REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompensacijos žydų, nukentėjusių nuo nacionalsocialistų, šiais metais jau nebesuspės pasiekti, tačiau jų galima tikėtis 2013 m. pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Geros valios kompensacijos fondo pirmininkės Fainos Kukliansky, priežastis ta, kad neaišku, kokiam tiksliai skaičiui žmonių turi būti pervesti pinigai.

REKLAMA

"Mes prisiimame tam tikrą atsakomybę už tai, kad pinigai dar nepasiekė žmonių. Bet norėčiau labai paprastai, žmogiškai visiems paaiškinti, kad tai yra užduotis su keliais nežinomaisiais. Yra suma pinigų, skirta neaišku kokiam skaičiui žmonių. Nustatyti šį skaičių yra gana sudėtinga, nes iki šiol tokia statistika nebuvo vedama", - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo ji.

Geros valios kompensacijos fondo, skirto disponuoti kompensacija už Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą, valdyba jau apsvarstė ir pritarė kriterijams, kuriuos būtinai turi atitikti asmenys, norintys gauti kompensaciją. Fondo pirmininkas Endrius Beikeris (Andrew Baker) pažymėjo, jog asmenys, pretenduojantys gauti išmoką, privalės pateikti dokumentus, įrodančius juos esant žydų kilmės.

REKLAMA
REKLAMA

"Taip pat reikės dokumento, įrodančio, jog asmuo Antrojo pasaulinio karo metu gyveno Lietuvoje arba buvo priverstinai ištremtas. Visi, tapę Sovietų Sąjungos vykdytų represijų aukomis, taip pat turės tai įrodyti", - sakė jis.

Fondo pirmininkai pažymėjo, jog asmenų, nukentėjusių nuo nacionalsocialistų padarytos žalos ir žinomų "Claim Conference" bei Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, asmeniniai duomenys yra įrašyti į specialią duomenų bazę, todėl juos iki šių metų galo pasieks informacija su pateiktomis sąlygomis, kaip bus išmokėta kompensacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jiems tereiks sutikti ir pateikti reikalingus dokumentus Geros valios kompensacijos fondui", - sakė E. Beikeris.

Asmenys, kurių kol kas dar nėra minėtoje duomenų bazėje, galės paraišką kompensacijai gauti užpildyti internetu iki 2013 m. sausio pabaigos, o galutinė jos pateikimo data - birželio 30 d.

"Priklausomai nuo to, kiek gausime paraiškų, galėsime atsakyti, kiek žmonių gaus kompensacijas", - sakė F. Kukliansky.

Jos teigimu, asmenų, gausiančių išmoką, turėtų būti "apie tūkstantį, gal kiek daugiau".

"Pinigai, ar jų daug, ar mažai, yra tik simbolis, ir mes visi tai žinome. Tai simbolis, kuris įrodė, kad Lietuvos žydai yra visateisiai tolerantiškos, atviros visuomenės dalis", - pastebėjo F. Kukliansky.

REKLAMA

ELTA primena, kad pernai Seime buvo priimtas Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymas. Šių metų balandį Vyriausybė paskyrė fondą, disponuosiantį kompensacijomis už Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą.

Vadovaujantis įstatymu, per dešimt metų į fondą turės būti pervesta 128 mln. litų kompensacija. Fondui skiriamos valstybės biudžeto lėšos bus naudojamos Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo projektams Lietuvoje finansuoti.

Fondas taip pat rems Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje gyvenusius ir nuo totalitarinių režimų (holokausto ir sovietinio genocido bei represijų) nukentėjusius žydų tautybės asmenis. Šių metų valstybės biudžete tam numatyta skirti 3 mln. litų. Fondo lėšų paskirstymą kontroliuos valstybinis auditas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų