REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmajai pasaulyje SMS žinutei gruodžio 3-ąją sukanka 20 metų.

Įdomu tai, kad technologija, sukėlusi tikrą kultūrinę revoliuciją žmonių bendravime, nebuvo išsiųsta iš kokios nors naujausių technologijų laboratorijos Silicio slėnyje, Kalifornijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji pasaulyje SMS (angl. short message system – trumpųjų žinučių paslaugos) žinutė pasiųsta iš biuro Newbury, Pietų Anglijoje.

REKLAMA

Žinutę „Linksmų šv. Kalėdų“ 1992 metų gruodžio 3 dieną 22 metų inžinierius Neilas Papworthas, dirbęs kompanijoje „Sema“ išsiuntė kolegai į „Vodafone“, kuris tuo metu linksminosi kalėdiniame darbo vakarėlyje.

N. Papworthas dirbo komandoje, Jungtinės Karalystės „Vodafone“ kompanijai kūrusioje Trumpųjų žinučių paslaugos centrą. Atsiradusi kartu su pirmaisiais GSM tinklais, SMS rėmėsi sąvokomis, kurias 1984 metais išvystė Friedhelmas Hillebrandas iš Vokietijos ir Bernardas Ghillebaertas iš Prancūzijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mane paskyrė nuvykti į „Vodafone“ Newbury biurą, instaliuoti, integruoti ir išbandyti programinę įrangą ir ją paleisti. Iš pradžių buvo sumanymas ją naudoti kaip pranešimų gavimo paslaugą“, – pasakojo N. Papworthas.

Kadangi tuomet mobilieji telefonai dar neturėjo klaviatūrų, jis sveikinimą surinko kompiuteryje, o gavėjas, „Vodafone“ direktorius Richardas Jarvis gavo žinutę naudodamas griozdišką „Orbitel 901“, pirmąjį pasaulyje GSM telefoną.

„Jaučiausi puikiai, kad ten buvau ir tai padariau. Tačiau nežinojau, kas nutiks trumposioms žinutėms po to“, – „Discovery News“ teigė N. Papworthas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau trumpųjų žinučių srautas neužgriuvo taip audra. Pirmaisiais metais, dar ilgai prieš atsirandant „Twitter“, 160 simbolių žinučių siuntimas buvo įrankiu, kuriuo naudodavosi tik telefonų inžinieriai ir tos srities entuziastai.

1995 metais GSM vartotojai per mėnesį vidutiniškai išsiųsdavo vos 0,4 žinutės. Iki 2000 metų pabaigos šis skaičius siekė 35.

Tačiau kai siųsti žinutes tapo įmanoma visuose tinkluose, o taip atsirado išankstinio apmokėjimo už mobiliųjų telefonų paslaugas galimybė, SMS ypač išpopuliarėjo, o pagrindiniais žinučių siuntėjais tapo jaunimas

REKLAMA

Skaičiuojama, kad nuo 2007 iki 2010 metų visame pasaulyje išsiunčiamų SMS skaičius išaugo trigubai – nuo 1,8 iki 6,1 trilijonų.

2011 metais SMS žinutės išliko populiariausia programėle. Pernai jų išsiųsta 8 trilijonai arba daugiau kaip 15 milijonų per minutę.

Aktyviausi SMS žinučių siuntėjai – filipiniečiai. Šioje šalyje vienas vartotojas per mėnesį vidutiniškai išsiunčia 600 trumpųjų žinučių.

O N. Papworthas dabar su šeima gyvena Monrealyje, Kanadoje, kur kuria programinę įrangą.

Pastaraisiais metais jis teigia sulaukęs daug žiniasklaidos dėmesio. Tačiau vyras buvo nustebęs, kai pažįstama mokytoja savo mokiniams prasitarė pažįstanti žmogų, išsiuntusį pirmąją SMS žinutę. Tai išgirdusi viena moksleivei pakėlė ranką ir paklausė: „O jis vis dar gyvas?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų