bei jo advokato siūloma 300 000 litų suma.

REKLAMA

„Užstatas, nepriklausomai nuo sumos, neleistų pasiekti Baudžiamojo proceso kodekse numatytų tikslų“, – M. Dūda kalbėjo, kad kaltinamasis privalo dalyvauti teismo procese ir, jei bus pripažintas kaltu, atsakyti už padarytus nusikaltimus.

M. Dūda nevengė kalbėti ir kaltinamojo sveikatos tema. „Mes gyvename demokratinėje valstybėje. Medicininė priežiūra mūsų šalyje yra teikiama. Ir Steinarui Westby'iui ji taip pat yra skiriama. Kitas klausimas, kad jis yra ja nepatenkintas“, – kalbėjo prokuroras. Pareigūnas svarstė, kad dėl asmenims reikalingo gydymo sprendžia profesionalūs medikai, o ne pats žmogus užsiima savigyda ir aiškina, kokių vaistų pageidauja.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų