REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kalbame apie vietoves, iškaltas iš uolienų, pirmiausia dauguma žmonių pagalvoja apie archeologinę sritį Jordanijoje – Petrą. Žinoma, ji vertinga savo grožiu ir istorija, tačiau be jos pasaulyje gausu ir kitų uolienų kūrinių, kurių unikalumas daugelį priverčia aikčioti iš nuostabos. Susipažinkite su 10 įspūdingiausių iš uolienų iškaltų vietovių:

REKLAMA
REKLAMA

10. Gila Klifas

 

Gila klifas pietvakarių Naujoje Meksikoje savo išvaizda ir paskirtimi šiek tiek primena Mesos Verde uolas, nes urvai buvo iškalti žmonių reikmėms ir patogumui. Juose gyveno mogolonų genties žmonės nuo 1275 iki 1300 po Kr. Priežastis, dėl kurios jie šį būstą apleido, nėra žinoma lig šiol. Čia yra 46 kambariai, kuriuose, kaip spėjama, gyveno apie 15 šeimų.

REKLAMA

 

9. Bandelier nacionalinis paminklas

 

Bandelier nacionalinis paminklas Naujojoje Meksikoje – tai valstybės saugomas rezervatas, iš uolų iškalti senovės Pueblo tautų namai. Jie ne tik sukūrė šiuos šiandien istoriniais paminklais laikomus namus, bet ir kitus neįtikėtinus kūrinius: ceremonijoms skirtus pastatus, paveikslus, skulptūras ir t. t.

 

8. Mesa Verde

 

Mesa Verde – miestas pietvakarių Kolorade, garsėjantis uolomis, kuriose gyveno vietiniai žmonės – senovės anasaciai. Uolos laikomos svarbiausia archeologine relikvija, atspindinčia Amerikos indėnų kultūrą. XII a. anasaciai pradėjo statyti namus ant skardžio išilgai kanjono, kai kurie jų turėjo net po 150 kambarių. Žymiausia lankytina vieta čia yra „Cliff Palace“ ir „Spruce Tree House“. Iki 1300 metų visa gentis išvyko iš Mesos Verde, tačiau išlikę pastatų griuvėsiai dar ir dabar atrodo nepriekaištingai.

REKLAMA
REKLAMA

 

7. Likijos kapai

 

Turkijoje, vakariniame Daljano upės krante, yra įsikūrę Likijos Karalių kapai, iškalti uolose. Šiuos antkapius statė likiečiai Trojos karo metu. Likijos gyventojai tikėjo, jog po mirties žmogus persikūnija į paukščius, todėl kapavietės buvo įrengiamos aukštai uolose, kad mirusi siela, tapusi paukščiu, kiek galima greičiau pasiektų dangų.

 

6. Lalibella

 

Lalibela – tai miestas šiaurės rytų Afrikoje, Etiopijoje, garsėjantis monolitinėmis bažnyčiomis, iškaltomis iš raudonos vulkaninės kilmės uolų. Tik čia randamos tokio tipo bažnyčios buvo pastatytos XII–XIII amžių sandūroje, o pats Lalibelos miestas vietinių gyventojų buvo pakrikštytas kaip naujoji Afrikos Jeruzalė. Visos 13 monolitinių bažnyčių yra išlikusios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

5. Abu Simbelis

 

Abu Simbelis – piečiausias Egipto miestas, esantis netoli pasienio su Sudanu, Nilo pakrantėje. Ši vietovė garsėja didinga šventykla, XIII a. pr. Kr. iškalta iš vientisos uolos. Tai milžiniška karingojo faraono Ramzio II ir kiek mažesnė jo žmonos Nefertarės šventyklos. 1960 metais, pradėjus statyti hidroelektrinę Asuane, iškilo pavojus, kad šios ir kitos Egipto šventyklos neišvengiamai atsidurs Nilo dugne. Dauguma šalių prisidėjo gelbėjant neįkainojamą faraonų palikimą.

 

4. Petra

 

Petra – archeologinė vietovė Jordanijoje, garsėjanti akmens statulomis, išskaptuotomis uolose dar I amžiuje pr. Kr. Tai pamirštas nabatėjų genties miestas, dar vadinamas raudonąja dykumų rože. Petros miestas yra tikrų tikriausias šedevras. Uolose iškalti nuostabūs rūmai ir labai daug laiptuotų takų, vedančių į aukštus statinius. Ne veltui jis įtrauktas į naujai sudarytą Septynių pasaulio stebuklų sąrašą.

REKLAMA

 

3. Longmen urvai

 

Kinijoje yra keturi pagrindiniai budistų urvų kompleksai, bet geriausiai žinomas ir dažniausiai lankomas yra „Longmen Caves“. Šis kompleksas tapo namais šimtui tūkstančių budistų ir jų pasekėjų atvaizdų statulų. Jie yra iškalti Xiangshano ir Longmenshano kalnų nišose. Pirmosios statulos buvo sukurtos tarp 400 ir 1100 metų po Kr. Šis nuostabus budistinės kultūros paminklas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

 

2. Ajantos uolos

 

Ajantos uolos (Ajanta Caves) – pasaulio paveldo paminklas su 30 išskaptuotų uolų, menančių II tūkstantmetį pr. Kr. Uolos išmargintos spalvotais piešiniais, spinduliuojančiais budistinę dvasią. Jie pasakoja Budos gyvenimo akimirkas. Ilgus amžius uolos buvo užmirštos, kol XIX a. jas atrado vienas tigrus medžiojęs britas. Aurangabado miestas yra tarsi vartai į Ajanta uolas ir ne mažiau įspūdingus Ellora urvus.

REKLAMA

 

1. Ellora

 

Netoli Elloros miesto, Indijoje, kalno nuolydyje, pastatytas didžiulis šventyklų kompleksas, vadinamas Ellora. Šios šventyklos priklauso skirtingoms religinėms grupėms ir periodams. Pati įspūdingiausia yra Kailassos šventykla, laikoma pačia didžiausia iš akmens iškalta šventykla pasaulyje. Šią šventyklą prieš 1400 metų vienuoliai rankomis išskaptavo uoloje. Darbas truko 120 metų.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų