REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai per žiemos šventes pirotechnikos priemonėmis sužalotas 21 žmogus, iš jų – keturi nepilnamečiai. Policija ir medikai šiemet taip pat Naujųjų Metų laukia su nerimu.

Pernai per žiemos šventes pirotechnikos priemonėmis sužalotas 21 žmogus, iš jų – keturi nepilnamečiai. Policija ir medikai šiemet taip pat Naujųjų Metų laukia su nerimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos prasidėjus Adventui policija nuolat įspėja gyventojus atsargiai naudoti pirotechnikos priemones, kurios Lietuvoje parduodamos visus metus.

REKLAMA

Pasak policijos, daugiausiai sužalojimų užregistruota 2001 metais, kuomet susižeidė ar buvo sužeisti net 62 žmonės. Kiek mažiau – 2006 metais – 50.

Policija baiminasi, jog daugelis gyventojų naudoja savadarbius pirotechnikos gaminius bei nesertifikuotus, neišbandytus fejerverkus. Šaudant tokias petardas nėra aišku, nei kokiu atstumu, nei kokia kryptimi įvyks šūvis, taip pat nežinoma sprogimo jėga. Atsižvelgiant į tai, Policijos departamentas ragina gyventojus nenaudoti savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandyti patiems jų pasigaminti.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant užkirsti kelią pažeidimams, susijusiems su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis, jų laikymu ir naudojimu, Policijos departamentas kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu patvirtino bendrą prevencinių veiksmų nuo 2012 metų gruodžio 8 dienos iki 2013 m. sausio 3 dienos planą.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas pirotechnikos priemonių naudojimui ir prekybai. Policijos ir priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų pareigūnai tikrins pirotechnikos priemonių prekybos vietas, taip pat aiškinsis galimas civilinių pirotechnikos priemonių neteisėtos prekybos ir naudojimo vietas (turgavietes, kioskus, paauglių susibūrimo vietas ir pan.), prižiūrės, kaip laikomasi pirotechnikos priemonių naudojimo tvarkos viešose vietose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už pažeidimus prekiaujant pirotechnikos priemonėmis prekiautojas gali būti baudžiamas bauda nuo 200 iki 3000 Lt. Už pažeidimus, padarytus naudojant pirotechnikos priemonės, asmenims gali būti skiriamos baudos nuo 50 iki 400 Lt. Pirotechnines priemones gyventojai gali įsigyti iš prekiautojų, kurie turi teritorinių policijos įstaigų išduotus leidimus. Prekiauti leidžiama tik sertifikuotomis pirotechnikos priemonėmis. Prie kiekvienos pirotechnikos priemonės turi būti pridedama jos naudojimo instrukcija.

Naudojant pirotechnikos priemones būtina laikytis visų instrukcijos nurodymų, nukreipti priemonę į viršų ir atsitraukti saugiu atstumu, nurodytu instrukcijoje. Jeigu pirotechnikos priemonė neiššovė, negalima artintis prie jos tiek laiko, kiek nurodyta instrukcijoje, negalima jos ardyti ar uždegti iš naujo.

REKLAMA

 

Pagal Civilinių pirotechnikos priemonių kontrolės įstatymą draudžiama:

 

Parduoti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus 1 kategorijos fejerverkus) arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų;

Naudoti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus 1 kategorijos fejerverkus) arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų (statinių) ar patalpų valdytojais, taip pat kitose savivaldybės tarybos nustatytose vietose;

Jeigu tai trikdo viešąją rimtį, naudoti civilines pirotechnikos priemones nuo 22.00 val. iki 8.00 val. (išskyrus švenčių dienas, taip pat per masinių pramogų renginius, kuriuos rengti savivaldybės taryba yra išdavusi leidimą), kitu teisės aktuose nustatytu ar savivaldybės tarybos nustatytu laiku;

REKLAMA

Naudoti civilines pirotechnikos priemones ne pagal paskirtį;

Naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones, kurių garantijos (saugojimo) laikas yra pasibaigęs;

Naudoti ir (ar) parduoti civilines pirotechnikos prie Naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones asmenims, apsvaigusiems nuo alkoholio, narkotikų, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų;

Naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones, kurios yra akivaizdžiai mechaniškai ar kitaip pažeistos, deformuotos, ant kurių yra korozijos ar skysčių dėmių pėdsakų;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminti, parduoti ir naudoti pirotechnikos priemones, pažeidžiant šio įstatymo nustatytus reikalavimus;

Naudoti civilines pirotechnikos priemones, kurios neatitinka esminių saugos reikalavimų ir nėra tinkamai paženklintos, taip pat šiomis priemonėmis prekiauti.

Pirotechnikos priemones, skirtas naudoti lauke, griežtai draudžiama naudoti patalpose. Pirotechnikos priemonių prekybos ar laikymo (sandėliavimo) vietose draudžiama rūkyti, naudotis ugnimi, uždegti ir išbandyti pirotechnikos priemones.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų