REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kiekvienas vaikas žino sveikos mitybos mantrą „Esi tai, ką valgai“. Tačiau panašumas tarp maisto produktų ir jūsų kūno yra didesnis nei manėte. Pateikiame jums 10 produktų, kurie savo formomis primena žmogaus kūno dalis, kurioms tiekia maistines medžiagas – pavyzdžiui smegenų vaiklą skatinantys graikiniai riešutai atrodo kaip smegenys. Sutapimas? Galbūt. Nors šie sveiki produktai yra naudingi visam organizmui, šis sąrašas primins, ką reikia valgyti norint pasirūpinti konkrečių kūno dalių arba organų sveikata, rašo „Womansday.com“.  

REKLAMA
REKLAMA

1. Morka: akis

Perpjaukite morką per vidurį skersai ir lengvai pamatysite, kad ši daržovė labai primena akį: jei pažvelgsite iš arti netgi pastebėsite vyzdį ir rainelę atkartojančius linijų raizginius. O močiučių posakis apie morkų valgymą ir geras akis taip pat yra teisybė. Pasak gydytojų, morkos turi daug vitaminų ir antioksidantų, tokių kaip beta-karotinas, kuris leidžia lėtinti regėjimo blogėjimą.

REKLAMA

2. Graikinis riešutas: smegenys

Graikinių riešutų linkiai ir raukšlės sukelia mintis apie žmogaus smegenis. Šis riešutas atspindi netgi du smegenų pusrutulius. Ir nieko keisto, kad graikiniai riešutai yra vadinami „maistu smegenims“ – pasak dietologės Lisos Avellinos (Focus 28 Diet), šie riešutai turi daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios padeda stiprinti smegenų funkcijas.

3. Salierai: kaulas

Ilgi ir laibi salierai labai primena kaulus ir yra labai jiems naudingi. Salieruose yra gausu silicio, kuris yra dalis molekulinės struktūros, užtikrinančios kaulų stiprumą, teigia gydytojas Sasson Moulavi (Smart for Life Weight Management Center). Pasak L. Avellinos, 23 procentus salierų, kaip ir kaulų, sudaro natris.

REKLAMA
REKLAMA

4. Avokadas: gimda

Avokadas, forma primenantis elektros lemputę, yra svarbus reprodukcinei sveikatai. Dietologė Elizabetha Somer teigia, kad jis yra geras folio rugšties šaltinis. Ši medžiaga leidžia sumažinti gimdos kaklelio displaziją, kuri reiškia priešvėžinę stadiją.

5. Moliuskai: sėklidės

 

 

Tyrimai pateikia įrodymų, kad moliuskus, primenančius sėklides, yra sveika vartoti vyrams, siekiantiems turėti sveikus lytinius organus. Olandijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad papildydami mitybą folinės rūgšties ir cinko prisotintais moliuskais, vyrai gali ženkliai pagerinti spermos kokybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Greipfrutas: krūtis

Panašumas tarp krūties ir apvalių citrusinių vaisių – greipfruto, citrinos – gali būti daugiau nei atsitiktinumas. Gydytojos S. Moulavi teigimu, greipfrutas turi medžiagų, vadinamų limonoidais, kurie slopina vėžio vystymąsi moterų krūtų ląstelėse.

7. Pomidoras: širdis

Perpjaukite pusiau pomidorą ir pamatysite, kad raudonoji daržovė turi daug atskirų ertmių ir primena širdies struktūrą. E. Somer aiškina, kad pomidoruose esantys likopenai padeda sumažinti širdies ligų riziką tiek vyrams, tiek moterims. Taip pat patariama jos vartuoti su šiek tiek riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi ar avokadu, ir taip padidinti organizmo gebėjimą apsorbuoti likopenus apytiksliai 10 kartų.

REKLAMA

8. Raudonas vynas: kraujas

Raudonas vynas, gausus antioksidantų ir polifenolių, įskaitant labai veiksmingą resveratrolį, tikrai primena kraują. Geriant vyną kraujyje daugėja medžiagų, kurios padeda naikinti blogąsias medžiagas, tokias kaip MTL cholesterolis, kuris gali sukelti įvairias širdies ligas. E. Somer tvirtina, kad raudoname vyne yra kraują retinančių medžiagų, kurios sumažina raudonųjų kraujo kūnelių skaičių ir taip sumažina širdies smūgio ar kurios kitos širdies ligos tikimybę.

9. Imbieras: skrandis

Bet kas, kas kada nors vartojo stiklinę vadinamojo imbierinio alaus, kad pagerintų virškinimą, yra puikiai pažįstamas su imbiero poveikiu. Taigi visai suprantama, kad ši žolelė savo forma primena skrandį. Pasak S. Moulavi, ingredientas gringerolis, kuris nulemia imbiero aštrų skonį ir kvapą, yra įtrauktas į fitocheminių medžiagų basę kaip padedantis įveikti vėmimą ir pykinimą.

REKLAMA

10. Saldžiosios bulvės: kasa

Pailgos saldžiosios bulvės yra labai panašios į kasą ir tiekia medžiagas, skatinančias gerą šio organo funkcionavimą. E. Somer informuoja, kad saldžiosios bulvės turi daug beta-karotino, kuris yra veiksmingas antioksidantas, padedantis apsaugoti įvairius organizmo audinius, įskaitant ir kasą, nuo žalos, siejamos su vėžiu ar senėjimu.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų