REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos kompanija, tiekianti elektros energiją Švedijos Umeo miestui, padovanojo gyventojams naudingą dovaną. Visose viešojo transporto stotelėse įprastus reklaminius stendus pakeitė ryškios lempos. Teigiama, jog jų šviesa padeda išvengti žiemos depresijos.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai šią ligą vadina sezoniniu afektiniu sutrikimu (CAP), kad atskirtų nuo įprastos depresijos, kurios atsiradimas turi kitas priežastis. Dėl šviesos trūkumo žmonių smegenyse mažėja serotonino gamyba ir juos dažniau užklumpa prasta nuotaika.

REKLAMA

Nuo lapkričio iki balandžio mėnesių diena Umeo trunka mažiau nei penkias valandas. Saulė tokiu metu mieste leidžiasi jau antrą valandą dienos. Energetikos kompanijos dėka visi miesto gyventojai, važinėjantys viešuoju transportu, galės ne mažiau nei du kartus per dieną – važiuodami į darbą ar grįždami iš jo – gauti fototerapijos seansus.

Ryškios lempos jau įrengtos pirmosiose 30-yje viešojo transporto stotelių. Lempos šviečia ne tik iš šonų, bet ir iš viršaus. Lempos skleidžia šviesą atitinkamo ilgio bangomis – taip, kad žmonės gautų maksimalią naudą nuo ultravioletinių spindulių, tačiau nebūtų pakenkta jų regėjimui.

Lina Jakubauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų