REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenės lyderių reitinguose nuolat pirmavusios Prezidentės Dalios Grybauskaitės reitingai smuko dėl jos sumenkusios įtakos formuojant naująją Vyriausybę, akivaizdaus konservatorių palaikymo per Seimo rinkimus ir referendumo dėl Visagino atominės elektrinės rezultatų ignoravimo, mano politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis.

Visuomenės lyderių reitinguose nuolat pirmavusios Prezidentės Dalios Grybauskaitės reitingai smuko dėl jos sumenkusios įtakos formuojant naująją Vyriausybę, akivaizdaus konservatorių palaikymo per Seimo rinkimus ir referendumo dėl Visagino atominės elektrinės rezultatų ignoravimo, mano politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jis neskuba Prezidentės populiarumo „nurašyti“ ir teigia, kad šalies vadovė turės progą atsigriebti per kitais metais vyksiantį Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) bei laikysena bendradarbiaujant su nauja kol kas paskirtojo Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus Vyriausybe.

REKLAMA

Pagal naujausius rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ naujienų agentūros ELTA užsakymu atliktos apklausos duomenis, Prezidentę D. Grybauskaitę apklausos dalyviai, skirdami jai 61 proc. palankių vertinimų, nukėlė į trečiąją vietą. Pirmąsias dvi pozicijas užima Prezidentas Valdas Adamkus ir Socialdemokratų partijos vadovas A. Butkevičius, kuriuos palankiai įvertino po 65 proc. respondentų. Naujienų agentūrai ELTA komentuodamas apklausos rezultatus, L. Bielinis sakė, kad tokį šalies vadovės populiarumo smukimą lėmė kelios priežastys.

REKLAMA
REKLAMA

Viena jų, pasak L. Bielinio, ta, kad Prezidentė per spalį vykusius rinkimus pasirodė kaip labai ryški vienos partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – šalininkė ir agitatorė.

„Visuomenė pamatė, kad Prezidentė yra šališka“, – konstatavo politologas.

Jo vertinimu, D. Grybauskaitė savotiškai praranda iniciatyvą formuojant naują Vyriausybę ir valdančiąją daugumą.

„Čia ji tiesiog seka paskui įvykius arba paskui tas sąlygas, kurias diktuoja A. Butkevičius arba socialdemokratai, ir šiuo atveju ji yra tarsi besivejanti, bet nėra lyderė“, – dar vieną priežastį, dėl kurios krito D. Grybauskaitės populiarumas, įvardijo VDU dėstytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suabejojus, ar Prezidentė turi kištis į Vyriausybės, valdančiosios koalicijos formavimą, pašnekovas pastebėjo, kad ten, kas sietina su Seimo valdančiosios daugumos formavimu, Prezidentas neturi jokios galios – tai Seimo pasirinkimo laisvė. Tačiau, anot politikos apžvalgininko, D. Grybauskaitė tokį kišimąsi deklaravo, rodė savo norus ir bandė galias siūlydama formuoti kitokias koalicijas, ir tai jai nepasisekė. „Tiksliau, į jos kalbėjimą, reikalavimus niekas nekreipė dėmesio ir valdančioji dauguma formavosi tokia, kokia buvo Seimo politikų valia, o ne kokia buvo Prezidentės valia. Štai dėl tos priežasties visuomenė mato, kad Prezidentė nėra politinė struktūra, kuri diktuoja politines madas, realizuoja savo galią“, – įžvalgomis dalijosi VDU Politikos mokslų ir diplomatijos instituto profesorius.

REKLAMA

L. Bielinio teigimu, smuktelėjimui iš reitingų lentelės viršaus įtakos turėjo ir D. Grybauskaitės pozicija dėl Visagino AE referendumo, kur ji pabrėžė, kad savo valią pareiškė tik dalis gyventojų, o atominės elektrinės nauda abejoja mažiau nei trečdalis galinčių balsuoti.

„Ji savotiškai pabandė negražiai gudrauti vertindama rezultatus. Įvertino, kad didžioji dalis vis dėlto palaiko, nors iš tikrųjų matome, kad taip nėra“, – patikslino politologas.

Politologas neabejojo, kad Prezidentei yra galimybių susigrąžinti prarastus reitingus.

„Tai, kad dabar nukrito reitingai – nieko baisaus, nes viskas priklausys nuo to, kaip veiks ta valdančioji dauguma, kuri dar tiktai pradeda veikti, kokių rezultatų jie pasieks, kaip jie komunikuos su visuomene. Na, ir natūralu, tai irgi priklauso nuo to, kaip Prezidentė sureaguos į savo naują padėtį ir ar ji prisitaikys prie situacijos ir galbūt perims iniciatyvas?“, – retoriškai klausė pašnekovas.

REKLAMA

Anot jo, kai susiformuos Vyriausybė ir pradės realiai veikti, D. Grybauskaitė tam tikromis situacijomis galės stipriai save parodyti, ypač turint omenyje, jog 2013 m. antrąjį pusmetį Lietuva pirmininkaus ES. Kalbėdamas apie Prezidento V. Adamkaus populiarumą, L. Bielinis sakė, kad tai sietina su nostalgija klasikiniam demokratinės valstybės prezidentui, nes D. Grybauskaitė daugiau laikoma „Prezidente pagal Rytų režimo tradicijas“.

„Nostalgiška klasikinio demokratinio prezidento paieška natūraliai atveda prie V. Adamkaus personos. Taip jis vėlgi tampa įdomus ir nostalgiškai reikalingas“, – kalbėjo L. Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O socialdemokratų partijos pirmininko, paskirtojo Premjero A. Butkevičiaus populiarumas siejamas su per pastarąjį mėnesį parodytu ryžtingumu, korektiškumu, gebėjimu valdyti situaciją. A. Butkevičius, politologo teigimu, įsitvirtino ne tik kaip vienos iš politinių partijų lyderis, bet ir kaip naują politinių galių centrą formuojantis lyderis, darantis tai neiškreipiant demokratinių santykių.

Kompanijos „Baltijos tyrimai“ daugiamečių apklausų statistika rodo, kad pagal palankių ir nepalankių vertinimų rodiklį D. Grybauskaitė pirmą kartą į visuomenės lyderių reitingo viršūnę pakilo 2006-ųjų liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Tuomet ji 1 procentiniu punktu aplenkė tuometį Prezidentą V. Adamkų. Vėl į pirmą vietą pagal palankius vertinimus D. Grybauskaitė pakilo 2007 metų spalį ir nuo tada ji palankiausiai iš visų Lietuvos visuomenės veikėjų buvo vertinama lygiai penkerius metus – iki 2012 metų spalio.

Geriausiai Prezidentė D. Grybauskaitė buvo vertinama prieš tris metus – 2009 m. lapkritį, kai ją palankiai vertino 89 proc. suaugusių šalies gyventojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų