REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos investuotojai gana stipriai pasitiki savimi, galvoja, kad prilygsta Warrenui Buffettui, tačiau investavimo strategijos neturi ir per mėnesį uždirba mažiau nei 2 tūkst. litų, rodo „Synergy Finance“ atlikta šalies investuotojų apklausa.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomika.lt jau rašė, kad daugiau nei pusė respondentų, pagal metinę investicijų grąžą, tikisi patekti tarp 20 proc. geriausių pasaulio investuotojų, o ketvirtadalis tikisi nenusileisti vienam geriausiam pasaulio investuotojui Warrenui Buffettui bei viršyti 12 proc. vidutinės metinės grąžos ribą.

REKLAMA

Investuotojų apklausa parodė, kad didelė dalis mano, jog nuspėti pastarosios krizės pradžią ir pabaigą buvo lengva. Taip mano atitinkamai 23,7 proc. ir 18,4 proc. apklaustųjų. Ši užduotis sudėtinga pasirodė didesniam respondentų skaičiui – atitinkamai 36 proc. ir 44 procentai.

Be to, daugiau nei pusė (57,7 proc.) respondentų neturi investavimo strategijos, pagal kurią nuspręstų, kada priimti sprendimą parduoti ar pirkti konkrečius aktyvus.

REKLAMA
REKLAMA

Pesimistų tauta

Kaip pastebi „Synergy Finance“ fondų valdytojas Lukas Macijauskas, lietuviams būdingas pesimizmas.

„Nors apie 50 proc. apklaustųjų savo investavimo rezultatus vertina vidutiniškai, manančių skaičius, kad jų rezultatai yra prasti ar prastesnei vidutiniai, yra dvigubai daugiau nei tų, kurie savo rezultatus vertina gerai“, – sako jis.

Be to, ši tendencija matoma ir iš to, kas investuotojų nuomone, prisideda prie jų portfelio vertės didėjimo ar mažėjimo. Vertei didėjant manančių, kad tai lemia investavimo įgūdžiai, buvo 16,7 proc., o mažėjant jų nuomone didžiausią įtaką daro nepakankami jų investavimo įgūdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Realiai didžiausią įtaką rezultatams daro įgūdžių ir sėkmės kombinacija. Kitu atveju žymiausi pasaulio investuotojai sugebėtų uždirbti nepriklausomai nuo rinkos sąlygų, tačiau, pavyzdžiui, W. Buffetto portfelis tiek per 2001–2003 metų, tiek per 2008–2009 metų recesiją atpigo daugiau nei 40 procentų“, – pastebi L. Macijauskas.

Skirtingos rizikos

Apklausa parodė, kad vyrai ir moterys linkę skirtingai rizikuoti.

„Vertinant moterų ir vyrų portfelius, pamatėme, jog vyrai yra linkę formuoti rizikingesnius portfelius: 100 proc. rizikingų portfelių tarp vyrų yra 1,6 karto daugiau nei 100 proc. saugių. Moterys renkasi priešingai – saugesnius portfelius. Dvigubai daugiau moterų renkasi 100 proc. saugų portfelį nei 100 proc. rizikingą“, – teigia L. Macijauskas.

REKLAMA

Tiesa, agresyvių ir saugių portfelių pasiskirstymas buvo vienodas.

Investuotojo portretas

Anot apklausos rezultatų, didžioji dalis investuotojų Lietuvoje yra vyrai (64,7 proc.) jaunesni nei 40 metų ir su aukštuoju išsilavinimu.

Beveik pusė (40,9 proc.) per mėnesį gauna mažesnes nei 2 tūkst. litų vidutines pajamas. Kad jos siekia 2–5 tūkst. litų atsakė 36,5 proc., o iki 10 tūkst. litų uždirba 15,3 proc. respondentų.

Didžioji dalis respondentų (45,6 proc.) valdo portfelį, kurio vertė siekia iki 10 tūkst. litų, o maždaug penktadalis (26 proc.) – iki 50 tūkst. litų.

Portfelius iki 100 tūkst. ir 1 mln. litų valdo atitinkamai 11,4 ir 11,6 proc. respondentų.

Tyrimo metu buvo apklausta 430 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų